Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Martie 2009 / 00:00 492 accesări

Maroc - 60 de români sînt în închisori, pentru trafic de droguri

60 de cetăţeni români se află în închisorile din Maroc, pentru trafic de stupefiante, 13 dintre aceştia fiind reţinuţi numai în ultima săptămînă, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, care semnalează o creştere a numărului de asemenea cazuri în această ţară. Traficul de droguri este pedepsit în Regatul Maroc cu închisoare de pînă la cinci ani, în funcţie de cantitatea de stupefiante transportată. În aceste condiţii, MAE recomandă cetăţenilor români să respecte legislaţia ţărilor în care se deplasează şi să evite transportul de bagaje sau corespondenţă ale unor persoane necunoscute. Ministerul reiterează că cetăţenii români aflaţi pe teritoriul altor state se supun jurisdicţiei acelor state şi răspund pentru încălcarea legislaţiei în faţa autorităţilor locale. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, asemenea celor ale altor state, nu pot exonera persoanele reţinute, arestate sau condamnate de rigorile legii locale şi nici nu pot interveni în procedurile judiciare; asistenţa consulară în asemenea cazuri este limitată la asigurarea respectării drepturilor procesuale.

Ungaria - Romii vor un ministru care să se ocupe de integrarea lor

Organizaţiile romilor din Ungaria au cerut premierului Ferenc Gyurcsany să desemneze un ministru fără portofoliu pentru a se ocupa de problemele lor şi pentru a ajuta la integrarea lor socială, a anunţat, miercuri, cotidianul ”Nepszava”. Într-o scrisoare adresată lui Gyurcsany, acestea au cerut un ministru care să se bucure de încrederea comunităţii rome şi să poată continua discuţiile cu organizaţii civile pentru integrarea romilor. Ele au mai propus înfiinţarea unui comitet consultativ al romilor, format din 50 de membri, care să opereze în patru domenii majore: ocuparea forţei de muncă, educaţie, locuinţe şi sănătate.

Germania - Peste 200 de percheziţii simultane la sedii ale extremei drepte

Poliţia germană a efectuat, miercuri dimineaţă, peste 200 percheziţii simultane în sedii ale extremei drepte, în întreaga ţară, în special cu scopul de a confisca înregistrări de muzică neonazistă, au anunţat poliţia şi Parchetul din Stuttgart. “Scopul acestei acţiuni concertate a fost confiscarea obiectelor interzise, cum ar fi suporturile muzicale, pentru a acţiona eficient şi la scară mare împotriva răspîndirii extremismului de dreapta”, au precizat, într-un comunicat, anchetatorii, care nu au oferit detalii în privinţa eventualelor arestări.

Italia - Introducerea votului pe baza amprentelor digitale

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia a confirmat miercuri că, începînd din 10 martie, va fi introdus sistemul de vot ce permite identificarea pe baza amprentelor, numele deputaţilor care se opun iniţiativei urmînd să fie făcute publice. “500 din cei 630 de deputaţi au oferit amprentele”, a declarat Gianfranco Fini. “19 deputaţi şi-au exprimat opoziţia faţă de noul sistem de vot. Sînt încrezător că vor fi unii care ni se vor alătura”, a spus Fini. Sistemul are rolul combaterii votului multiplu, în locul colegilor absenţi. De acum înainte, procesul de vot va consta în inserarea cardului electronic şi confirmarea identităţii prin oferirea amprentei digitale. Deputaţii care refuză noul sistem vor putea vota ca şi pînă acum, dar numele lor vor fi făcute publice, a precizat Fini.

Rusia - Disensiuni cu Osetia de Sud

Rusia şi Osetia de Sud au disensiuni referitoare la modul în care va fi gestionat fondul pentru reconstrucţia regiunii separatiste, relatează pagina online a agenţiei RIA Novosti. Hasan Pliev, vicepremierul din Osetia de Sud, a declarat că fondurile din bugetul Rusiei nu ar trebui transferate fără aprobarea comisiei interdepartamentale de resort. În august 2008, Ministerul rus de Finanţe a transferat 1,5 miliarde de ruble (41,5 milioane de dolari) din fondul de 10 miliarde de ruble pe care premierul Vladimir Putin l-a promis pentru reconstrucţia Osetiei de Sud. Moscova insistă acum că cele 1,5 miliarde de ruble au fost transferate printr-o procedură de urgenţă, fără controalele necesare, astfel că trebuie creat un mecanism pentru transferul restului de bani. Cele două părţi încearcă acum să controleze fondurile pentru reconstrucţia Osetiei de Sud. Rusia a propus accelerarea procedurii prin înfiinţarea unui departament special în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Letonia - Coaliţie formată din cinci partide

Coaliţia guvernamentală din Letonia, ţară care se confruntă cu o criză economică fără precedent, va fi formată din cinci partide politice, a anunţat, miercuri, premierul desemnat, Valdas Dombrovskis. Noua coaliţie va dispune de o majoritate indispensabilă pentru a oferi sprijinul politic necesar unor măsuri de austeritate ce urmează să fie adoptate în Letonia. Aceasta trebuie să obţină, de asemenea, sprijinul Parlamentului. În afara celor trei partide politice ale cabinetului demisionar al lui Ivars Godmanis, coaliţia va mai cuprinde Noua Eră a lui Dombrovskis şi o mică formaţiune, Uniunea Civilă. Trei dintre cele patru partide care au făcut parte din guvernul Godmanis, Uniunea Verzilor şi Fermierilor, Partidul Poporului şi Uniunea Naţionalistă pentru Patrie şi Libertate, au decis să facă parte din coaliţie.

Irak - Atentat sinucigaş la Bagdad

Cel puţin două persoane au fost ucise şi 12 au fost rănite, miercuri, într-un atentat sinucigaş comis în centrul Bagdadului, au anunţat surse din ministerele irakiene al Apărării şi de Interne. Atentatul s-a produs la ora locală 10.45 (09.45, ora României) la Karrada, un cartier comercial din centrul capitalei şi a vizat o patrulă a poliţiei irakiene. Bărbatul care a comis atentatul a detonatul explozibilul pe care îl avea asupra sa, în mijlocul poliţiştilor, au subliniat sursele, precizînd că majoritatea victimelor sînt poliţişti.

Afganistan - Dublu atentat cu bombă

Un dublu atentat a fost comis miercuri, la intrarea în baza de la Bagram, cea mai importantă bază americană din Afganistan, în urma căruia trei civili au fost răniţi, a anunţat un purtător de cuvînt al armatei americane. Trei facţiuni rivale ale talibanilor au format un front comun pentru atacarea forţelor internaţionale din Afganistan, situaţie care va conduce la intensificarea acţiunilor insurgente pe fondul suplimentării efectivelor americane. Trei dintre facţiunile rivale ale talibanilor din Pakistan au ajuns la un acord care le va permite cooperarea în cadrul unei grupări numite Shura Ittihad-ul-Mujahideen (Consiliul Unit al Luptătorilor Sfinţi). Ofiţerii NATO se tem că noul parteneriat al grupurilor extremiste din Waziristan va contribui la intensificarea acţiunilor combatanţilor talibani şi teroriştilor sinucigaşi. Decizia de cooperare a facţiunilor rivale intervine după apelul mollahului Omar, care a cerut eliberarea Afganistanului din mîinile forţelor de ocupaţie. Mişcarea talibană pakistaneză era scindată din cauza disensiunilor între liderul de gherilă Baitullah Mehsud şi facţiunile rivale Maulvi Nazir şi Gul Bahadur. În timp ce Mehsud a comis atacuri şi în Pakistan, atribuindu-se chiar asasinarea lui Benazir Bhutto, celelalte grupări luptau doar alături de insurgenţii din Afganistan.

Kosovo - Clădire prăbuşită la Kosovska Mitrovica

Două persoane au fost rănite din cauza prăbuşirii unei clădiri, în noaptea de marţi spre miercuri, în zona de nord a oraşului Kosovska Mitrovica. Clădirea de patru etaje s-a dărîmat din cauza stării precare, a precizat unul din locatari, potrivit căruia fundaţia imobilului era erodată de mai mulţi ani de apele subterane. Cei doi răniţi au fost spitalizaţi şi nu se află în pericol, a anunţat o sursă din cadrul spitalului din Kosovska Mitrovica. Toţi locatarii acelei clădiri, din cele 45 de apartamente, au fost evacuaţi de pompieri şi de membri ai Forţei multinaţionale a NATO în Kosovo (KFOR).

Finlanda - Parlamentul autorizează monitorizarea calculatoarelor angajaţilor

Parlamentul finlandez a adoptat, miercuri, o lege controversată care oferă companiilor dreptul de a monitoriza calculatoarele angajaţilor lor atunci cînd îi bănuiesc pe aceştia că le afectează interesele. Noua lege, adoptată cu 96 de voturi pentru şi 56 împotrivă, este supranumită Lex Nokia, deoarece compania de telefonie mobilă ceruse poliţiei să monitorizeze schimbul de e-mailuri ale angajaţilor bănuiţi să trimit informaţii confidenţiale unui concurent, fapt care a declanşat controverse în Finlanda. Angajaţii bănuiţi de exemplu că utilizează reţelele companiei în scopuri ilegale sau că dezvăluie secrete ale companiei ar putea fi monitorizaţi, însă un mediator va fi avertizat în legătură cu începerea supravegherii. Mesajele electronice nu vor putea fi citite. Legea permite şcolilor, bibliotecilor şi operatorilor de telefonie mobilă să îşi supravegheze angajaţii.

Franţa - Bărbat arestat în legătură cu ameninţările trimise lui Sarkozy şi altor politicieni

Poliţia franceză a arestat un bărbat în vîrstă de 42 de ani suspectat că le-a trimis ameninţări cu moartea preşedintelui Nicolas Sarkozy şi altor politicieni, au anunţat. Bărbatul, originar din oraşul Montpellier, a fost raportat autorităţilor de un apropiat al său, a cărui identitate nu a fost făcută publică. Sarkozy, Alliot-Marie, ministrul Justiţiei, Rachida Dati şi cel al Culturii, Christine Albanel, precum şi fostul premier şi primar UMP din Bordeaux, Alain Juppe, au primit o astfel de scrisoare. Mesajul, pus într-un plic în care se afla şi un glonţ de calibrul 9 mm sau 38 mm, a fost adresat şi mai multor parlamentari UMP.

Olanda - Accidentul aviatic de la Amsterdam, cauzat de altimetru

Accidentul aviatic în care a fost implicat un avion de linie turcesc, în apropiere de aeroportul Schiphol din Amsterdam, la 25 februarie, a fost cauzat de o problemă legată de altimetru, a anunţat, miercuri, Biroul de anchetă olandez pentru securitate. Aparatul Boeing 737-800 s-a prăbuşit, la 25 februarie, din motive încă necunoscute, pe un cîmp situat la trei kilometri de aeroport, chiar înainte de aterizare. La bordul aparatului de zbor se aflau 135 de persoane.



12