Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 22 Septembrie 2009 / 00:00 437 accesări

PSD Suceava l-a exclus din partid pe Cozmîncă

Biroul Permanent Judeţean al PSD Suceava a decis, în unanimitate, excluderea din partid a fostului lider social-democrat Octav Cozmîncă, care s-a autosuspendat duminică, din partid, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvînt al PSD Suceava, Virginel Iordache. El a arătat că motivaţia de autosuspendare a lui Cozmîncă din partid “este o scuză care nu se susţine de prevederile statutare”, precizînd că un membru PSD se poate suspenda cînd funcţia sa este incompatibilă cu statutul de membru sau cînd este cercetat penal. Iordache a comparat gestul lui Cozmîncă cu atitudinea unui tată care caută să-şi ucidă propriul fiu. La rîndul său, Octav Cozmîncă a declarat că, deocamdată, nu comentează decizia de excludere din partid, menţionînd că doreşte să vadă prevederile statutare pe baza cărora s-a luat decizia. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, ieri, că problemele ridicate de Cozmîncă sînt cunoscute de social-democraţi, dar că acestea trebuie discutate după alegerile prezidenţiale. În schimb, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a evitat, ieri, să comenteze scrisoarea deschisă a lui Cozmîncă, apreciind că declaraţia de duminică a lui Ion Iliescu a sintetizat punctul de vedere al partidului, şi s-a arătat sceptic în legătură cu eficienţa electorală a fostului lider social-democrat. Amintim că Iliescu a declarat că atacul global al lui Cozmîncă la adresa PSD, precum şi momentul ales pentru a face publice reproşurile sale, îl sprijină, electoral, pe preşedintele Traian Băsescu.

Decizia privind prorogarea termenelor rapoartelor la coduri, amînată

Birourile permanente reunite vor decide săptămîna viitoare în privinţa solicitării deputaţilor jurişti de prorogare a termenului de depunere a rapoartelor asupra proiectelor de lege privind Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, a anunţat, ieri, deputatul PD-L Dumitru Părdău. El a mai spus că, pînă atunci, preşedinţii celor două comisii care dezbat codurile de procedură, democrat-liberalul Daniel Buda şi social-democratul Viorel Ponta, îşi vor putea preciza “opinia”, în aşa fel încît să se stabilească “un termen rezonabil şi care să poată fi respectat în vederea emiterii hotărîrii care să fie supuse spre aprobare în plen”. Pardău a adăugat că, membrii conducerilor celor două Camere au respins, drept consecinţă a acestei amînări, o solicitare din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor privind desfăşurarea şedinţelor în acelaşi timp cu şedinţele de plen ale Camerei.

Geoană este convins că România va fi protejată

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedinte PSD, a declarat, ieri, vorbind despre decizia administraţiei Obama “de a revizui” scutul antirachetă din Europa, că este sigur că se vor lua toate măsurile pentru ca teritoriul şi cetăţenii României să fie sub protecţie, acesta fiind “esenţa NATO”. El a adăugat că fiecare nouă administraţie îşi analizează în mod natural politicile: “Dar în acelaşi timp cer cu insistenţă o cooperare şi consultare mai strînsă cu partenerii din această parte a lumii”. Liderul PSD a mai spus că Marea Neagră este o parte importantă a acestei zone: “Este o parte a unui puzzle mai important”.

Diaconescu, la deschiderea celei de-a 64-a sesiuni ONU

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, va conduce delegaţia României la cea de-a 64-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, el urmînd să ia parte şi la reuniuni la nivel înalt privind schimbările climatice, dezarmarea şi neproliferarea dar şi să participe la reuniuni bilaterale. Deschiderea coincide cu o serie de evenimente importante de pe agenda ONU: Reuniunea la nivel înalt privind schimbările climatice, Segmentul la vîrf al dezbaterilor de politică generală, precum şi Conferinţa Ministerială dedicată intrării în vigoare a Tratatului privind interzicerea testelor nucleare. MAE apreciază că sesiunea din acest an a Adunării Generale a ONU debutează într-un moment critic pentru întreaga lume. Ministrul Cristian Diaconescu apreciază că “acum mai mult decît oricînd este necesară reînvigorarea rolului ONU şi întărirea organizaţiei”, el adăugînd că România va susţine “măsurile de reformă necesare pentru a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie demnă de multilateralismul secolului al XXI-les”.

Pogea: România are resurse să plătească salariile şi pensiile

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, ieri, înainte de şedinţa conducerii PD-L, că România, chiar dacă este în criză, are suficiente resurse să plătească salariile şi pensiile, iar FMI nu are niciun motiv să nu ne acorde următoarele tranşe din împrumut. Întrebat dacă în perioada următoare România va primi o nouă tranşă din împrumutul FMI şi dacă există riscul ca Fondul să refuze această plată, Pogea a spus: “Atîta timp cît ne-am făcut treaba, nu cred că FMI ar avea motive decît să aprobe acest împrumut”. El a precizat că următoarele două tranşe, din luna septembrie şi cea de la finele lunii decembrie înseamnă 1.788 de milioane de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetului consolidat, componenta cea mai importantă fiind reprezentată de investiţii.

Nica, la Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne

Viceprim-ministrul Dan Nica, ministrul Administraţiei şi Internelor, a participat, ieri, la Reuniunea Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), de la Bruxelles, unde se vor discuta chestiuni privind refugiaţii şi dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Pe agenda discuţiilor se află subiecte precum găsirea unor soluţii pentru o mai bună transpunere şi aplicare a Directivei 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora. De asemenea, la Bruxelles, se discută şi despre comunicarea Comisiei către Parlamentul European privind crearea unui program comun de relocare al UE (privind refugiaţi).

Sesizarea lui Ridzi, discutată în plen, marţea viitoare

Conducerea Camerei a stablit, ieri, în şedinţa Biroului Permanent, ca sesizarea fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, să fie dicutată în plen, marţea viitoare, alături de punctul de vedere al deputaţilor jurişti asupra raportului Comisiei Ridzi. Secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, a declarat că introducerea pe ordinea de zi a sesizării lui Ridzi şi a raportului Comisiei Juridice va fi stabilită concret “într-o şedinţă de BP, fie miercuri, fie lunea viitoare”. Întrebat ce cerea Ridzi în sesizarea sa, Pardău a menţionat că esenţa o cuprinde acuzaţia că acea Comisie Ridzi a activat neregulamentar concomitent cu ancheta DNA.

Contribuţia României la politicile UE, dezbătută pe 30 septembrie

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, solicitarea preşedinţilor comisiilor de politică externă şi de afaceri europene, ca pe 30 septembrie, să fie organizată o dezbatere în Camera Deputaţilor pe tema contribuţiei Parlamentului şi a României la politicile şi iniţiativele Uniunii Europene. Secretarul Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău a declarat că Biroul permanent al Camerei a fost de acord cu propunerea celor doi preşedinţi ai comisiilor de politică externă şi de afaceri europene, Laszlo Borbely (UDMR) şi Viorel Hrebenciuc (PSD). În sesiunea parlamenatră trecută, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Laslo Borbely a propus organizarea unor astfel de dezbateri în camera Deputaţilor, pe teme europene. El a arătat că va lua legătura, în acest sens şi cu preşedintele comisiei de afaceri europene Viorel Hrebenciuc.



12