Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 03 Septembrie 2009 / 00:00 389 accesări

Primul tur al alegerilor prezidenţiale, la 22 noiembrie

Guvernul a aprobat, ieri, hotărîrea care stabileşte ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie organizat la 22 noiembrie. Această perioadă a fost stabilită anterior, în şedinţa de luni a Coaliţiei. Potrivit deciziei Coaliţiei, al doilea tur de scrutin va fi organizat la 6 decembrie. Executivul a aprobat şi ordonanţa de urgenţă care stabileşte procedura tehnică de organizarea a alegerilor.

Curtea de Conturi va controla ANRM în cazul Sterling

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a informat, ieri, conducerea Camerei, că instituţia pe care o conduce a declanşat controlul la Ministerul Tineretului şi va face, în ultimul trimestru, un control la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în legătorul cu acordul cu Sterling. Văcăroiu a trimis conducerii Camerei două scrisori, în urma hotărîrilor luate de Camera Deputaţilor cu privire la solicitarea Curţii de Conturi. El precizează, în cea de a doua scrisoare, că s-a declanşat acţiunea de control la Ministerul Tineretului şi Sportului şi că aceasta este programată să se efectueze în perioada 25 august- 25 septembrie.

Şcoala de vară a PD-L începe într-o atmosferă de tensiune

Democrat-liberalii deschid, astăzi, lucrările unei noi ediţii a Şcolii de vară a formaţiunii, la Costineşti, eveniment care se desfăşoară în contextul tensiunilor dintre cele două partide aflate la guvernare, în privinţa asumării răspunderii Executivului pe legile reformei statului. Timp de patru zile, liderii partidului, miniştri şi parlamentari, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile vor dezbate subiectele fierbinţi aflate în acest moment pe agenda politică. Temele abordate la Şcoala de vară a PD-L sînt criza economică şi impactul asupra locurilor de muncă (şomaj, vulnerabilitate, excluziune socială), criza economică şi impactul asupra locurilor de muncă, educaţie - Legile Comisiei prezidenţiale, oferta electorală a Partidului Democrat Liberal în domeniul Educaţiei, reforme structurale ale societăţii româneşti, reforma instituţiilor statului, descentralizarea şi deconcentrarea serviciilor publice.

FMI şi UE ar creşte sprijinul financiar pentru România

“Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) vor accelera şi/sau creşte fondurile disponibile pentru România, dacă ar exista un efect de contagiune pe plan financiar în urma unui eveniment nefavorabil dintr-un alt stat din estul Europei”, consideră agenţia de rating Moody\'s. Agenţia notează că o depreciere semnificativă a monedei naţionale va avea consecinţe serioase pentru economie şi sistemul bancar, în condiţiile în care circa 60% din creditele sectorului privat sînt denominate în valută. “Cel mai important, Moody\'s presupune că, dacă ar exista un început semnificativ al efectului de contagiune, FMI şi UE vor accelera şi/sau majora fondurile disponibile pentru autorităţile române, pentru a sprijini balanţa de plăţi şi a preveni înrăutăţirea crizei”, arată analiştii agenţiei de evaluare financiară.

Predoiu, Pogea şi Boc, reclamaţi de magistraţi în mai multe plîngeri penale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea, dar şi premierul Emil Boc au fost reclamaţi în opt plîngeri penale la Parchetul instanţei supreme, de către magistraţi, care îi acuză de nerespectarea sentinţelor şi vătămare gravă prin neplata sporului de 50%. Magistraţi ai Tribunalului Argeş au depus, marţi, o plîngere împotriva ministrului Cătălin Predoiu, reclamînd neplata sporului de 50%. Cele mai multe plîngeri au fost depuse în luna iulie. Judecători şi personal auxiliar de specialitate din cadrul Tribunalului Argeş şi Judecătoriei Piteşti au sesizat procurorii în 10 iulie, acuzîndu-i pe miniştrii Pogea şi Predoiu, dar şi pe premierul Boc, că ar fi încălcat, cu bună ştiinţă, dispoziţii din Legea 303/2004 şi OUG 27/2006, diminuînd drepturile salariale reprezentînd 50% din salariul de bază, aflate în plată începînd cu luna martie. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a adresat o invitaţie preşedinţilor curţilor de apel, tribunalelor şi şefilor parchetelor de a participa, astăzi, la o dezbatere prin videoconferinţă. Videoconferinţa a fost programată pentru a se discuta despre prevederile legii unice de salarizare, protestele magistraţilor şi rectificarea bugetară.



12