Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 23 Septembrie 2014 / 00:00 409 accesări

ITALIA

Români morți într-un accident rutier

Trei tineri români au murit într-un accident rutier ce a avut loc în apropierea oraşului Brindisi din regiunea Puglia, în sudul Italiei, scrie publicaţia ”La Gazzetta del Mezzogiorno” în ediția de ieri. Accidentul a avut loc pe un drum regional, între localităţile San Vito dei Normanni şi Mesagne. Un român care conducea un Fiat Brava a pierdut controlul asupra vehiculului, probabil din cauza vitezei excesive, şi a lovit balustrada metalică de pe marginea drumului. Şoferul în vârstă de 27 de ani şi două tinere minore - toţi de origine română - au murit în accident. Una dintre adolescente se afla în Italia de doar câteva zile. Corpurile celor trei tineri au fost transferate la morga unui cimitir din San Vito dei Normanni, unde vor fi efectuate autopsiile. Procurorii din oraşul Brindisi investighează circumstanţele producerii accidentului.

SIRIA

Raiduri sângeroase

Cel puţin 42 de persoane, între care 16 copii, au fost ucise duminică, în cursul unor raiduri aeriene efectuate de regimul sirian în provincia Idlib din nord-vestul ţării, a anunţat, ieri, Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO). Aceste raiduri au ucis 19 persoane, între care şase copii, în afara localităţii Saraqeb, într-un sector în care locuitorii acestui oraş se refugiaseră în urma bombardamentelor repetate ale regimului, precizează organizaţia neguvernamentală. La Ehsim au fost ucise 23 de persoane, între care zece copii, a adăugat OSDO. Provincia Idlib este în mare parte controlată de rebeli, cu excepţia capitalei sale.

SUA

Militari afgani dispăruți în Massachusetts

Trei militari afgani care participau la un exerciţiu militar anual în statul american Massachusetts au fost daţi dispăruţi, au anunţat autorităţile locale. Forţele de securitate de la Joint Base Cape Cod şi autorităţile locale colaborează pentru găsirea celor trei militari. Maiorul Jan Mohammad Arash, căpitanul Mohammad Nasir Askarzada şi căpitanul Noorullah Aminy se află în SUA din 11 septembrie. Ei au fost văzuţi ultima oară duminică, într-un magazin local, şi nu sunt consideraţi un pericol pentru cetăţeni, au declarat oficiali din cadrul armatei americane. La exerciţiul militar organizat în fiecare an în statul Massachusetts participă 200 de soldaţi din şase ţări. Cei trei dispăruţi făceau parte din echipa de 15 militari afgani care participa la exerciţiul militar, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale din Massachusetts.

ALGERIA

Francez răpit

Un cetăţean francez a fost răpit duminică seară, în localitatea algeriană Tizi Ouzou, situată la 110 kilometri est de Alger, anunţă surse din cadrul serviciilor de spionaj. Bărbatul, un turist în vârstă de 55 de ani, a fost răpit în regiunea muntoasă Kabylie. Nu este clar dacă cetăţeanul francez a fost răpit de o grupare afiliată reţelei teroriste al-Qaida sau de alte grupuri infracţionale. Turistul sosise în Algeria de câteva zile şi închiriase, împreună cu prieteni algerieni, o cabană în zona Tikjda, între Tizi Ouzou şi Bouira, la 120 de kilometri est de Alger. Ministerul francez de Externe i-a îndemnat ieri pe cetăţenii francezi care se deplasează în străinătate să fie extrem de prudenţi, în contextul ameninţărilor grupului terorist Stat Islamic.

POLONIA

Guvern nou

Noul Guvern polonez condus de Ewa Kopacz a depus jurământul, ieri, în prezenţa preşedintelui Bronislaw Komorowski. Printre sarcinile pe care le va avea acest Guvern, Komorowski a citat pregătirea Poloniei pentru dezbaterea privind consolidarea locului său în UE prin aderarea la zona euro. Această aderare, pentru care Varşovia nu a fixat o dată, necesită în special o schimbare a Constituţiei. Noul Executiv, ai cărui membri au depus jurământul în cadrul unei ceremonii televizate, are cinci miniştri noi faţă de cel precedent, inclusiv ministrul de Externe. Şeful diplomaţiei din Cabinetul precedent, Radoslaw Sikorski, cunoscut în străinătate după şapte ani în acest post, a fost înlocuit de Grzegorz Schetyna, un baron al partidului lui Kopacz, Platforma Civică (PO, de centru-dreapta), şi principalul rival politic al premierului în exerciţiu, Donald Tusk. Această decizie pare să fie motivată de necesitatea de a consolida unitatea PO, în vederea alegerilor locale de la jumătatea lui noiembrie şi a legislativelor de peste un an. Noul Guvern include şase femei, cel mai mare număr de la căderea comunismului, în 1989. Una dintre ele, Teresa Piotrowska, va conduce Ministerul de Interne, o premieră în Polonia. Kopacz îşi va prezenta politica generală în Parlament la 1 octombrie, după care va cere votul de încredere, urmând să îl obţină fără probleme, datorită majorităţii de care dispune coaliţia guvernamentală formată de PO şi partidul ţărănesc PSL. Acest Guvern trebuie să asigure continuitatea măsurilor adoptate de Cabinetul lui Donald Tusk, desemnat la conducerea Consiliului European.

BOSNIA-HERȚEGOVINA

Crucea... dezbinării

O cruce ridicată pe înălţimile din jurul oraşului Sarajevo, unde au fost desfăşurate forţele sârbe care au asediat capitala bosniacă în conflictul interetnic din perioada 1992-1995, a provocat tensiuni puternice, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor generale din 12 octombrie. Crucea cu înălţimea de zece metri şi lăţimea de patru metri a fost ridicată, spre surprinderea generală, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de asociaţia foştilor prizonieri de război sârbi din Bosnia, în memoria celor 6.500 de victime sârbe de la Sarajevo, a precizat preşedintele asociaţiei, Branislav Dukic. Evenimentul a provocat nemulţumire în rândul locuitorilor capitalei bosniace, majoritatea musulmani, care au afirmat că această cruce reprezintă ”o provocare naţionalistă, o ofensă pentru memoria miilor de victime civile din asediul de la Sarajevo”. ”Crucea a fost amplasată în locul din care forţele sârbe semănau moartea în rândul cetăţenilor nevinovaţi din Sarajevo, iar noi nu trebuie să permitem acest lucru”, a afirmat Fikret Grabovica, preşedintele asociaţiei părinţilor copiilor victime ale asediului asupra oraşului Sarajevo. ”Este vorba despre o provocare politică şi nu de un simbol religios. Acest act riscă să aprofundeze lipsa de încredere între oamenii şi comunităţile din Bosnia”, a declarat marele muftiu al Bosniei, Husein Kavazovic. În luna iunie, tot în contextul provocărilor naţionaliste care reaprind tensiunile, mai ales în perspectiva alegerilor, o placă comemorativă a fost inaugurată pe înălţimile din jurul oraşului Sarajevo, în amintirea fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, în prezent judecat pentru crime de război şi genocid de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. La 20 de ani de la încheierea conflictului care s-a soldat cu 100.000 de morţi, Bosnia rămâne o ţară profund divizată, unde liderii politici sârbi continuă să evoce separarea entităţii lor, în timp ce musulmanii se arată dornici să menţină integritatea fostei republici iugoslave. Acordul de pace de la Dayton, care a pus capăt războiului, a stabilit împărţirea ţării în două entităţi - Republica Srpska (RS, sârbă) şi Federaţia croato-musulmană, legate de instituţii centrale slabe.

SUA

Veteran la... Casa Albă

Bărbatul din Texas acuzat că a pătruns în Casa Albă vineri, înarmat cu un cuţit, este un veteran decorat al armatei, care a luptat în Irak, a anunţat armata americană, citată de Fox News. Omar Jose Gonzalez, care a fost reţinut după ce a pătruns în complexul prezidenţial, a servit peste 13 ani în armată. El s-a pensionat în 2012, din cauza unei dizabilităţi. Potrivit dosarului său, ocupaţia sa militară era de cercetaş de cavalerie, despre care armata spune că reprezintă ”ochii şi urechile comandantului în timpul luptei” şi ale cărui îndatoriri sunt pregătirea muniţiilor, raportarea pe teren şi colectarea datelor despre rutele clasificate. Gonzalez a primit mai mult de 12 decoraţii şi insigne pe parcursul carierei sale militare. Omar Jose Gonzalez a compărut într-un tribunal federal, ieri, fiind acuzat că a pătruns ilegal într-o clădire cu acces restricţionat, având asupra sa o armă periculoasă. Potrivit Secret Service, Omar Gonzales, în vârstă de 42 de ani, avea ascuns sub haine un cuţit, în momentul în care a fost surprins în Casa Albă. După ce a fost imobilizat, intrusul i-a spus unui agent că era ”preocupat de faptul că situaţia din SUA se agravează” şi că trebuia să îl sesizeze pe preşedintele Obama, ”pentru a informa populaţia”. Preşedintele SUA nu mai era la Casa Albă în momentul incidentului petrecut vineri, în jurul orei 19.20. Barack Obama, fiicele lui şi un prieten părăsiseră Casa Albă cu patru minute înainte, îndreptându-se cu elicopterul spre reşedinţa de la Camp David (Maryland), unde familia prezidenţială a petrecut weekend-ul. Michelle Obama se afla deja la Camp David. Secret Service ia în considerare posibilitatea de a verifica turiştii şi alţi vizitatori, înainte de a intra în zonele publice din faţa Casei Albe, ca răspuns la episodul de vineri.



12