Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 28 Ianuarie 2009 / 00:00 481 accesări

Putin, de acord cu contractarea directă a gazului din Federaţia Rusia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la postul naţional de televiziune, că premierul rus Vladimir Putin a fost de acord, în convorbirile avute cu şeful statului român, cu contractarea directă de către România, şi nu prin firme intermediare, a gazului din Federaţia Rusă. Băsescu a spus că a discutat de două ori cu premierul rus şi o dată cu preşedintele Federaţiei Ruse, Dimitri Medvedev, precizînd că nu a ţinut să facă public conţinutul acestor convorbiri pentru că nu sînt de interes public. Băsescu a menţionat că a ridicat şi o problemă care afectează puternic petrochimia din România, şi anume diferenţa de preţ la gaz pentru industria chimică faţă de Ucraina. El a menţionat că Putin i-a comunicat că acest preţ a crescut în Ucraina.

PNŢCD acuză Guvernul

PNŢCD acuză Guvernul Boc că subordonează programul de combatere a crizei intereselor sale electorale, adoptînd măsuri populiste în contextul alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale. Preşedintele ales al PNŢCD, Radu Sîrbu, a declarat, ieri, că, în faţa crizei, actualul Cabinet “pare incompetent, populist şi neconvingător”: “Vin europarlamentarele, iar tătucul lor, Băsescu, trebuie reales, aşa că Guvernul Boc îşi subordonează programul de combatere a crizei intereselor sale electorale, adoptînd măsuri populiste, care sînt ineficiente în privinţa reducerii deficitului de cont curent”. El a apreciat atitudinea BNR, care acţionează în sensul contrar, deoarece are un singur obiectiv, şi anume “reducerea consumului, pentru a reduce deficitul de cont curent, în vederea menţinerii posibilităţii de a-l finanţa”.

Deputaţii jurişti au respins toate iniţiativele de modificare a codurilor

Comisia juridică a Camerei a decis, ieri, să respingă toate proiectele de modificare a Codurilor penale şi civile, la iniţiativa fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, care a propus respingerea acestor iniţiative pînă la adoptarea noilor coduri. Chiuariu a explicat că nu crede că mai este cazul ca Parlamentul să modifice codurile penale şi civile punctual, pe anumite articole şi să dea naştere unei incoerenţe legislative. Propunerea sa a fost adoptată prin consens, fiind agreată şi de preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, care menţionat că “nimeni nu vrea această instabilitate legislativă”.

Şeful DGIPI, anunţat într-o zi, două

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că numirile conducerii DGIPI şi pe funcţia de secretar de stat rămasă vacantă vor fi anunţate într-o zi, două, Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru fiind ipoteze pentru aceste funcţii. Dragnea a spus că pînă în prezent nu a fost făcută nicio nominalizare pentru funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). În legătură cu secretarii de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Dragnea a menţionat că aşteaptă propuneri de la partid, pentru că acestea sînt funcţii politice. Ministrul şi-a exprimat speranţa ca DGIPI să fie un serviciu eficient şi să lucreze în primul rînd pentru obiectivul pentru care a fost înfiinţat, şi să nu mai aibă derapaje.

Comisia juridică a amînat reexaminarea propunerii privind numirea procurorilor

Deputaţii din Comisia juridică au decis, ieri, să amîne discutarea reexaminării în vederea punerii în acord cu decizia Curţii Constituţionale a proiectului de lege privind modificarea Statutului magistraţilor, privind modalitatea de numire a procurorilor, pînă cînd MJ prezintă un punct de vedere. Vicepreşedintele Comisiei juridice, Florin Iordache a menţionat că amînarea se impune ca urmare a modificării obiectului propunerii legislative de către senatori, care au decis ca procurorii să fie numiţi de CSM la propunerea ministrului Justiţiei.

Deputaţii din Comisia de sănătate intenţionează să discute cu ministrul Bazac

Membrii Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaţilor intenţionează să discute, săptămîna viitoare, cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, pe tema proiectului bugetului de stat pe 2009, dar şi a cazului de la Slatina. Preşedintele comisiei, Rodica Nassar, a declarat, ieri, că membrii comisiei sînt de părere că “incidentul nefericit de la Slatina nu ar trebui să culpabilizeze întregul personal medical”. Ea a precizat că acest subiect nu poate face obiectul unei discuţii a Comisiei pentru sănătate, pentru că există o anchetă în curs de derulare, iar comisia nu poate să se implice decît dacă este vorba de modificarea legislaţiei.

Predoiu a discutat cu premierul despre subfinanţarea sistemului judiciar

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, aseară, după întîlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc, cu membri ai CSM şi cu procurorul general Codruţa Kovesi, că au avut loc discuţii pentru a găsi soluţii în vederea încetării stării de subfinanţare în justiţie. El a ţinut să precizeze că “o bună finanţare a sistemului judiciar nu presupune doar problema salariilor ci şi existenţa unui sistem logistic adecvat”. Predoiu a arătat că în perioada următoare va avea, de asemenea, întîlniri cu asociaţiile profesionale. Răspunzînd unei întrebări, Predoiu a precizat că la întîlnirea de la Guvern cu premierul, membrii CSM şi procurorul General Codruţa Kovesi că nu a fost discutată problema celor patru coduri, ci doar “probleme logistice”.

Legea antinomenclatură va fi dezbătută în paralel cu Legea lustraţiei

Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au decis, ieri, ca Legea antinomenclatură iniţată de Cozmin Guşă să fie dezbătută în paralel cu Legea lustraţiei iniţiată de Mona Muscă, într-o şedinţă comună cu membrii Comisiei pentru drepturile omului, care ar putea avea loc săptămîna viitoare. Juriştii au decis amînarea discutării Legii antinomenclatură iniţiate de foştii deputaţi Cozmin Guşă şi Lavinia Şandru, cu 14 voturi “pentru”, unul împotrivă şi o abţinere.



12