Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 13 Martie 2014 / 00:00 536 accesări

SUA

Tragedie la New York

Cel puţin două persoane au murit, iar alte 17 au fost rănite, ieri, după prăbuşirea a două clădiri, la New York, probabil din cauza unei scurgeri de gaze, a anunţat primarul metropolei americane, Bill de Blasio, citat de CNN. Incidentul a avut loc ieri dimineaţă, în zona East Harlem din cartierul Manhattan. Cele două clădiri s-au prăbuşit după o explozie care, cel mai probabil, a fost provocată de o scurgere de gaze. Potrivit bilanţului preliminar, două femei au murit în explozie, iar alte 17 persoane au fost rănite.

ISRAEL

Ameninţare

Peste 50 de rachete au fost lansate ieri din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, atacurile fiind revendicate de Brigăzile Al-Qods, aripa militară a organizaţiei radicale palestiniene Jihadul Islamic. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a promis o ripostă foarte puternică după atacurile cu rachete, în timp ce ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, a ameninţat cu ocuparea Fâşiei Gaza.

LIBIA

Premierul, demis

Premierul Libiei, Ali Zeidan, a fost demis, marţi, de Parlament, la capătul unei lungi dispute între Executiv şi Legislativ. Parlamentul l-a însărcinat pe ministrul Apărării, Abdallah al-Theni, să asigure interimatul până la nominalizarea unui nou şef de guvern, în termen de două săptămâni, a anunţat Congresul General Naţional (CGN, Parlamentul Libiei), cea mai înaltă autoritate politică a ţării. La puţin timp după destituirea lui Zeidan, al-Theni a depus jurământul în faţa CGN. În cursul serii de marţi, procurorul general libian a emis o interdicţie de călătorie pe numele lui Zeidan. Acesta nu are dreptul să călătorească din cauza unei presupuse implicări într-un caz de deturnare de bani publici. Dar, potrivit presei libiene, Zeidan ar fi părăsit deja ţara. Premierul demis a fost frecvent criticat pentru incapacitatea de a restabili securitatea în ţară, la peste doi ani de la înlăturarea de la putere a regimului lui Muammar Gaddafi. Zeidan, un independent sprijinit de liberali, i-a acuzat la rândul său pe islamişti că îşi doresc să-l înlăture de la şefia Guvernului pentru a prelua puterea în Libia.

IRAN

Acord nuclear

Teheranul şi Moscova au încheiat un acord preliminar în vederea construirii a cel puţin două noi centrale nucleare la Bushehr, a anunţat Behrouz Kamalvandi, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA). Rusia a finalizat deja construirea unei centrale cu o capacitate de 1.000 de megawaţi la Bushehr, pe coasta Golfului Persic, care a fost predată în mod oficial iranienilor în septembrie 2013.

SUA

Alertă la sediul Facebook

Stare de alertă la sediul Facebook de lângă San Francisco. Clădirea a fost evacuată temporar, marţi seară, în urma unui telefon de ameninţare. Imediat, toţi angajaţii care se aflau la muncă au fost îmbarcaţi în autocare şi transportaţi cât mai departe de clădire. Echipele de intervenţie sosite la faţa locului au cercetat întreg campusul. După câteva ore, Poliţia şi-a dat seama că a fost vorba de o alarmă falsă, iar angajaţii s-au putut întoarce liniştiţi la muncă. Zilnic, 6.000 de persoane muncesc în clădirea care adăposteşte birourile Facebook, dar nu se ştie câţi dintre angajaţi se aflau la muncă în momentul incidentului.

BRAZILIA

Ambiţie militară

Ministrul brazilian al Apărării, Celso Amorim, a anunţat, marţi, că ţara sa vrea să construiască un portavion, având în vedere faptul că Brazilia va avea nevoie de acest tip de navă, în 15 ani. În prezent, Brazilia dispune de un portavion achiziţionat în 2000 de la Franţa, aflat în continuare în serviciu. Este vorba despre „Foch“, care, după o carieră de 37 de ani în cadrul Marinei franceze, a fost vândut, pe 15 noiembrie 2000, Marinei braziliene şi redenumit „Sao Paulo“. Brazilia a semnat acorduri în vederea înnoirii flotei militare, în ultima perioadă, şi a achiziţionat submarine, elicoptere şi avioane de vânătoare, sub condiţia obţinerii unui transfer de tehnologie. Autorităţile vor să le producă ulterior în ţară, pentru a dezvolta ceea ce prezintă drept ”o industrie naţională strategică”. Achiziţionarea cea mai recentă a 36 de avioane de vânătoare de tip Gripen NG de la constructorul suedez Saab a fost efectuată având la bază ideea ca acest acord să conducă la crearea unui avion suedezo-brazilian, cu un transfer de tehnologie real. Ministrul Apărării a anunţat că va efectua o vizită în Suedia, la începutul lui aprilie, pentru a discuta detaliile contractului şi posibilitatea ca Suedia să livreze Braziliei câteva avioane de vânătoare, în aşteptarea livrării celor 36 de avioane de tip Gripen NG. La 18 decembrie, Brazilia a pus capăt unei perioade de peste zece ani de negocieri şi amânări, optând pentru avionul de vânătoare de tip Gripen NG, construit de grupul suedez Saab, care a concurat cu avionul de tip Rafale, construit de grupul francez Dassault-aviation, şi cu avionul de tip F/A-18 Super Hornet, construit de grupul american Boeing, în vederea înnoirii flotei. Contractul priveşte achiziţionarea a 36 de avioane în valoare de 4,5 miliarde de dolari. Până în 2030, Brazilia ar putea să achiziţioneze, în total, 124 de avioane de tip Gripen, eventual 160, potrivit forţelor aeriene. Brazilia a cumpărat, de asemenea, elicoptere şi submarine de tip Scorpène de la Franţa, pe care le va utiliza în vederea dezvoltării primului său submarin nuclear.



12