Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Mai 2008 / 00:00 587 accesări

Somalia - O navă cargo cu destinaţia Constanţa, capturată de piraţi

Un grup de piraţi somalezi a capturat o navă cargo, operată de o companie olandeză şi care se îndrepta spre portul românesc Constanţa, în apele internaţionale din Golful Aden, au anunţat, luni, o serie de oficiali ai companiei. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Dutch Reider Shipping, MV Amiya Scan, navă sub paviolion panamez, cu un echipaj compus din patru ofiţeri ruşi şi cinci marinari filipinezi, a fost capturată de piraţi în apele internaţionale din Golful Aden, la 25 mai, după ce a părăsit portul kenyan Mombasa, la 19 mai, cu destinaţia Constanţa. Nava transporta o platformă petrolieră demontată, a precizat compania. Potrivit operatorului maritim, familiile tuturor membrilor echipajului au fost informate şi beneficiază de sprijin psihologic, adăugînd că prioritatea rămîne siguranţa personalului. Potrivit Biroului Maritim Internaţional, peste 25 de nave au fost atacate anul trecut, de către piraţi, în largul coastelor Somaliei.

Ungaria - Nivel ridicat de radiaţii ultraviolete

Serviciul Naţional de Meteorologie din Ungaria a avertizat populaţia că nivelul radiaţiilor ultraviolete va fi extrem de ridicat în cursul zilei de marţi, recomandîndu-i să evite expunerea la soare la orele prînzului, relatează MTI. Nivelul radiaţiilor ultraviolete a fost de 7,9, meteorologii avertizînd că 17 minute sub razele soarelui sînt suficiente pentru a produce arsuri. Serviciul Naţional de Meteorologie a avertizat, de asemenea, că în zonele cu trafic intens din Budapesta, poluarea cu praf şi concentraţia de nitrogen oxid a atins cote alarmante.

Rusia - Vladimir Putin, premier al Uniunii Rusia-Belarus

Premierul rus, Vladimir Putin, a fost numit, marţi, preşedintele Consiliului de Miniştri al Uniunii Rusia-Belarus, structură care are dificultăţi în a se materializa, a informat preşedinţia belarusă. ”Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, liderul Consiliului de Stat al Uniunii Rusia-Belarus, l-a numit, marţi, pe Putin în funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri al Uniunii”, a spus un membru al biroului de presă. Uniunea Rusia-Belarus, formată în 1997, pentru extinderea influenţei Moscovei asupra vecinului său, are dificultăţi în a se materializa. În decembrie, Putin, pe atunci preşedinte, a efectuat o vizită-surpriză la Minsk, relansînd speculaţiile, imediat dezminţite, pe tema unei posibile transformări a preşedintelui rus în liderul unui nou stat format din Rusia şi Belarus. Împărţirea puterii între Belarus (zece milioane de locuitori) şi Rusia (142 milioane) în cadrul Uniunii nu este încă definită, în lipsa unui act constituţional, a cărui semnare se tergiversează de mai mulţi ani. Putin a prezidat deja Consiliul de Stat al Uniunii, organismul suprem al acestei structuri.

Bulgaria - Economia gri se menţine la cote ridicate

Reducerea taxelor şi controalele efectuate de Guvern au redus economia gri în Bulgaria cu aproximativ o treime în ultimii cinci ani, însă aceasta se menţine la cote încă ridicate în raport cu celelalte state europene, potrivit unui raport dat publicităţii marţi. Centrul Independent pentru Studiul Democraţiei (CSD) a apreciat că activitatea economică neoficială din Bulgaria parazitează între 25 şi 35% din economie. Sursa economiei gri este reprezentată de companiile care au legături cu partidele politice, potrivit raportului. Documentul precizează că firmele care au susţinere politică au utilizat fonduri semnificative colectate prin intermediul unor acorduri nelegitime, pentru a-şi extinde influenţa şi controlul asupra unor sectoare largi ale economiei. Potrivit CSD, schimbările administrative ar avea un efect redus asupra afacerilor ilegale, dacă Sofia nu ia o serie de măsuri împotriva grupurilor de crimă organizată care au legături cu mediul politic şi a politicienilor vizaţi şi nu impune statul de drept. Raportul precizează că activitatea neoficială se desfăşoară în proporţie de peste 50% în domeniul construcţiilor sau imobiliar, care s-au confruntat cu o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. Cea mai săracă ţară din UE pierde anual un miliard de euro din cauza crimei organizate, indică unele rapoarte. Diplomaţii susţin că sursa acestor probleme este reprezentată de legăturile dintre politicieni, magistraţi şi grupurile de crimă organizată, unele dintre acestea provenind din fostele servicii secrete sovietice.

Polonia – Greva profesorilor

Peste 70% din şcolile poloneze şi-au închis porţile, ieri, din cauza unei greve a profesorilor. Dascălii cer creşterea de urgenţă a salariilor şi cea a bugetului educaţiei. Şcolile au fost închise după ce mai mult de jumătate dintre profesori au refuzat să mai participe la cursuri. Cifrele au fost date de Uniunea Profesorilor Polonezi, Guvernul neanunţînd nicio estimare oficială. Mişcarea de protest a inclus şi grădiniţele. Sindicatele cer creşterea salariilor profesorilor cu 50% pînă în 2010, în contextul în care venitul unui profesor este, în acest moment, estimat la 294 euro pentru un profesor debutant şi 2.000 de euro pentru un profesor cu vechime.

Marea Britanie – Protestele transportatorilor

Sute de camioane au pătruns, marţi, în Londra, în cadrul unui protest organizat de şoferi faţă de preţurile mari la carburanţi. Firmele de transport au iniţiat protestul în contextul în care unii membri ai Partidului Laburist au cerut schimbarea modului de calculare a preţurilor la carburanţi, precum şi a taxelor de drum. Transportatorii susţin că afacerile lor riscă să nu mai fie profitabile din cauza preţurilor mari la carburanţi. De asemenea, există şi presiuni inflaţioniste, în contextul în care majorarea combustibililor se reflectă în preţurile bunurilor din magazine. De aceea, firmele de transport cer subvenţii guvernamentale speciale. Marea Britanie practică cele mai mari accize din Europa, reprezentînd 65% din preţul final al carburantului.

Africa de Sud – Tragedie rutieră

Cel puţin 24 de persoane au murit, după ce autobuzul în care se aflau s-a izbit de o stîncă şi s-a prăbuşit într-un rîu, de la o înîlţime de 80 de metri, în provincia sud-africană KwaZulu-Natal, au anunţat, marţi, oficiali ai poliţiei şi echipelor de intervenţie. Accidentul s-a petrecut în apropiere de Cedarville, lîngă graniţa cu Lesotho. Agenţia de presă SAPA a anunţat că în autobuz se aflau 80 de persoane. Aproximativ 10.000 de persoane mor anual în Africa de Sud, în accidente rutiere, această ţară fiind una dintre cele mai periculoase din acest punct de vedere. Potrivit Arrive Alive, un grup preocupat de siguranţa drumurilor, aproximativ patru persoane din 100.000 mor în accidente rutiere în Europa, în timp ce 25 de persoane din 100.000 mor în Africa de Sud.



12