Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Mai 2011 / 00:00 583 accesări

MALTA

Restricţii pentru români pe piaţa muncii

Malta menţine unele restricţii pentru români şi bulgari pe piaţa muncii, la şapte ani de la aderarea la UE, relatează ”Times of Malta”. Insula este unul dintre cele zece state membre care vor proceda astfel până la sfârşitul lui 2013, potrivit cotidianului. România şi Bulgaria au aderat în 2007 şi statele membre au primit atunci dreptul să impună restricţii temporare pe piaţa muncii pentru cetăţenii acestor două ţări. În condiţiile în care majoritatea au ridicat deja restricţiile, Malta a optat pentru menţinerea necesităţii unui permis de muncă pentru români şi bulgari. De asemenea, ea va primi numai românii şi bulgarii în posturi care cer muncitori calificaţi sau cu experienţă sau în ocupaţii marcate de lipsă de mână de lucru. Restricţii similare vor rămâne în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie.

RUSIA

Scurgere radioactivă

O scurgere radioactivă a fost depistată, ieri, la bordul unui spărgător de gheaţă rusesc cu propulsie nucleară, ceea ce a determinat nava să se întoarcă în portul din Marea Barents, a anunţat Agenţia Federală a Flotei Nucleare Rosatomflot. O creştere slabă a radioactivităţii în aer a fost constatată în sistemul de ventilaţie din sala reactorului, a precizat Rosatomflot într-un comunicat. Cauza probabilă este o pierdere a etanşeităţii sistemelor primei incinte a reactorului, a adăugat agenţia federală. Incidentul s-a produs în momentul în care nava părăsea golful Ienisei din Marea Sara, din apropierea Oceanului Arctic. Spărgătorul de gheaţă cu propulsie nucleară Taimyr se întoarce acum către portul din Murmansk, oraş situat pe malul estic al golfului Kola, în Marea Barents. Dacă situaţia se deteriorează, sistemul reactorului va fi oprit şi va începe procesul de răcire, a adăugat Rosatomflot. Pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), incidentul ar fi de nivelul zero sau în afara scării, potrivit comunicatului, care nu precizează numărul de persoane aflate la bordul navei.

IRAK

Atentat sângeros

Un şofer kamikaze a detonat un dispozitiv exploziv aflat la bordul autovehiculului pe care îl conducea, ieri dimineaţa, la intrarea într-un post de poliţie din Hilla, un oraş din sudul Irakului, omorând cel puţin 21 de poliţişti, indică un bilanţ furnizat de surse medicale locale. Încă 75 de poliţişti au fost răniţi în explozia produsă în jurul orei locale 04.00, a indicat un ofiţer de poliţie irakian. Armata, poliţia şi forţele de securitate irakiene au fost plasate în stare de alertă sporită, ca urmare a unor informaţii legate de pregătirea de atentate în mediile islamiste locale, după uciderea lui Osama bin Laden de un comando american, duminică, în Pakistan.

FINLANDA

BCE menţine dobânda cheie

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, la şedinţa Consiliului Guvernatorilor, care a avut loc la Helsinki, să menţină la 1,25% nivelul ratei dobânzii la principalele operaţiuni de refinanţare, potrivit unui comunicat al instituţiei. De asemenea, rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală a rămas neschimbată, la 2,00%. Totodată, BCE a hotărât să păstreze şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la valoarea de 0,50%.

MAREA BRITANIE

Referendum

Un referendum naţional a avut loc în Marea Britanie, ieri, pe tema înlocuirii sistemului tradiţional de vot pentru alegerea parlamentarilor. Votul asupra sistemului existent constituie primul referendum din Marea Britanie, din 1975, când cetăţenii şi-au exprimat opinia pe tema aderării la UE, pe atunci Comunitatea Europeană. De data aceasta, britanicii sunt întrebaţi dacă vor înlocuirea sistemului actual cu Votul Alternativ, metodă conform căreia candidaţii sunt clasaţi în funcţie de preferinţă, iar voturile sunt redistribuite sub un sistem de eliminare. Sistemul actual de vot se referă la un scrutin câştigat de candidatul sau candidaţii cu cele mai multe voturi. Candidatul câştigător nu trebuie neapărat să obţină majoritatea voturilor exprimate. Conservatorii conduşi de premierul David Cameron resping sistemul Votului Alternativ, în timp ce liberal-democraţii au iniţiat referendumul. În plus, alegeri regionale şi locale au avut loc în mai multe zone din Anglia, precum şi în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

R. MOLDOVA

Jurnalist graţiat

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a semnat, ieri, un ordin prin care l-a graţiat pe jurnalistul Ernest Vardanean, care a fost arestat în aprilie, sub acuzaţia de spionaj în favoarea R. Moldova şi condamnat la 15 ani de închisoare. Jurnalistul urmează să fie eliberat din închisoare. Igor Smirnov a semnat decretul de graţiere a lui Vardanean cu ocazia unei întâlniri cu jurnalişti transnistreni, prilejuită de Ziua Presei. Jurnalist de origine armeană, Ernest Vardanean este politolog şi fost corespondent al filialei de la Tiraspol a agenţiei ruse de ştiri Novîi Reghion. Curtea Supremă a Transnistriei îl condamnase, la 16 decembrie 2010, pe jurnalistul Ernest Vardanean, găsit vinovat pentru înaltă trădare, la 15 ani de închisoare fără confiscarea averii, dar cu ispăşirea pedepsei în detenţie cu regim sever. Autorităţile de la Chişinău, dar şi rudele lui Vardanean consideră că acesta a fost supus la presiuni pentru a recunoaşte fapte pe care nu le-a făcut. Mama lui a spus ca Ernest a fost drogat zile întregi, apoi i s-a impus să recunoască crime pe care nu le-a comis. Mai multe organizaţii nonguvernamentale, naţionale şi internaţionale au pledat pentru eliberarea jurnalistului, invocând încălcarea drepturilor fundamentale ale acestuia. Acţiunea Tiraspolului a fost calificată de autorităţile de la Chişinău drept ”o încălcare flagrantă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi o încercare de a intimida societatea civilă, inclusiv jurnaliştii independenţi din regiune”. Ulterior, Ernest Vardanean i-ar fi adresat o scrisoare lui Igor Smirnov, în care îşi recunoaşte vina şi cere graţiere. El ar fi spus că a fost obligat de Serviciul de Informaţie şi Securitate al R. Moldova să colaboreze şi că îşi doreşte o şansă pentru a reveni la viaţa normală. Premierul Vlad Filat a declarat ieri că graţierea jurnalistului este o decizie aşteptată, care reprezintă rezultatul implicării actorilor naţionali şi internaţionali. În februarie anul acesta, un alt cetăţean moldovean, Ilie Cazac, acuzat de autorităţile separatiste de la Tiraspol tot de înaltă trădare de stat şi spionaj în favoarea R. Moldova, a fost condamnat la 14 ani de închisoare, fiind, după jurnalistul Ernest Vardanean, al doilea caz de acest gen în decurs de două luni.

BELARUS

Opozant fugit

Un opozant belarus a fugit în Polonia, miercuri seară, lăsându-şi familia în urmă, a informat agenţia Belapan. Aleksandr Lukin, familia sa şi un prieten lituanian se întorceau cu maşina din Polonia, miercuri, când au fost opriţi pentru chestionări de către ofiţerii belaruşi de la graniţă. Însă Lukin şi soţia sa au ignorat ordinele şi au fugit peste graniţă, înapoi în Polonia. Ei şi-au lăsat în urmă copiii şi pe prietenul respectiv. Lukin este un susţinător al lui Andrei Sannikov, fost candidat la preşedinţia Belarusului, în prezent judecat pentru că ar fi participat la protestele din 19 decembrie. Ofiţerii polonezi de la graniţă nu au intervenit, iar poliţia belarusă a refuzat cererea lui Lukins, transmisă prin polonezi, de a-i da cei doi copii. Soţia lui Lukin a revenit pe teritoriul belarus, pentru a fi alături de copii. Oficialii belaruşi şi polonezi de la graniţă s-au întâlnit ieri, pentru a discuta incidentul. Regimul Lukaşenko a declanşat o reprimare a opoziţiei, după protestele din 19 decembrie, arestând sute de opozanţi.

UNGARIA

Nazist judecat

Un cetăţean ungar de 97 de ani acuzat de masacrarea unor civili în Serbia, în 1942, este judecat în Ungaria. Sandor Kepiro se afla pe lista Centrului Wiesenthal, ca unul dintre cei mai căutaţi criminali nazişti. Mai mult de 1.200 de evrei, sârbi şi romi au fost ucişi în trei zile, de forţele ungare, în masacrul din Novi Sad. Kepiro a spus, în faţa tribunalului, că este nevinovat şi a numit procesul ”un circ”. Apoi, a afişat o hârtie pe care scria ”Ucigaşii unui om de 97 de ani!”. El este acuzat de complicitate la crime de război, iar procurorii spun că el ar fi ordonat strângerea şi executarea a 36 de oameni. Sute de familii au fost strânse de ungari, aliaţi ai Germaniei naziste, în ianuarie 1942, pe malul Dunării, în Novi Sad şi apoi împuşcate. Kepiro a fost condamnat pentru implicare în crimele din Ungaria, în 1944, dar condamnarea a fost anulată de guvernul fascist şi apoi el a fugit în Argentina. A revenit în Ungaria în 1996 şi a fost depistat de ”vânătorii de nazişti”, după zece ani, în Budapesta. Anul trecut, el a admis prezenţa la raidul din Novi Sad, dar a spus: ”Nu regret nimic. Mi-am făcut doar datoria”.

SIRIA

Retragerea armatei

Armata siriană se retrage din oraşul Daraa, centrul protestelor din Siria, a informat, ieri, agenţia Sana, citând o sursă militară. Armata a început operaţiunea în Daraa la 25 aprilie. În ultimele zece zile, ciocnirile s-au soldat cu aproape 50 de morţi. Manifestaţiile au izbucnit în Daraa, la 15 martie. Potrivit opoziţiei, cel puţin 500 de persoane au murit de la declanşarea protestelor, în întreaga Sirie. Potrivit informaţiilor oficiale, violenţele comise de mercenari împotriva securităţii cetăţenilor şi ţării s-au soldat cu 70 de victime civile şi 78 victime în rândul militarilor.

EGIPT

Ciocniri pro şi anti Mubarak

Câteva zeci de persoane au fost rănite miercuri seară, în centrul Cairo, în ciocniri între simpatizanţi ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak şi adversari ai acestuia. Sute de partizani ai lui Mubarak s-au adunat în afara clădirii televiziunii publice din centrul oraşului, cu ocazia celei de-a 83-a aniversări a lui Hosni Mubarak, miercuri şi pentru a protesta împotriva apelurilor în favoarea urmăririi lui în justiţie. Afirmând că Hosni Mubarak este un simbol ce merită respectul, protestatarii au stârnit furia manifestanţilor anti Mubarak prezenţi acolo şi favorabili execuţiei lui pentru rolul pe care l-a jucat în asasinarea unor manifestanţi opuşi regimului său. Ciocniri s-au produs atunci între cele două tabere care şi-au aruncat cu pietre, înainte ca armata să intervină pentru a restabili calmul. Traficul a fost de asemenea perturbat în timpul incidentelor. Fostul şef de stat, care a suferit un atac de cord în timpul unui interogatoriu, la 12 aprilie, este în stare de arest la spitalul din Sharm el-Sheikh, staţiune balneară din Sinai unde el este este consemnat la domiciliu după ce a fost înlăturat de la putere, la 11 februarie. Militarii, la putere acum în Egipt, ar vrea să îl transfere la închisoarea Tora din Cairo, unde sunt deţinuţi cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa şi alţi câţiva responsabili ai fostului regim. Procesul lui Mubarak şi al unor membri ai regimului său este una dintre principalele revendicări ale protestatarilor egipteni.

MEXIC

Seism

Un seism de 5,8 grade pe Scara Richter s-a produs în sudul Mexicului, ieri, a anunţat serviciul naţional de seismologie, dar deocamată nu există informaţii despre eventuale victime sau pagube. Seismul a avut epicentrul la 50 kilometri est de San Marcos. Mai multe elicoptere au început să zboare deasupra capitalei, imediat după seism, pentru a evalua potenţialele pagube.



12