Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 13 Noiembrie 2008 / 00:00 527 accesări

BEC solicită birourilor de circumscripţie date despre candidaţi

Biroul Electoral Central (BEC) a decis să solicite birourilor electorale de circumscripţie să pună la dispoziţia reprezentanţilor Institutului Naţional de Statistică (INS) toate informaţiile candidaţilor, pentru definitivarea fişelor care vor sta la baza aplicaţiei informatice de centralizare a rezultatelor alegerilor parlamentare. Membrii BEC au luat această hotărîre cu unanimitate de voturi, trimiţînd o circulară birourilor electorale de circumscripţie. De asemenea, BEC solicită birourilor electorale să pună la dispoziţia reprezentanţilor INS din staţiile de prelucrare a datelor cîte o copie a machetelor buletinelor de vot care vor fi folosite în colegiile uninominale din circumscripţie, atît pentru Camera Deputaţilor, cît şi pentru Senat, în vederea personalizării proceselor-verbale de centralizare a rezultatelor scrutinului de la nivelul secţiilor de votare.

Buletinele de vot nu pot fi filmate sau fotografiate

Biroul Electoral Central (BEC) a aprobat o hotărîre prin care interzice fotografierea sau filmarea buletinelor de vot, în caz contrar vor fi aplicate sancţiuni, în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. În decizia sa, BEC cere birourilor electorale ale secţiilor de votare să afişeze la intrarea în secţiile de votare hotărîrea prin care se interzice filmarea sau fotografierea buletinelor de vot.

Contestaţia APD, respinsă de BEC

BEC a luat în discuţie, ieri, solicitarea semnată de Asociaţia Pro Democraţia (APD), Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) privind revenirea asupra unei decizii a Biroului, pe motiv că aceasta afectează în mod grav activitatea observatorilor independenţi şi a presei. BEC nu a revenit asupra deciziei prin care observatorii interni şi jurnaliştii pot staţiona numai în spaţiul stabilit de preşedintele secţiei de votare, precizînd că prin aceasta nu se interzice accesul în sala de votare, ci insistă ca aceste spaţii să fie delimitate în sălile de votare, pentru asigurarea unei vizibilităţi maxime. În plus, BEC a decis să trimită o circulară birourilor electorale de circumscripţie, prin care solicită preşedinţilor secţiilor de votare ca spaţiile pentru observatorii interni şi jurnalişti să asigure o vizibilitate maximă acestora. Decizia BEC nr. 47/D/6.11.2008 stabilea că observatorii organizaţiilor neguvernamentale, precum şi reprezentanţii instituţiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie “au acces numai în spaţiile special amenajate în acest sens” (art. 1) şi “pot staţiona numai în spaţiul stabilit în acest sens, în sala de votare, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare” (art. 2).

Pregătirile secţiilor de votare încep în 28 noiembrie

Secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre, a spus, ieri, că organizatorii alegerilor parlamentare vor începe în 28 noiembrie pregătirea secţiilor de votare. Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost puse la dispoziţie peste 42 de milioane de buletine de vot, dintre care 1,2 milioane au fost distribuite la secţiile de votare externe, unde sînt patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat, potrivit lui Victor Paul Dobre. Numărul buletinelor de vot care va fi distribuit pentru secţiile de vot interne este de 40,3 milioane, calculul pornind de la cifra numărului de alegători, la care se adaugă un procent de 10 la sută, precizează MIRA. Dobre a mai spus că secţiile de votare vor beneficia de 90.000 de ştampile şi peste 20 de milioane de timbre. S-au mai tipărit şi au fost distribuite 26.000 de broşuri care cuprind acte normative legate de alegeri. Procesul de tipărire se desfăşoară în 33 de judeţe şi în Bucureşti, în vreme ce în judeţele Argeş, Constanţa, Iaşi, Suceava, Timiş şi Vrancea nu a început.

Peste 160.000 de persoane vor supravehea alegerile

Secretarul de stat în cadrul MIRA, Victor Paul Dobre, a anunţat că, la BEC, birourile de circumscripţie şi birourile secţiilor de votare au fost stabiliţi 163.869 de supraveghetori. Vor exista 43 de birouri de circumscripţie - cîte unul în fiecare judeţ, unul în Bucureşti şi, pentru prima oară în alegerile parlamentare, un birou pentru cele patru colegii externe, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, Dobre a spus că prin HG nr. 1.397/2008 s-a stabilit şi modelul procesului-verbal care consemnează rezultatele votării. Secretarul de stat al MIRA a mai anunţat că a fost finalizată şi urmează a fi avizată lista magistraţilor şi juriştilor care, prin tragere la sorţi, vor fi desemnaţi preşedinţi şi vicepreşedinţi ai secţiilor de votare. Totodată, a fost stabilită ordinea candidaţilor pe buletinele de vot. Tragerea la sorţi a preşedinţilor secţiilor de votare va avea loc în 15 noiembrie, iar listele se vor completa cu reprezentanţii partidelor.

55.000 de poliţişti şi jandarmi la secţiile de votare

Aprox. 55.000 de cadre din structurile de ordine publică vor supraveghea cele peste 18.000 de secţii de votare, pentru desfăşurarea în condiţii optime a alegerilor generale din 30 noiembrie, a declarat, ieri, secretarul de stat în MIRA, Anghel Andreescu. El a precizat că, în săptămîna dinaintea alegerilor, în jur de 1.000 de studenţi de la academiile de poliţie vor participa la măsuri de ordine şi siguranţă publică, alături de jandarmi şi poliţişti. De asemenea, oficialul MIRA a spus că, în prezent, a devenit funcţional Centrul Operaţional de Comandă, care funcţionează 24 de ore din 24.

Peste 200 de incidente electorale

Secretarul de stat Anghel Andreescu din cadrul MIRA a afirmat că, de la declanşarea campaniei electorale, s-au înregistrat peste 200 de incidente, apreciind însă că “s-a observat o încrîncenare mai mică” în comparaţie cu alegerile locale. Potrivit oficialului MIRA, din 31 octombrie au fost înregistrate 219 incidente, fiind întocmite, în total, 37 de dosare penale. Majoritatea infracţiunilor au fost legate de afişajul ilegal sau distrugerea materialelor de campanie. Totodată, chestorul general Andreescu a susţinut că ministerul nu deţine date potrivit cărora vor exista evenimente “cu totul deosebite” pînă la data alegerilor, respectiv 30 noiembrie.

200.000 de români din alte state vor putea vota în 30 noiembrie

La scrutinul din 30 noiembrie vor putea vota aprox. 200.000 de românii domiciliaţi pe teritoriul a 144 de state, printre care Ruwanda, Madagascar, Trinidad Tobago şi Burkina Faso, au declarat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Potrivit reprezentanţilor MAE, procesul de votare se va desfăşura în exteriorul României în 221 de secţii, organizate pe toate continentele. Potrivit statisticilor, la niciun scrutin de pînă în prezent nu au votat mai mult de 70.000 de români din afara graniţelor. Cetăţenii români din străinătate care vor dori să voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor putea să facă acest lucru numai dacă au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află. Astfel, potrivit noii legi electorale, cetăţenii români care, în ziua alegerilor, se vor afla în altă ţară, în scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.

1.400.000 de persoane vor vota pentru prima dată

Secretarul de stat în MIRA Victor Paul Dobre a spus că aprox. 1.400.000 de persoane, care au împlinit vîrsta de 18 ani în perioada scursă de la alegerile locale şi pînă în prezent, vor vota pentru prima dată în cadrul alegerilor din 30 noiembrie. Dobre a declarat că evidenţele Centrului Naţional de Administrare a Bazelor de Date arată că 18.313.440 de persoane au drept de vot la scrutinul din 30 noiembrie.

Militarii români din străinătate nu vor putea vota

Potrivit Ministerului Apărării, cei 1.762 de militari români care participă la operaţiuni internaţionale nu îşi vor putea exprima acest drept la alegerile din 30 noiembrie, deoarece legislaţia în vigoare prevede că “alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul”. În pofida faptului că au fost create colegii electorale pentru Africa şi Asia, militarii români aflaţi în teatrele de operare nu vor putea vota pentru niciunul dintre candidaţii înscrişi. Militarii nu vor putea vota nici pentru candidaţii înscrişi în colegiile aferente domiciulului lor din ţară deoarece, potrivit legislaţiei, nu se mai poate vota pe liste suplimentare. Militarii români care desfăşoară misiuni în afara teritoriului naţional au fost, pînă în prezent, unii dintre cei mai sîrguincioşi votanţi, prezenţa la urne înregistrată în secţiile de votare deschise în Irak sau Afganistan depăşind-o cu mult pe cea înregistrată în ţară. Astfel, la ultimele alegeri la care aceştia au luat parte, alegerile europarlamentare din toamna lui 2007, potrivit estimărilor Ministerului Apărării, privind prezenţa la vot, pînă la ora 18.00, aprox. 68% dintre militari votaseră deja, 65% în Afganistan, 81% în Irak şi 54% în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo.

Materiale informative pentru preşedinţii birourilor electorale

APD şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vor transmite, în cursul acestei săptămîni, o serie de materiale informative destinate viitorilor preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, cu privire la schimbările aduse, prin intermediul Legii nr. 35/2008, în organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 30 noiembrie 2008. ”Conştienţi de faptul că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare sînt persoanele cheie pentru buna desfăşurare a proceselor electorale din România, APD şi AEP au decis să sprijine informarea corectă a acestor actori cu privire la modificările legislative aduse procesului electoral din 30 noiembrie 2008”, se arată într-un comunicat al APD. Fiecare dintre cele 55.000 de corespondenţe transmise pe adresele foştilor preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare conţine o scrisoare din partea celor două instituţii, precum şi un pliant de prezentare a particularităţilor noului sistem electoral, se arată în comunicat. În plus, AEP va publica un ghid adresat preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, care va conţine prezentarea detaliată a legislaţiei privind alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008.



12