Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Martie 2007 / 00:00 631 accesări

China - Tragedie în mină

26 de oameni au murit într-un accident produs ieri, într-o mină din nordul Chinei. În momentul exploziei, în subteran lucrau 106 mineri. 80 de muncitori au reuşit să se salveze. Unul dintre aceştia a suferit însă răni foarte grave şi a fost internat de urgenţă la spital. De la exploatarea avariată se extrag, în fiecare an, în jur de 150.000 de tone de cărbune. Autorizaţia de funcţionare a minei expirase. În consecinţă, atît patronul, cît şi directorul minei au fost arestaţi. Este cea de-a doua explozie provocată de o acumulare de gaze într-o exploatare din această regiune în ultimele 10 zile. Explozia din 18 martie a ucis 21 de persoane.

Turcia - Explozie la un hotel de 5 stele

O persoană a murit şi cel puţin zece au fost rănite, ieri, în urma unei explozii de gaz produsă într-un hotel de lux din staţiunea Belek. Deflagraţia s-a produs din cauza unei defecţiuni la rezervorul de gaz lichefiat aflat în bucătăria hotelului. Printre răniţi se află şi cinci turişti, trei germani şi doi ruşi, dar şi angajaţi ai hotelului. Persoana care a murit în explozie era chiar bucătarul-şef al hotelului Kaya. Staţiunea Belek este extrem de frecventată de turişti, fiind preferată mai ales de germani, israelieni şi ruşi.

Franţa - Jaf cu luare de ostatici

Ieri dimineaţă, trei persoane neidentificate au încercat să comită un jaf la o poştă, reţinînd angajaţii acesteia. Poliţiştii au înconjurat imediat imobilul. Incidentul s-a încheiat abia după patru ore. În momentul în care poliţiştii au intrat în clădire, infractorii dispăruseră. Deocamdată nu se ştie dacă hoţii au reuşit să fugă cu vreo sumă de bani. Este vorba despre trei răufăcători. Ostaticii au fost eliberaţi.

Yemen - Refugiaţi somalezi, pradă rechinilor

Cel puţin 31 de refugiaţi somalezi au murit şi peste 80 sînt daţi dispăruţi, după ce au fost aruncaţi peste bord de pe vasul în care se aflau. Tragedia a avut loc în apropierea coastelor Yemenului, în timpul unei furtuni. Comisarul ONU pentru Refugiaţi a declarat că pasagerii urmau să fie debarcaţi ilegal în Yemen, dar operaţiunea a fost surprinsă de forţele de securitate yemenite. Călăuzele i-au obligat pe oameni să sară peste bord. Majoritatea corpurilor găsite în apă aveau urme evidente de violenţă, iar altele au fost mutilate de rechini.

Irak - Intervenţia americană s-a transformat în ocupaţie

Un atentat sinucigaş a avut loc ieri la Bagdad, soldîndu-se cu moartea a 60 de persoane. Tot ieri, preşedintele irakian, Jalal Talabani, a afirmat într-un discurs susţinut la summit-ul arab de la Riyad, că "intervenţia americană în Irak s-a transformat într-o ocupaţie cu consecinţe grave pentru ţară". Afirmaţia preşedintelui a fost făcută chiar în ziua în care noul ambasador american în Irak, Ryan Crocker, a depus jurămîntul la Bagdad, în prezenţa generalului David Petraeus, care conduce Forţa Multinaţională. Ryan Crocker, de 57 de ani, preia funcţia de ambasador în Irak în contextul în care forţele de securitate irakiene şi armata americană au lansat un nou plan de securitate pentru capitală, în cadrul căruia 90.000 de militari vor fi desfăşuraţi pînă în iunie pentru a pune capăt violenţelor confesionale. Peste 34.000 de irakieni au murit în violenţe în 2006, dintre care 16.000 la Bagdad. Ryan Crocker, vorbitor de arabă, a fost ambasador în Liban, Kuweit, Siria şi Pakistan.

Afganistan - Avalanşă mortală

O avalanşă produsă miercuri, în regiunea Badakhshan din nord-estul Afganistanului, s-a soldat cu 12 morţi şi cu alţi 12 răniţi, a anunţat, joi, Ministerul afgan de Interne. Săptămîna trecută, 17 persoane au murit în vestul ţării, în urma unor avalanşe şi inundaţii care au distrus sute de case din chirpici.

Kîrgîzstan - Demisia premierului

Premierul kîrgîz, Azim Isabekov, şi-a prezentat demisia, o iniţiativă care, potrivit Constituţiei, cere demisia întregului Cabinet. Demisia a intervenit la o zi după ce preşedintele Kurmanbek Bakiev, aflat într-o dispută cu opoziţia, a anulat o decizie de demitere a unor importanţi oficiali din Cabinet, după ce criticii săi cei mai radicali au respins o ofertă de a forma un Guvern de coaliţie. Preşedintele l-a numit, joi, pe Almaz Atambaiev, un politician moderat din opoziţie, în funcţia de premier. Kîrgîzstan, ţară în care se află mai multe baze militare aeriene americane şi ruse, a fost izolat de la venirea la conducere a lui Bakiev, în 2005, după un val de proteste violente care l-au înlăturat de la putere pe predecesorul acestuia.

Rusia - Compromis cu UE în domeniul cărnii

Rusia nu va interzice importurile de carne din UE, la 1 aprilie, ci vrea să ajungă la un compromis în privinţa siguranţei alimentelor. Rusia a solicitat Comisiei Europene să prezinte, pînă la 31 martie, un plan de monitorizare, în toate statele membre, a substanţelor periculoase şi interzise din produsele animaliere, precum şi date aferente anului trecut. Rusia a rechemat recent inspectorii veterinari care activau în 12 state comunitare, după ce UE a garantat siguranţa exporturilor alimentare.

Italia - Despăgubiri de milioane de euro

Clericul musulman egiptean Abu Omar solicită despăgubiri în valoare de milioane de euro de la Guvernul italian, după ce a acuzat mai mulţi agenţi CIA şi spioni italieni că l-ar fi răpit de pe o stradă din Milano, în 2003, după care l-au transferat în Egipt, unde a fost torturat. Un judecător din Milano a emis mandate de arestare pe numele a 26 de cetăţeni americani, majoritatea consideraţi agenţi CIA, pentru ca aceştia să fie judecaţi alături de spionii italieni, pentru răpirea lui Abu Omar. Procesul va începe la 8 iunie, însă Guvernul italian a cerut Curţii Constituţionale să blocheze procedurile juridice, argumentînd că magistraţii au încălcat legea secretului de stat atunci cînd şi-au continuat ancheta.



12