Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Mai 2009 / 00:00 412 accesări

Marea Britanie - Condamnat pentru uciderea unui afacerist român

James Redmile-Gordon a fost condamnat la închisoare, de o instanţă din Leeds, pentru uciderea unui om de afaceri român, în urmă cu aproape un an, deşi juriul l-a considerat pe suspect nevinovat. Curtea din Leeds a decis că Redmile-Gordon l-a ucis pe Ovidiu Pop, proprietarul unei firme de construcţii în Marea Britanie, lovindu-l cu un extinctor în cap, în noaptea de 17 august 2008. Românul a murit, o săptămînă mai tîrziu, în spital. Britanicul şi-a primit condamnarea după un proces de trei săptămîni, deşi juriul l-a declarat nevinovat. Detectivul Mick Jones, şeful anchetei, a precizat că Redmile-Gordon luase un cocktail de droguri în seara în care a intrat în altercaţie cu Pop şi încă un prieten al acestuia. Martor la scena crimei a fost un taximetrist, Hani Abadeer, care a susţinut la proces că nu l-a văzut clar pe atacator. Potrivit lui Abadeer, Pop era implicat într-un conflict în stradă cu unul dintre prietenii săi, după care un bărbat a intervenit între cei doi. Taximetristul nu a mai fost atent apoi la scenă, văzînd numai cum Pop era lovit cu un obiect foarte dur de cineva din spatele lui. Agresorul s-a urcat într-o maşină neagră şi a demarat imediat după incident. Taximetristul a fost cel care a sunat la ambulanţă. Totodată, principalul suspect şi un prieten al acestuia, martor în proces, au susţinut că Pop a fost la un club din Brighton, în noaptea crimei, unde a devenit vulgar şi impertinent cu mai multă lume. Martorul James Weekes, prieten cu James Redmile-Gordon, a povestit cum Pop şi amicul său au avut un comportament nepotrivit faţă de ei şi de fetele cu care aceştia erau. James Redmile-Gordon, în vîrstă de 30 de ani, a fost acuzat de uciderea lui Ovidiu Pop, însă a negat toate acuzaţiile. Britanicul va afla în 19 iunie cîţi ani de închisoare va face.

SUA - Scriitor român, cercetat pentru că şi-ar fi bătut soţia

Un scriitor român, Leonard Oprea, este acuzat că şi-a bătut soţia, în casa lor din Auburn, fiind în prezent închis într-un penitenciar din Androscoggin. Românul, în vîrstă de 55 de ani, a pledat nevinovat faţă de acuzaţiile de violenţă domestică. Un poliţist, citat de ”The Sun Journal”, a declarat că Oprea a lovit-o pe soţia sa, în vîrstă de 42 de ani, Brigitte Hristea, în noaptea de 10 mai şi a ameninţat că o omoară. El este închis într-un penitenciar din Androscoggin, fiindu-i stabilită o cauţiune de 1.200 de dolari. Oprea trăieşte în America din 1999.

Franţa - Confiscarea unui cargou cu marinari ucraineni la bord

Justiţia franceză a decis confiscarea unui cargou sub pavilion de Panama, Captain Ţarev, avariat, la bordul căruia se află nouă marinari ucraineni care nu au mai fost plătiţi de şase luni. La sfîrşitul lunii noiembrie 2008, vasul cu o lungime de 150 de metri a fost remorcat pînă în portul comercial Brest din nord-vestul Franţei, după ce a suferit o avarie la motor. La bordul său se aflau 24 de marinari, dintre 15 au fost plătiţi şi repatriaţi de armator. Federaţia internaţională a muncitorilor din transporturi (ITF), care apără interesele muncitorilor din sectorul transporturilor din întreaga lume, a lansat o procedură la un tribunal comercial local, după ce a fost sesizată la sfîrşitul lunii aprilie, de şapte maricani blocaţi la Brest. Potrivit unui asociaţii a marinarilor francezi, Mor Glaz, proprietarul navei le datorează celor nouă marinari circa 77.000 de dolari. Aprovizionarea lor cu hrană şi combustibil este asigurată, însă, de armatorul grec al cargoului, Chester Shipping. Compania a anunţat că va trimite un reprezentant la Brest, săptămîna viitoare. Dacă societatea nu are fondurile necesare pentru a-i plăti pe marinari şi cheltuielile de judecată, statul francez ar putea să se ocupe de repatrierea lor. ”Situaţia acestei nave ilustrează degradarea situaţiei economice, în condiţiile în care, în paralel, întîlnim situaţii similare şi în alte porturi”, a comentat Thierry Beisser, care urmăreşte dosarul pentru Afacerile Maritime.

Ungaria - Arestaţi pentru falsificare de euro

Anchetatorii maghiari au arestat şase persoane care au falsificat şi distribuit bancnote euro, iar Biroul Naţional de Investigaţii a început procedurile pentru a-i pune sub acuzare. Suspecţii sînt doi bulgari, un sirian şi trei maghiari. Cei şase au falsificat aproape o sută de bancnote de 200 de euro. Poliţiştii i-au reţinut pe cetăţenii maghiari la sfîrşitul lunii aprilie, în apropierea gării din Budapesta, suspecţii avînd asupra lor 97 de bancnote false. Cetăţeanul sirian şi cei doi bulgari au fost reţinuţi în 19 mai, pentru distribuire de bancnote false. Cei doi bulgari mai fuseseră anchetaţi pentru fapte similare, în 2007. În prezent, toţi suspecţii se află în arest preventiv.

Ucraina - Închisoare pe viaţă pentru judecătorii şi procurorii care iau mită

Parlamentul din Ucraina a înăsprit pedepsele împotriva oficialilor din domeniul justiţiei care sînt găsiţi vinovaţi de luare de mită. Un amendament adus legislaţiei ucrainene împotriva mitei a fost votat de 364 dintre cei 431 de parlamentari care au luat parte la şedinţa de joi a Legislativului. Acest amendament introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru judecătorii, anchetatorii şi procurorii care sînt dovediţi că au luat mită la scară largă, a anunţat parlamentarul Anatoli Hriţenko, din cadrul grupului parlamentar al formaţiunii Ucraina Noastră - Autoapărarea Poporului. De asemenea, pentru comiterea acestei infracţiuni, oficialii statului vor primi pedepse cu închisoare de pînă la 15 ani, a precizat Hriţenko.

Grecia - Ciocniri între manifestanţi musulmani şi poliţie

Scutierii greci au folosit, vineri, gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de musulmani care i-au atacat cu beţe şi pietre în faţa Parlamentului din Atena, în timpul unei noi zile de proteste, după presupusa distrugere a unui Coran, de către un poliţist. Joi, Uniunea Musulmană din Grecia a anunţat că în timpul unor controale ale poliţiei la o cafenea deţinută de un sirian, un ofiţer a luat Coranul unui client, l-a rupt, l-a aruncat pe jos şi l-a călcat în picioare. Poliţia a lansat o anchetă internă în acest dosar. Circa 1.500 de musulmani au mărşăluit prin Atena, pentru a protesta faţă de incident. Şi joi, circa 1.000 de imigranţi, mulţi dintre ei din Siria, Pakistan şi Afganistan, au manifestat în piaţa Omonia din centrul oraşului şi au distrus mai multe vitrine şi cinci maşini. Problemele legate de imigraţie sînt destul de dese în Grecia, ţară care se confruntă cu sosirile zilnice ale imigranţilor din Asia, via Turcia, care încearcă să ajungă în Europa de Vest. Potrivit Ministerului de Interne, 146.337 de imigranţi au fost arestaţi pentru intrarea ilegală în Grecia, în 2008, faţă de 112.364 în 2007. Peste 57.000 au ajuns în Turcia. Numărul imigranţilor ilegali este estimat la circa 250.000, din totalul de circa un milion de imigranţi, majoritatea albanezi, care trăiesc în ţară.

Venezuela - Naţionalizarea companiilor siderurgice

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a anunţat, joi, naţionalizarea mai multor companii siderurgice din vestul ţării, în vederea constituirii unui mare concern naţional. Această decizie survine la 15 zile de la adoptarea unei legi care permite statului să preia controlul asupra activităţilor legate de sectorul hidrocarburilor, printre care şi injectarea de apă, vapori sau gaze, transportul muncitorilor sau alte tipuri de servicii. De la adoptarea acestui text, Guvernul acestei ţări bogate în petrol din America de Sud, a expropriat cel puţin 76 de companii din sectorul hidrocarburilor, majoritatea cu capital local şi care operau pe lacul Maracaibo din vestul ţării. ”Sectorul metalurgic este naţionalizat. Nu mai este nimic de spus. Un proces de naţionalizare a fost demarat pentru a putea constitui un complex industrial”, a explicat Chavez. Liderul venezuelan nu a oferit alte detalii privind forma exactă a acestui conglomerat.

Italia - Escrocherie dejucată

16 presupuşi mafioţi au fost arestaţi în Italia, Brazilia şi Spania, pentru escrocherie şi tentativă de escrocherie vizînd mai multe bănci străine, printre care Lehman Brothers şi HSBC, au anunţat, vineri, carabinierii italieni. Persoanele arestate sînt suspectate că fac parte dintr-o reţea internaţională care planifica o escrocherie de amploare vizînd trei bănci, pritre care Lehman Brothers (SUA) şi HSBC (Marea Britanie). Reţeaua era condusă de un italian, Leonardo Badalamenti, care locuia de 30 de ani în Venezuela. El a fost arestat vineri, la Sao Paolo, în Brazilia, potrivit aceleeaşi surse. Organizaţia intenţiona să obţină credite bancare în valoare totală de un miliard de dolari de la aceste bănci străine, oferind ca garanţie obligaţiuni venezuelene false, obţinute printr-un complice de la Banca Centrală din Caracas. Carabinierii italieni au explicat că au descoperit această reţea, care avea complici şi în Spania, în timpul unei anchete într-un alt dosar, în care sînt implicaţi o parte dintre suspecţi.

Serbia - Tratament cu bătaia într-un centru pentru toxicomani al Bisericii Ortodoxe

Poliţia sîrbă a deschis, vineri, o anchetă privind violenţele care ar fi fost comise într-un centru de reabilitare a toxicomanilor gestionat de Biserica Ortodoxă, în sudul Serbiei, după difuzarea unei înregistrări care arată asemenea fapte. Ancheta a fost lansată în urma difuzării în presa sîrbă a unei înregistrări video în care mai mulţi bărbaţi bat o persoană într-o sală de mese a centrului ortodox de reabilitare spirituală şi misionară Ţrna Reka. Centrul este situat în apropiere de Novi Pazar, în sud-vestul Serbiei. Avocatul Poporului, Saşa Jankovic, care serveşte de mediator între cetăţeni şi autorităţi, a depus plîngere, vineri, împotriva a nouă angajaţi ai centrului de reabilitare, dînd asigurări că a primit apeluri din partea unor persoane care au urmat tratamente acolo. El acuză angajaţii centrului de ”sechestrare ilegală, răni grave şi şarlatanie”. Pe baza înregistrării, este evident că acesta nu putea fi un tratament medical sau o terapie, a adăugat Jankovici. Centrul este condus de un preot ortodox sîrb, părintele Branislav Peranovic, care afirmă că a avut binecuvîntarea arhiepiscopului regiunii sudice a Serbiei şi Kosovo. Părintele a confirmat că violenţele făceau parte din tratamentul care li se aplica toxicomanilor.

SUA - Buget suplimentar pentru Irak şi Afganistan

Senatul american a adoptat, joi seară, un proiect de buget suplimentar pentru 2009, de 91,3 miliarde de dolari, pentru a finanţa războaiele din Irak şi Afganistan, refuzîndu-i preşedintelui Barack Obama fondurile pentru închiderea Guantanamo. Senatorii au adoptat bugetul cu 86 voturi pentru şi trei împotrivă după zile de dezbateri în privinţa celor 240 prizonieri de la Guantanamo. Miercuri, au adoptat un amendament cu 90 voturi pentru şi şase împotrivă, în vederea interzicerii acordării de fonduri pentru închiderea Guantanamo. Joi, preşdintele Obama a spus din nou că vrea să închidă Guantanamo, aşa cum a promis şi a apărat ideea de a transfera prizonieri de la Guantanamo spre închisori de maxină securitate din SUA.



12