Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Aprilie 2008 / 00:00 654 accesări

Grecia - Confruntări între imigranţi şi fermieri

Trei persoane au fost rănite în cursul unor confruntări între muncitori imigranţi aflaţi în grevă şi proprietari ai culturilor de căpşuni, în sudul Greciei. Incidentul s-a produs sîmbătă seara, în satul Nea Manolada din Peloponez, care concentrează 90% din producţia de căpşuni din Grecia. Sute de muncitori sezonieri, majoritatea străini, sînt angajaţi la fermele din regiune, unde sînt prost plătiţi şi trăiesc în condiţii mizere. Bărbaţi, femei şi copii originari din Albania, Bangladesh, Bulgaria şi România, precum şi din comunitatea rrom din Grecia, muncesc în aceste sere, unde temperatura atinge 40 de grade, pentru un salariu de 23 de euro pe zi. Aceştia intraseră în grevă pentru a obţine mărirea salariului la 30 de euro pe zi.

Bulgaria - Accident rutier

Şapte tineri bulgari au murit într-un accident rutier duminică, în apropiere de Plovdiv, după explozia rezervorului de gaz improvizat care era instalat într-una dintre maşinile implicate. Două maşini, un Opel şi un Ford, au intrat în coliziune pe un drum naţional din apropiere de Plovdiv, după ce Opelul se apropiase foarte mult de banda sensului invers. Potrivit martorilor, cei care au supravieţuit coliziunii, dintre cei cinci pasageri ai Opelului, strigau după ajutor în momentul în care rezervorul de gaz improvizat al vehiculului lor a explodat. Cei doi pasageri ai Fordului au murit şi ei. În faţa creşterii rapide a preţurilor carburanţilor, mulţi bulgari şi-au echipat maşinile cu rezervoare de gaz, ceea ce le permite să facă economii de peste 50%.

Spania - Tragedie peste tragedie

Nouă turişti finlandezi şi-au pierdut viaţa, între care şase femei, doi bărbaţi şi o minoră şi alţi peste 30 au fost răniţi într-un grav accident rutier produs sîmbătă seara în apropierea staţiunii spaniole Benalmadena. Accidentul s-a produs în momentul în care un alt vehicul a încercat să depăşească autocarul în care se aflat cei 44 de turişti finlandezi ce se îndreptau spre aeroportul din Malaga pentru a se înapoia în Finlanda. Dintre răniţi, nouă se află în stare foarte gravă la spitalele din apropiere. Poliţia l-a arestat pe şoferul vehiculului care a cauzat accidentul, după ce testul de alcoolemie efectuat la locul accidentului a ieşit pozitiv.

Spania s-a confruntat cu mai multe tragedii în ultimele 24 de ore. O bombă a explodat în noaptea de sîmbătă spre duminică la Elgoibar, în nordul Spaniei, fără a provoca victime, după un apel de avertizare din partea organizaţiei separatiste basce ETA. Explozia a avariat mai multe imobile din apropiere, inclusiv birourile partidului socialist spaniol local. Duminică dimineaţă, şase persoane au murit în urma unui incendiu produs într-o locuinţă din localitatea Ecija din Andaluzia, în sudul ţării. Este vorba despre un cuplu, cei trei copii ai lor şi prietenul unuia dintre ei. Cauzele incendiului nu sînt cunoscute pentru moment.

Afganistan - Violenţe la frontieră

Un profesor afgan a fost ucis în timpul unor confruntări izbucnite între grănicerii iranieni şi cei afgani, din cauza unui bucăţi de pămînt de la frontiera celor două ţări. Doi grăniceri iranieni au fost, de asemenea, răniţi în confruntările de sîmbătă, care au început după ce iranienii au intrat în provincia Nimroz, din sud-vestul Afganistanului. Ministerul de Interne afgan afirmă că proprietarul afgan, care a folosit terenul pentru agricultură, are documente care dovedesc că pămîntul îi aparţine. Trupele afgane au încercuit zona şi i-au determinat pe iranieni să se retragă. Lunga frontieră dintre cele două ţări este neregulată şi dificil de supravegheat şi a fost teatrul mai multor confruntări în trecut, în special legate de traficul de droguri.

Germania - Manifestaţie pro-kurdă

11 poliţişti au fost răniţi şi 86 de persoane au fost arestate sîmbătă la Berlin, în cursul unei manifestaţii pro-kurde ce a generat violenţe între trecători şi manifestanţi. Pietre, sticle şi scînduri au fost aruncate în direcţia poliţiştilor, care au intervenit pentru a pune capăt luptelor dintre trecătorii turci şi manifestanţi. Circa 550 de persoane au participat la această manifestaţie pentru eliberarea fostului lider al rebelilor kurzi, Abdullah Ocalan, care se află într-o închisoare din Turcia începînd din 1999. Abdullah Ocalan, în vîrstă de 59 de ani, fondatorul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, a fost arestat la 15 februarie 1999, în Kenya, de către agenţii turci, cu ajutorul serviciilor americane de informaţii.

UE - Şanse scăzute

Şansele fostului premier britanic Tony Blair de a deveni primul preşedinte al UE sînt diminuate de un acord secret încheiat de actualul şef al Guvernului de la Londra, Gordon Brown, cu Franţa şi Germania. Fostul premier este interesat de postul prevăzut în noul Tratat UE, însă guvernele britanic, francez şi german au convenit în secret să nu susţină un candidat dacă vreuna din aceste ţări are obiecţii la adresa lui, potrivit unor diplomaţi. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a făcut lobby în favoarea lui Tony Blair, dar cancelarul german, Angela Merkel, se opune. Gordon Brown a apreciat că predecesorul său ar fi un preşedinte excelent al UE, dar nu l-a susţinut explicit.

Marea Britanie - Laburiştii britanici, divizaţi

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Miliband, considerat un posibil succesor al premierului Gordon Brown, a avertizat Partidul Laburist, aflat la guvernare, să înceteze luptele interne, în caz contrar riscînd o înfrîngere în alegeri. Gordon Brown este criticat pentru decizia sa de a elimina o taxă de minimum zece pence, măsură considerată că va afecta persoanele cu cele mai mici venituri care formează electoratul tradiţional al laburiştilor, precum şi pentru planurile de a extinde perioada de detenţie a suspecţilor de terorism fără a fi puşi sub acuzare. Popularitatea premierului Brown a scăzut de la preluarea mandatului anul trecut, din cauza temerilor că nu poate gestiona problemele economice, deşi a fost ministru de Finanţe, iar partidul riscă să piardă alegerile locale de la 1 mai.

Franţa - Nicio ameliorare

Circa 79% dintre francezi apreciază că, într-un an de preşedinţie, acţiunile lui Nicolas Sarkozy nu au permis ameliorarea situaţiei din ţară, potrivit unui sondaj realizat pentru “Journal du Dimanche”. Procentul nemulţumiţilor a crescut cu 20% faţă de noiembrie 2007. Circa 21% consideră acţivitatea preşedintelui a permis ameliorarea situaţiei. La aproape un an de la alegerea sa, la 6 mai 2007, Nicolas Sarkozy va fi intervievat în direct pe data de 24 aprilie de cinci jurnalişti, timp de 90 de minute. Preşedintele francez încearcă să îşi regăsească popularitatea pierdută de la începutul mandatului, în special din cauza lipsei de progrese în ceea ce priveşte puterea de cumpărare şi afişarea vieţii sale private şi să îşi revină după înfrîngerea suferită de partidul său la alegerile municipale recente.



12