Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 19 Iulie 2014 / 00:00 392 accesări

BULGARIA

Autorul atentatului de la Burgas este un franco-libanez

Autorul atentatului kamikaze petrecut, cu doi ani în urmă, împotriva unui grup de turiști israelieni, pe aeroportul din orașul bulgăresc Burgas, este un franco-libanez, au anunțat, vineri, autoritățile de la Sofia, citate de agențiile internaționale de presă. Numele său este Mohamad Hassan El-Husseini și s-a născut în Liban, pe data de 27 mai 1989. El a fost identificat cu ajutorul analizei ADN și al altor analize. Parchetul bulgar a publicat fotografia lui. Pe data de 18 iulie 2012, cinci turiști israelieni și-au pierdut viața pe aeroportul din Burgas, după ce atentatorul a cărui identitate a fost dezvăluită acum a detonat o bombă în autobuzul care urma să transporte de la aeroport grupul din care făceau parte. Anul trecut, în luna iulie, Ministerul bulgar de Interne a dezvăluit și identitatea a doi posibili complici, de asemenea cu dublă cetățenie, australiano-libaneză și canadiano-libaneză, presupuși membri ai grupării șiite libaneze Hezbollah, inclusă de atunci de UE pe lista organizațiilor teroriste.

MAREA BRITANIE

Arestaţi pentru incendiere

Trei bărbaţi au fost arestaţi în urma incendierii unei maşini aparţinând unei familii de români, la Holylands, la sud de Belfast. Poliţia a anunţat că nu tratează acest caz de incendiere ca pe o infracţiune motivată de ură. Familia de români a alertat serviciile de urgenţă, joi. Trei bărbaţi - doi în vârstă de 17 ani şi unul de 25 de ani - au fost arestaţi. Ei sunt suspectaţi că au încercat să fure maşina şi că au incendiat-o. Suspecţii au fost interogaţi de poliţişti în noaptea de joi spre vineri.

TURCIA

Mai puțini diplomați israelieni

Israelul a decis să-şi reducă personalul diplomatic în Turcia, în urma unor manifestaţii violente anti-israeliene care au avut loc, în noaptea de joi spre vineri, la Istanbul şi Ankara, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Israelului. Această evacuare vizează şi familiile diplomaţilor aflaţi la post în Turcia. Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian şi şi-a rechemat ambasadorul din Israel în 2011, după cazul „Mavi Marmara“, o navă turcească din cadrul unei flotile umanitare internaţionale care încerca să spargă blocada israeliană din Fâşia Gaza, atacată în mai 2010 de un comando israelian. Zece militanţi turci au fost ucişi în acest atac ce a provocat o gravă deteriorare a relaţiilor dintre cele două ţări, altădată aliaţi regionali. Numărul diplomaţilor israelieni aflaţi la post în Turcia a fost redus semnificativ de atunci. Sute de manifestanţi turci reuniţi la apelul unor organizaţii islamiste au atacat, vineri dimineaţă, consulatul general al Israelului din centrul Istanbulului, provocând o intervenţie a forţelor de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

R. MOLDOVA

Fructe refuzate la export

Rusia a interzis, vineri, importurile de fructe din R. Moldova, după ce a descoperit... prezenţa unei insecte periculoase şi dăunătoare, la câteva săptămâni după ce a limitat importurile de carne şi a ameninţat cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti. Agenţia Federală rusă de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară - Rosselhoznadzor - a precizat că fructele din R. Moldova au fost interzise pe piaţa din Rusia după ce a fost descoperită prezenţa unei insecte periculoase şi dăunătoare: molia orientală, detectată în unele dintre produsele livrate de Chişinău. Interdicţia se aplică pentru mere, pere, gutui, caise, vişine, cireşe, piersici, nectarine şi prune. Molia orientală este o insectă care atacă pomii fructiferi, în special caişii. Ministerul rus al Economiei a anunţat miercuri că a pregătit un proiect de decizie care propune impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din R. Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale. Măsura intervine în pofida faptului că R. Moldova, alături de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kîrgîzstan, face parte din zona de comerţ liber din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Până acum, în cadrul acordurilor bilaterale, dar şi al celor semnate sub egida Comunităţii Statelor Independente, produsele moldovenești exportate în Federaţia Rusă erau scutite de taxe vamale. R. Moldova a semnat însă, în iunie, Acordul de Asociere cu UE, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua măsuri de protecţie dacă se va dovedi că acesta afectează economia rusă. Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri că foloseşte arma economică drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

COREEA DE NORD

Condamnare ONU

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat recentele tiruri nord-coreene cu rachete, apreciind că sunt contrare rezoluțiilor Națiunilor Unite, a afirmat președintele în exercițiu al Consiliului, ambasadorul rwandez Eugene-Richard Gasana. Coreea de Nord a lansat, duminică, două rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei, după mai multe teste similare în ultimele două săptămâni. Mai multe rezoluții adoptate de ONU cu începere din 2006 interzic Phenianului orice activitate balistică sau nucleară. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au condamnat aceste tiruri ca fiind o încălcare a rezoluțiilor ONU, a declarat ziariștilor reprezentantul Rwandei. Eugene-Richard Gasana, președinte al Consiliului în luna iulie, care însă nu a anunțat însă nicio măsură suplimentară împotriva Phenianului. Coreea de Nord este afectată de grave sancțiuni internaționale din cauza lansărilor de rachete și a celor trei teste nucleare efectuate în octombrie 2006, mai 2009 și februarie 2013. Ultimul val de sancțiuni adoptate de ONU datează din martie 2013, ca răspuns la cel de-al treilea test nuclear nord-coreean.



12