Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 10 Septembrie 2014 / 00:00 356 accesări

CHILE

Act terorist la metrou

O explozie puternică a avut loc, luni, într-o staţie de metrou din Santiago de Chile, capitala statului Chile, provocând rănirea a cel puţin 14 persoane, un act calificat de Guvern drept terorist, dar care nu a fost revendicat. Explozia s-a produs într-o zonă comercială, la staţia Escuela Militar, pe linia cea mai frecventată din capitala chiliană, la prânz. Potrivit primelor elemente ale anchetei, este vorba despre un dispozitiv de tip artizanal, fabricat cu ajutorul unui extinctor şi unui dispozitiv cu ceas, plasat într-o pubelă. Adjunctul ministrului de Interne, Mahmoud Aleuy, a declarat că suspecţii sunt doi tineri care au fugit la bordul unui vehicul. Nicio grupare nu a revendicat atacul, iar Guvernul a anunţat că va fi aplicată legea privind lupta împotriva terorismului. Peste 100 de explozii ale unor dispozitive improvizate au avut loc în ultimii cinci ani în Chile, vizând mai ales ghişee automate, bănci, ambasade sau restaurante, însă, până în prezent, au provocat doar pagube materiale şi nu răniţi.

ISRAEL

Test balistic

Israelul a testat, ieri, noua versiune a sistemului de interceptare a rachetelor balistice israeliano-american Arrow 2, a anunţat Ministerul Apărării. Sistemul Arrow 2 a fost lansat şi a realizat secvenţa de zbor aşa cum era prevăzut, deasupra Mediteranei, a afirmat ministerul, la finalul testului realizat în colaborare cu agenţia americană de apărare antirachetă. Lansarea proiectului Arrow datează din 1988, în cadrul programului antibalistic american Star Wars. Acesta a fost accelerat după bombardamentul teritoriului israelian cu rachete Scud irakiene, în timpul primului război din Golf, în 1991. Israelul acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică şi se teme că acesta şi-ar putea echipa rachetele balistice cu focoase nucleare, ceea ce Teheranul dezminte. Sistemul Arrow şi diferitele sale versiuni reprezintă una dintre cele patru componente ale proiectului Homa („zid“, în ebraică), menit să protejeze Israelul de atacuri cu rachete. Două dintre aceste sisteme sunt operaţionale: bateriile de interceptare a rachetelor cu rază scurtă de acţiune Iron Dome şi sistemul Arrow 2, conceput pentru a distruge în zbor rachete care intră în atmosferă. Alte două programe sunt în curs de dezvoltare: sistemul de interceptare David's Sling (Praştia lui David) pentru dispozitive cu rază medie de acţiune (între 50 şi 250 de kilometri), care a început să fie testat, şi Arrow 3. Acesta din urmă include un radar ce detectează rachetele şi transferă informaţiile unui centru de control, care declanşează lansarea unei rachete după ce a analizat şi calculat traiectoria rachetei balistice care trebuie interceptată.

GRECIA

Peste 3.000 de turişti ruşi abandonaţi

3.000 - 4.000 de turişti ruşi se află în grija unor profesionişti greci din domeniul turismului, în urma falimentului agenţiei lor de voiaj, al doilea incident de acest tip de la începutul lui august, a anunţat, luni, asociaţia elenă a operatorilor de turism - Sete. Prioritatea Sete este să asiste turiştii ruşi care au călătorit în Grecia cu Solvex, până când se întorc acasă, anunţă asociaţia. Solvex este o agenţie de voiaj de la Sankt Petersburg care tocmai a depus bilanţul şi care are, în prezent, între 3.000 şi 4.000 de clienţi în diverse regiuni din Grecia, potrivit preşedintelui asociaţiei, Andreas Andreadis. Grecia a găzduit în acest sezon 1,2 milioane de turişti ruşi, o clientelă în plină expansiune până în prezent. Sete şi-a stabilit un obiectiv de 2,5 milioane de vizitatori ruşi în 2021. La începutul lui august, Labirint, alt operator rus care a dat faliment, şi-a abandonat 8.000 de clienţi în Grecia. Alte câteva firme de voiaj ruseşti au dat faliment în această vară, rezultatul unei crispări a pieţei turistice, legată, cel puţin în parte, de criza ucraineană, dar mai ales de deprecierea devizei ruseşti. Sectorul turismului elen, care se aşteaptă la un an-record, reprezintă aproximativ 16% din PIB-ul ţării.

OLANDA

Norvegia vrea să închirieze locuri de închisoare

Norvegia şi-a exprimat, luni, intenţia de a închiria locuri de închisoare în Olanda, pentru a-şi descongestiona sistemul carceral supraaglomerat, a declarat ministrul norvegian al Justiţiei, Anders Anundsen. În lipsa locurilor, aproximativ 1.300 de persoane aşteaptă să-şi ispăşească pedepsele în această ţară scandinavă. Lucrări importante de întreţinere în închisorile existente, amânate mult timp, riscă să conducă la o supraaglomerare şi să antreneze închiderea temporară, parţială sau totală a unor închisori. Potrivit postului TV2 Nyhetskanalen, este vora despre închirierea a până la 300 de locuri în închisori din Olanda. Dispunând de locuri vacante în penitenciare, autorităţile olandeze au reacţionat în mod pozitiv. ”Olanda şi Norvegia au încheiat un acord preliminar pe tema închirierii unei capacităţi carcerale olandeze de ordinul a câteva sute de locuri”, a anunţat Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei. Deţinuţii îşi vor ispăşi pedepsele în regim penitenciar norvegian - cunoscut ca liberal -, sub responsabilitatea unui guvernator de închisoare norvegian, şi vor reveni în ţară după ispăşirea pedepsei. Olanda închiriază deja locuri de închisoare Belgiei, o ţară afectată de asemenea de o suprapopulare carcerală. Este vorba despre un întreg penitenciar, la Tilburg. Norvegia intenţiona şi anul trecut să închirieze locuri de închisoare în Suedia vecină, dar acest proiect s-a lovit de reticenţe la Stockholm, circumspect la ideea de a fi nevoit să-şi adapteze legislaţia.

SUA

Fost ambasador, cercetat

O anchetă deschisă în SUA, care îl vizează pe fostul ambasador american în Afganistan, Zalmay Khalilzad, suspectat de o posibilă spălare de bani, a dus la blocarea unui cont bancar deţinut în Austria, au anunţat avocaţii fostului diplomat, care contestă vehement măsura. ”Nicio acuzaţie nu a fost depusă nicăieri în lume, nici în SUA şi nici în Austria, împotriva ambasadorului Khalilzad sau împotriva soţiei sale, Cheryl Benard”, susţin avocaţii lui Khalilzad, reacţionând la informaţii apărute în presa austriacă despre această anchetă. ”Din motive neclare, un procuror austriac a îngheţat conturile lui Cheryl Benard, pe baza unei simple cereri de informaţii din partea Departamentului american al Justiţiei”, precizează avocaţii Robert Buehler şi Holger Bielesz. ”Autorităţile judiciare americane au făcut o simplă verificare de rutină, în martie 2013, a conturilor bancare deţinute la Viena de soţia fostului ambasador”, au adăugat avocaţii, denunţând o ”încălcare flagrantă a vieţii private a fostului diplomat”. ”Cererea respectivă nu conţine dovada spălării de bani sau a unui delict din partea ambasadorului Khalilzad sau a soţiei sale”, adaugă comunicatul transmis de avocaţii fostului reprezentant al SUA în Afganistan.

De origine afgană, Zalmay Khalilzad a fost ambasadorul SUA în Afganistan, în perioada 2003-2005, şi în Irak, din 2005 până în 2007, înainte de a fi numit ambasador al SUA la ONU, de preşedintele George W. Bush, în perioada 2007-2009.



12