Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 02 Iulie 2008 / 00:00 575 accesări

O vizită din România în Moldova a fost anulată

Preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, se declară uimit că “cineva” a anulat fără ştirea sa vizita la Chişinău a delegaţiei Comisiei pentru politică externă a Senatului României, condusă de Mircea Geoană, programată pentru 22-24 iunie. Potrivit Deutsche Welle, cu o zi înaintea începerii vizitei, partea română a primit o notificare de la Chişinău prin care era înştiinţată despre anularea vizitei. Notificarea a fost trimisă în ziua în care preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, se afla în Azerbaidjan la aniversarea Parlamentului azer.

Rapoartele în cazurile Păcuraru şi Şereş, finalizate săptămîna aceasta

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai, a declarat, ieri, că în urma analizei dosarelor miniştrilor Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, comisia este în măsură să prezinte plenului Senatului un raport, ceea ce ar justifica, astfel, convocarea unei sesiuni extraordinare. Ea a precizat că membrii Comisiei juridice vor da un raport pe toate trei dosarele, pentru că la ministrul Muncii, Paul Păcuraru, sînt sesizaţi cu o cauză, iar la fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, cu două. Nicolai nu a dorit să dea detalii privind „concluziile” comisiei juridice, menţioînd că nu doreşte să prejudicieze votul, care va fi secret.

Flutur consideră că aleşii locali nu trebuie să candideze pentru parlamentare

Preşedintele PD-L şi al Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că aleşii locali nu ar trebui să candideze la alegerile parlamentare din moment ce au fost votaţi de oameni să reprezinte comunităţile locale. El a dat asigurări că nu va candida şi a dat de înţeles că nici actualul primar PD-L de Rădăuţi, fostul deputat Aurel Olărean, nu va primi acceptul de a candida la Parlament. Democrat-liberalii au un proiect de delimitare a celor zece colegii electorale uninominale, iar pînă pe 20 iulie vor stabili candidaţii.

Daniela Buruiană a pierdut procesul cu Patapievici, Pleşu şi Dinescu

Curtea de Apel Bucureşti, a decis, printr-o hotărîre irevocabilă, că Daniela Buruiană trebuie să plătească daune de cîte 30.000 de lei către Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Pleşu, pentru afirmaţiile privind colaborarea acestora cu serviciile secrete străine. Daniela Buruiană, fost vicepreşedinte al Comisiei SRI, susţinea, în 2002, că va da publicităţii, oficial, ceea ce ea a numit dovezile privind legăturile lui Dinescu, Pleşu şi Patapievici cu unele servicii secrete străine, după ce va fi publicată de către CNSAS lista ofiţerilor de Securitate care au făcut poliţie politică. Ea preciza că va sesiza apoi şi instituţiile statului, pentru “a-i scoate pe aceştia din Colegiul CNSAS”. Ea a mai spus că a luat legătura cu ofiţeri de informaţii şi, de asemenea, a avut legături directe cu ofiţeri SIE, care au confirmat aceste lucruri.

Rovana Plumb: Este necesar să învăţăm cel puţin două limbi de circulaţie europeană

Europarlamentarul social-democrat Rovana Plumb a arătat, în cadrul unui seminar susţinut la Parlamentul European, că misiunea copiilor este de a duce Europa mai departe şi atrage atenţia că este necesar să ne dezvoltăm aptitudinile în ceea ce priveşte vorbirea fluentă şi scrierea în cel puţin două limbi de circulaţie europeană. Concluziile politice ale seminarului au scos în evidenţă necesitatea pozitivă a abordării sistemului educaţional în sensul motivării copiilor, astfel încît testarea acestora să nu se rezume doar la testarea inteligenţei culturale, ci şi prin luarea în considerare a emoţiilor, a stării sociale, a abilităţilor de care dispune copilul care trebuie privit cu toate drepturile lui ca orice fiinţă umană.

Acces la bazele de date de la ANAF, Registrul Comerţului şi Cadastru

Sistemul informatic pe care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) intenţionează să-l folosească pentru verificarea declaraţiilor de avere va permite inspectorilor de integritate să acceseze bazele de date ale unor instituţii precum ANAF şi Registrul Comerţului. Potrivit preşedintelui ANI, Alexandru Macovei, agenţia va încheia un protocol cu Ministerul de Interne pentru accesarea bazelor de date ale Serviciului de Evidenţă Informatizată a Populaţiei, Agenţiei Naţionale de Cadastru şi ale serviciilor de înmatriculări auto. Informaţiile vor putea fi accesate numai în cazul persoanelor pe numele cărora au fost primite sesizări cu privire la declaraţiile de avere sau în baza autosesizărilor ANI. Sistemul informatic va permite şi verificarea aleatorie a declaraţiilor de avere şi de interese, aşa cu prevede legea 144/2007, privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI.

MAp aşteaptă motivarea Curţii de Apel

Ministerul Apărării a anunţat că aşteaptă motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a obligat, luni, MAp să prezinte “dovada certă” că soţii Ceauşescu sînt înhumaţi în Cimitirul Ghencea civil, după care se va stabili modul de punere în executare a acestei decizii. După ce va primi motivarea deciziei, MAp precizează că va contacta avocatul reclamanţilor pentru a stabili modalităţile pentru punerea în executare a acesteia. Tototdată, Ministerul Apărării va dispune reverificarea arhivei militare pentru a identifica eventualele înscrisuri care să vină în sprijinul executării hotărîrii judecătoreşti.

România, condamnată din nou de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, în premieră, România pentru aplicarea cu întîrziere a hotărîrilor definitive de eliberare condiţionată şi pentru interzicerea drepturilor electorale odată cu o condamnare. APADOR-CH a anunţat, ieri, că statul român a fost condamnat în cauza “Calmanovici împotriva României”, pe motiv că statul român i-a încălcat bărbatului dreptul la libertate şi siguranţă, dreptul la un proces penal echitabil, dreptul la viaţă privată şi dreptul la alegeri libere. Reclamantul, un poliţist pe nume Viorel Calmanovici, a fost susţinut în demersurile sale în faţa instanţei europene de APADOR-CH.



12