Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Februarie 2009 / 00:00 537 accesări

R. Moldova - Vizita ministrului rus de Externe

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat, ieri, o vizită în R. Moldova, unde a avut întîlniri cu preşedintele Vladimir Voronin, premierul Zinaida Greceanîi şi ministrul Afacerilor Externe, Andrei Stratan. Discuţiile lui Lavrov cu oficialii moldoveni s-au concentrat asupra perspectivelor de cooperare bilaterală şi asupra căilor de soluţionare a conflictului pe tema regiunii separatiste Transnistria, care încearcă să obţină independenţa faţă de R. Moldova, de la începutul anilor \'90. În cursul vizitei sale, Lavrov a participat la inaugurarea unui Centru de Cultură Rusă şi Ştiinţă şi a semnat un program de cooperare interguvernamentală în domeniul umanitar, pentru anii 2009 şi 2010.

Ungaria - Un bărbat de etnie romă şi fiul său, împuşcaţi mortal în timpul unui incendiu

Un bărbat de etnie romă şi fiul său, în vîrstă de 5 ani, au fost împuşcaţi mortal, luni, într-un sat aflat la sud-est de Budapesta, în timpul unui incendiu care a izbucnit la locuinţa acestora, a declarat comandantul poliţiei criminalistice din Pesta, citînd rezultatul autopsiei. Eurodeputatul ungar Viktoria Mohacsi, referindu-se la afirmaţii ale unor martori, a declarat că bărbatul şi copilul au fost împuşcaţi în timp ce încercau să iasă din casa în flăcări. Casa a fost incendiată cu un cocteil Molotov, a declarat Orban Kolompar, conducătorul Autorităţii Naţionale a Romilor (OCO). Mohacs a spus că a fost anunţată de membri ai familiei victimelor, deoarece, în opinia acestora, poliţia a avut reţineri cu privire la ipoteza unei crime. O purtătoare de cuvînt a poliţiei a declarat anterior că au fost găsite cartuşe folosite în curtea casei, dar că relevanţa acestora pentru caz nu a fost stabilită. Alţi doi copii ai bărbatului ucis au suferit arsuri grave. Pe de altă parte, Congresul Evreiesc Ungar le-a cerut politicienilor ungari să elaboreze un proiect de lege pentru combaterea rasismului. În cursul unei conferinţe la Budapesta, organizaţia îndeamnă deputaţii să lase la o parte rivalităţile şi să adopte o lege împotriva instigărilor la ură rasială şi, dacă este cazul, chiar să modifice Constituţia. În Ungaria nu există o lege pentru condamnarea urii de rasă, iar instanţele nu conştientizează pericolul social al acestor incidente. Organizaţia a cerut autorităţilor locale să ia măsuri împotriva rasismului, xenofobiei şi antisemitismului. În timpul Holocaustului, statul ungar a fost implicat în uciderea a 500.000 de evrei unguri, subliniază organizaţia.

Spania - Demisia ministrului Justiţiei

Ministrul spaniol al Justiţiei, Mariano Fernandez Bermejo, şi-a anunţat, luni, demisia, după ce a fost criticat pentru modul în care a gestionat un scandal de corupţie şi recenta grevă a judecătorilor din Spania. Bermejo a fost înlocuit de Francisco Caamano, secretar de Stat pentru Relaţia cu Parlamentul, a anunţat un purtător de cuvînt al Guvernului spaniol. Ministrul a fost criticat vehement de opoziţie pentru că s-a întîlnit cu judecătorul Baltasar Garzon la o partidă de vînătoare, la scurt timp după declanşarea de către acest magistrat a unei operaţiuni anticorupţie care a implicat mai mulţi parlamentari din cadrul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Popular (cu orientare de dreapta). Liderul PP, Mariano Rajoy, a cerut demisia lui Bermejo, acuzîndu-l că încearcă să instrumentalizeze justiţia împotriva dreptei, în plină criză economică şi cu cîteva zile înainte de alegerile regionale. Ministrul a fost criticat şi pentru modul inadecvat în care a gestionat greva judecătorilor.

Luxemburg - Redefinirea secretului bancar

Ministrul Afacerilor Externe din Luxemburg a pledat mai degrabă pentru o redefinire a secretului bancar decît pentru eliminarea acestuia, care ar putea aduce prejudicii întregii Europe. “Avem 150.000 de muncitori care trec frontiera în fiecare zi, pentru a veni să lucreze. Circa 73.000 vin din Franţa şi restul din Germania şi Belgia. Dacă sistemul nostru bancar este distrus, nu este un dezavantaj numai pentru Luxemburg, ci şi pentru întreaga regiune”, a declarat Jean Asselborn. În opinia sa, care este şi ministru al Imigraţiei, o abolire totală a secretului bancar va avea consecinţe nefaste asupra întregii Europe, provocînd un reflux de capital în afara continentului. O asemenea măsură va provoca pierderi de locuri de muncă, a precizat acesta. Pe de altă parte, el a recunoscut că secretul bancar trebuie poate redefinit, recunoscînd că în secolul XXI, Luxemburgul nu îşi poate baza economia exclusiv pe acesta. Luxemburgul, asemeni Elveţiei, are legi care garanteză confidenţialitatea strictă titularilor conturilor bancare. Ele sînt frecvent criticate pentru apărarea secretului bancar.

Grecia - Evadare spectaculoasă a celui mai cunoscut infractor

Vassilis Paleocostas, cel mai cunoscut infractor din Grecia şi complicele său albanez au evadat, cu ajutorul unui elicopter, duminică, din închisoarea de maximă securitate Korydallos, din apropierea Atenei. Cei doi au fugit utilizînd o scară lansată din. Elicopterul a fost găsit abandonat în regiunea Kapandriti, la nord de capitală. Vassilis Paleocostas, de 43 de ani, condamnat pentru răpire şi mai multe jafuri şi complicele său albanez, Alket Rizai, de 32 de ani, un mafiot condamnat pentru crimă, mai evadaseră, tot cu ajutorul unui elicopter, în iunie 2006. Rizai a fost ulterior arestat în august 2006, iar Paleocostas, primăvara trecută.

Egipt - Atentat sîngeros la Cairo

Un sîngeros atentat a fost comis duminică, la Cairo, în piaţa Khan el-Khalili şi s-a soldat cu moartea unei turiste franceze de 17 ani şi rănirea altor 25 de persoane, acesta fiind, din 2006, primul atentat terorist împotriva unor cetăţeni occidentali în Egipt. Potrivit serviciilor de securitate, o grenadă a explodat după ce fusese plasată într-o pungă de plastic sub o bancă din piaţa moscheii al-Hussein, în apropierea zonei Khan al-Khalili. Turista franceză ucisă făcea parte dintr-un grup de tineri din Levallois, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului francez de Externe. Printre cei 25 de răniţi figurează 17 turişti francezi, dintre care trei grav răniţi, precum şi un cetăţean german, trei saudiţi şi patru egipteni. Un număr de 14 cetăţeni francezi răniţi au părăsit spitalul după ce au primit îngrijiri medicale. Poliţia egipteană le-a luat declaraţii. Bazarul din Khan al-Khalili, care este vizitat zilnic de mii de turişti, a mai fost, în aprilie 2005, scena unui atentat, soldat cu moartea a doi turişti francezi şi a unui american. Acest atentat, care a avut loc asupra unui obiectiv important cum este Khan al-Khalili, ar putea afecta turismul din Egipt, deja cuprins de criza economică.

SUA - Peste 70 de consilieri militari activează în secret în Pakistan

Peste 70 de consilieri militari americani activează în secret în Pakistan, pentru a sprijini forţele armate în lupta împotriva reţelei al-Qaida şi a talibanilor din regiunile tribale, au declarat oficiali din cadrul armatei americane. Aceştia sînt militari din cadrul forţelor speciale americane, care antrenează armata pakistaneză şi trupele paramilitare, oferindu-le consiliere în privinţa tacticilor de luptă şi informaţii. Ei formează o forţă de reacţie secretă, supravegheată de Comandamentul Central al SUA şi de Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale. Această misiune a început vara trecută, cu sprijinul Guvernului şi al armatei pakistaneze, în vederea eradicării reţelei al-Qaida şi a operaţiunilor talibanilor care atacă trupele americane şi destabilizează Pakistanul. Oficialii pakistanezi au protestat vehement faţă de atacurile americane cu rachetă din regiunile tribale, considerînd aceste acţiuni o încălcare a suveranităţii. Atît oficiali din Pakistan, cît şi din SUA au convenit să dezvăluie anumite detalii despre consilierii militari americani, vorbind sub protecţia anonimatului.

Australia - Incendiile ameninţă din nou

Zeci de persoane şi-au părăsit locuinţele din cauza incendiilor care ameninţă din nou sate din sud-estul Australiei, au anunţat, luni, serviciile de salvare. Incendiile care au devastat statul Victoria, la începutul lui februarie, s-au soldat cu moartea a 209 persoane. Ele nu au fost stinse în totalitate şi ar putea fi alimentate de rafalele puternice de vînt şi temperaturile ridicate, au precizat serviciile de combatere a incendiilor. Circa 3.500 de pompieri încearcă să controleze patru incendii înregistrate în continuare în sud-estul ţării. Peste 100 de persoane care şi-au părăsit locuinţele au sosit într-un adăpost deschis la Lilydale, la circa 40 de kilometri de Melbourne, capitala statului Victoria. Numeroşi locuitori din regiune au mers pe la rude sau prieteni.

Columbia - Serviciile de informaţii au spionat, pentru traficanţii de droguri, convorbirile unor politicieni

Un oficial de rang înalt din serviciile columbiene de informaţii a demisionat duminică, în urma unui scandal provocat de acuzaţii potrivit cărora agenţi de securitate ar fi fost plătiţi de şefii cartelurilor drogurilor, pentru a intercepta convorbirile unor politicieni, judecători şi jurnalişti. Aceste acuzaţii sînt cele mai recente din scandalul care zguduie agenţia columbiană de securitate DAS şi vor leza şi mai mult campania preşedintelui Alvaro Uribe de a combate corupţia din rîndul forţelor de ordine. Procurorul general Mario Iguaran a ordonat, duminică, percheziţionarea cartierului general al DAS din Bogota. Adjunctul şefului contraspionajului columbian, Jorge Alberto Lagos, a demisionat din cauza acestui scandal, care va fi luat în considerare de administraţia americană în revizuirea ajutorului militar pentru Columbia. Acuzaţiile au fost făcute de publicaţia ”Semana”, într-un articol despre interceptarea de către agenţi DAS a convorbirilor telefonice ale unor jurnalişti, politicieni şi magistraţi. Informaţiile astfel obţinute erau vîndute traficanţilor de droguri şi bandelor armate. Ministrul Apărării, Juan Manuel Santos, a spus că respectivii agenţi erau plătiţi de şefii cartelurilor drogurilor, dar opoziţia spune că şi administraţia Uribe ar fi profitat de pe urma acestor interceptări. Uribe, un aliat important al SUA, a primit miliarde de dolari de la Washington pentru lupta împotriva traficului de droguri şi gherilelor. Violenţa şi răpirile au scăzut semnificativ, dar oficialii din armată şi agenţii din poliţie sînt frecvent acuzaţi că primesc mită de la cartelurile drogurilor. Fratele ministrului Justiţiei, procuror în Medellin, a fost arestat anul trecut, fiind suspectat de legături cu traficul de droguri. Noul scandal a izbucnit la doar patru luni după ce fostul director al serviciilor de informaţii a demisionat, recunoscînd că agenţii săi au spionat opozanţi ai lui Uribe.



12