Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 25 Iunie 2009 / 00:00 451 accesări

CE pregăteşte deschiderea unor proceduri de infringement împotriva României

Comisia Europeană (CE) pregăteşte deschiderea mai multor proceduri de încălcare a legislaţiei europene (infringement) împotriva României. Potrivit unor surse comunitare, citate de corespondentul postului public românesc de radio, la Bruxelles, patru dintre aceste proceduri se referă la piaţa energiei şi gazului. Astfel, România nu ar fi implementat două directive din 2003 referitoare la preţurile reglementate pentru gaz şi energie electrică. De asemenea, alte două regulamente, unul din 2003 şi altul din 2005, au fost încălcate, ţara noastră fiind acuzată de lipsă de transparenţă în comunicarea de informaţii legate de capacităţile de transport şi stocare a gazului şi energiei electrice pe termen lung.

Berceanu a schimbat din funcţie încă trei directori

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a schimbat din funcţie, ieri, încă trei directori susţinuţi de PSD, respectiv doi ai CFR SA şi unul al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), au declarat surse din minister. Decizia îi vizează pe Alexandru Dumitrescu (director general adjunct la CFR SA), Valentin Cîrstea (revizor şef la CFR SA) şi Cristian Duică (director general adjunct la CNADNR). Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, ieri, că în cazul în care demiterile unor reprezentanţi PSD, începute de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu vor continua, atunci PSD va prelua acest exemplu, recurgînd la demiterea reprezentanţilor PD-L, inclusiv din judeţe. Dragnea a spus că PSD susţine toate persoanele propuse de social-democraţi pentru funcţii în toate structurile guvernamentale şi locale: “Putem prelua acest exemplu de bună practică şi îl vom extinde la nivelul întregii coaliţii, astfel încît miniştrii PSD să îi demită pe toţi membrii PD-L, inclusiv din instituţiile din judeţe, iar miniştrii PD-L să îi demită pe reprezentanţii PSD. Atunci vom clarifica lucrurile în coaliţie: un domeniu, de sus pînă jos, este asumat de un singur partid”.

Năstase i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Predoiu

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, i-a trimis, ieri, o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în care îl roagă să răspundă unei serii de întrebări legate în principal de dezbaterea publică a dosarelor sale. Liderul PSD îi atrage atenţia că Parlamentul “nu este un ghişeu de înregistrat acte şi de îndeplinit comenzi politice”. Liderul social-democrat s-a mai referit, în scrisoarea sa, la o ultimă afirmaţie formulată de ministru, în ultimele zile: “Aţi spus că, la momentul aderării, UE considera România drept o ţară coruptă. Probabil că vă referiţi la data de 1 ianuarie 2007, pentru că, altfel, vă reamintesc, la finalul anului 2004 s-au încheiat negocierile de aderare, prin închiderea tuturor capitolelor de negociere, inclusiv capitolul 24, referitor la Justiţie şi Afaceri Interne, cînd acest mecanism de monitorizare nu exista. El a apărut ulterior, la presiunea fostului ministru al Justiţiei numit de Traian Băsescu, împreună cu care, de altfel, au decis să elimine rolul CSM-ului privind numirea şefilor Parchetului, rezervîndu-şi pentru ei doi această prerogativă, contrar înţelegerilor anterioare cu UE”.

Guvernul vrea anularea contractelor încheiate de IGPR cu Ager Leasing

Guvernul a decis să introducă o acţiune în anulare a contractelor încheiate, anul trecut, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) cu firma Ager Leasing pentru achiziţia de autospeciale, au declarat surse guvernamentale. IGPR a atribuit firmei Ager Leasing, în 2008, un număr de 27 de contracte cu o valoare totală de circa 423,52 milioane de lei, pentru achiziţia de autospeciale precum maşini de patrulare pentru poliţia rutieră şi pentru poliţia rurală, autospeciale care să asigure suport logistic în misiuni, autolaboratoare criminalistice, autospeciale pentru munca operativă de poliţie, de intervenţie şi de transport al reţinuţilor. Potrivit şefilor din Poliţie, maşinile, care erau ”prototipuri”, aveau echipamente „de ultimă generaţie”. Astfel, o Dacia Logan ajungea să coste 78.000 de euro, iar un BMW aprox. 112.000 de euro. Cea mai mare nemulţumire a autorităţilor pe marginea acestui subiect a fost faptul că echipamentele aflate pe aceste autoturisme erau de trei ori mai scumpe decît maşinile în sine.

Boc cere garantarea cofinanţării pentru toate programele operaţionale

Premierul Emil Boc a solicitat, la începutul şedinţei de ieri a Guvernului, ca Ministerul Finanţelor să analizeze posibilitatea de garantare a cofinanţărilor pentru toate programele operaţionale, după ce miniştrii au reclamat că băncile nu au trimis la timp scrisori de garanţie. Problema a fost ridicată iniţial de ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, care a arătat că mai multe bănci nu au trimis scrisori de garanţie pentru avansul acordat de minister la măsura 322 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Sîrbu a solicitat ca Fondul de garantare pe agricultură să acorde aceste scrisori. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Vasile Blaga, a subliniat că şi ministerul pe care îl conduce are probleme la programele operaţionale cu cofinanţările acordate de autorităţile publice locale.

AMP şi CJI condamnă respingerea proiectului de modificare a Legii SRR şi SRTv

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent condamnă respingerea de către Parlament a proiectului de lege pentru modificarea legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune. Conform AMP şi CJI, politicienii “au uitat că principala cauză a problemelor care macină de 20 de ani cele două instituţii este legea de funcţionare a acestora, lege care permite influenţa politicului în managementul instituţional şi, adeseori, în conţinutul editorial”. De asemenea, cele două ONG-uri susţin că, prin votul de marţi, partidele “demonstrează că statu-quo-ul rămîne situaţia ideală pentru mediul politic românesc deoarece permite oricărei majorităţi parlamentare să aibă la discreţie cele două instituţii”. Plenul Camerei Deputaţilor a decis, ieri, ca voturile pentru Legea SRR şi SRTv vor fi reluate în prima şedinţă de vot final din sesiunea de toamnă a Camerei Deputaţilor.

Geoană va propune reanalizarea portofoliului de proiecte pe relaţia cu China

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că va propune, la întoarcerea din vizita în China, reanalizarea portofoliului de proiecte pe relaţia cu acest stat, care are o disponibilitate de cîteva miliarde de dolari pentru investiţii în străinătate inclusiv în România. Geoană a precizat că, dincolo de dimensiunea politică, în discuţiile cu vicepreşedintele Chinei şi la nivelul conducerilor Parlamentului, principala temă pe care a adus-o în discuţie a fost legată de fructificarea unor proiecte importante de investiţii în diverse domenii din economia românească, ca un răspuns la situaţia de criză pe care România o traversează. El a arătat că s-a făcut referire la proiecte din domeniile infrastructură, energie, agricultură, protecţia mediului, precum şi stimularea exporturilor româneşti pe piaţa chineză, în condiţiile existenţei unui dezechilibru semnificativ al balanţei comerciale între cele două ţări.

Guvernul vrea să adopte alte ordonanţe de urgenţă

Guvernul intenţionează să se reunească, marţea viitoare, într-o nouă şedinţă, pentru a aproba ordonanţe de urgenţă, în ultima zi în care mai pot fi adoptate astfel de acte normative înainte de vacanţa parlamentară. Conform legii, Guvernul nu poate aproba ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare. Lucrările parlamentare se vor încheia la sfîrşitul lunii iunie şi vor reîncepe în luna septembrie. Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Guvernului au figurat mai multe ordonanţe de urgenţă. Premierul Emil Boc a justificat numărul mare de ordonanţe de urgenţă aprobate de Cabinetul său prin necesitatea armonizării legislaţiei româneşti cu directivele UE.

Nuţu Cămătaru avea relaţii strînse de afaceri cu Gigi Becali

Un martor din dosarul clanului Cămătarilor a relatat că Nuţu Cămătaru, un cunoscut interlop bucureştean, avea relaţii strînse de afaceri cu Gigi Becali, declaraţia fiind prezentată în motivarea ultimei decizii de condamnare a membrilor grupării. Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, în februarie, pe fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru la 15 şi, respectiv, 13 ani de închisoare pentru infracţiuni cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane. În motivarea sentinţei de condamnare, se precizează că unul dintre martori a relatat anchetatorilor că Becali era în relaţii apropiate cu Nuţu Cămătaru, fiind din cercul celor care împrumutau bani din domeniul “artistic şi sportiv”.

Deputaţii din comisii care vor lucra în vacanţă îşi vor plăti transportul şi cazarea

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, ieri, ca deputaţii din comisiile care îşi vor organiza şedinţe în ţară în vacanţa parlamentară să-şi suporte chetuielile de deplasare şi cazare. Potrivit unui proiect de hotărîre care va fi supus aprobării plenului Camerei, în perioada vacanţei parlamenatre (1 iulie-31 august 2009), comisiile permanente ale Camerei vor putea lucra cel mult patru zile în fiecare lună. Unele comisii au anunţat deja programul de lucru din vacanţă, printre care Comisia pentru muncă, membrii acesteia solicitînd să lucreze în Bistriţa-Năsăud. În practica din anii precedenţi, deputaţii solicitau să lucreze în comisii, în vacanţa parlamentară, la mare, la munte sau în Delta Dunării.

Tinerii din PC nu mai vor să fie folosiţi de seniorii partidului doar în campanie

“Tinerii PC doresc ca seniorii partidului să nu-i mai folosească doar în campania electorală”, a declarat, ieri, liderul organizaţiei de tineret Andrei Stoian, precizînd că tinerii sînt nemulţumiţi că nu există comunicare cu ei şi o strategie în partid. Stoian a spus că aceştia consideră că nu există o dinamică în partid, iar PC merge în jos şi nu doresc să vadă că “pleacă un preşedinte, vine altul şi nu se întîmplă nimic”. Liderul tinerilor din PC a precizat că tinerii se reunesc, la sfîrşitul săptămînii, la Horezu, pentru a discuta aceste probleme, adăugînd că nu este normal ca seniorii partidului să nu ia legătura cu tinerii decît în campania electorală.



12