Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Martie 2007 / 00:00 645 accesări

Iran - Întrevedere între inamicii Israelului

Şeful biroului politic al mişcării palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, este aşteptat astăzi la Teheran, pentru o întîlnire cu preşedintele iranian. Este vorba despre o întrevedere între duşmanii declaraţi ai Israelului. Liderul politic în exil al Hamas urmează să participe şi la o conferinţă de presă alături de şeful diplomaţiei iraniene, Manuochehr Mottaki.

Rusia - Explozie într-o uzină militară

O explozie s-a produs, luni, într-o uzină militară de la Biisk, din sudul Siberiei. Cel puţin o persoană şi-ar fi pierdut viaţa, iar o alta a fost rănită. Autorităţile ruse nu au făcut alte precizări, întrucît este vorba despre un sit strategic militar. Centrul de cercetări militare de la Biisk este situat în regiunea Altai, de la marginea Siberiei, în apropierea Kazahstanului, Chinei şi Mongoliei.

Bulgaria - Accident minier

O explozie datorată unor acumulări de gaze s-a produs, luni, într-o mină de lîngă oraşul Simitli, din sud-vestul Bulgariei. Deflagraţia a provocat rănirea a cel puţin 20 de persoane, nouă aflîndu-se în stare gravă la spitalul din Blagoevgrad. Victimele au fost scoase la suprafaţă, iar ceilalţi muncitori, din totalul de 33 aflaţi în mină la momentul exploziei, au fost evacuaţi.

Austria - Accident aviatic

O coliziune între un elicopter Super Puma şi un avion de mici dimensiuni în centrul Austriei a provocat moartea a opt persoane. Accidentul s-ar fi produs deasupra pistelor de ski din regiunea Zell am See, în provincia Salzburg. Toate cele şapte persoane care se aflau în elicopterul aparţinînd unei companii elveţiene de transport şi-au pierdut viaţa. Pilotul avionului privat de tip Katana, care nu avea pasageri la bord, a murit şi el în coliziune, ale cărei cauze rămîn pentru moment necunoscute.

Irak - Atentat şi proces

Un atentat-sinucigaş produs ieri la Bagdad s-a soldat cu moartea a 26 de persoane şi rănirea altor 54. Explozia deosebit de puternică a provocat prăbuşirea a numeroase locuinţe, situate într-o zonă locuită atît de şiiţi, cît şi de sunniţi. Tot luni la Bagdad a început şi procesul Anfal. Fostul viceprim-ministru irakian, Tariq Aziz, nu a putut fi împiedicat să-i aduca laude "eroului Saddam Hussein", în timp ce depunea mărturie în favoarea unuia dintre cei şase acuzaţi pentru moartea a 182.000 kurzi între 1987-1988. "Sînt deja deţinut. Ce mi-aţi mai putea face?", i-a replicat ironic Tariq Aziz judecătorului Mohammed al-Oreibi al-Khalifa. Acesta a depus mărturie în favoarea lui Sultan Hashim, fostul ministru al Apărării în timpul regimului Hussein. Cei şase acuzaţi, între care şi vărul lui Saddam Hussein, Hassan al-Majid, zis şi "Ali Chimicul", riscă pedeapsa cu moartea.

Abhazia - Alegeri eşuate

Regiunea separatistă gruzină Abhazia nu a reuşit să formeze un Parlament nou după votul de duminică, în care au fost aleşi numai jumătate dintre deputaţi. Separatiştii consideră însă alegerile drept un nou pas către independenţă. Persoanele cu drept de vot din Abhazia, regiune turistică la Marea Neagră în perioada sovietică, au ales 18 din totalul 35 de parlamentari, iar restul de 17 fotolii vor fi ocupate după un nou tur de scrutin, ce va fi organizat peste două săptămîni. Trupele gruzine s-au retras din provincie în anii `90, după un conflict cu separatiştii. Abhazia, susţinută de Rusia, şi-a declarat independenţa, dar autorităţile de la Tbilisi intenţionează să preia, din nou, controlul asupra teritoriului.

Olanda - Declaraţie nediplomatică

Procurorul Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte, l-a descris, pe fostul premier kosovar Ramush Haradinaj drept un "gangster" şi un "lider militar", luni, în deschiderea procesului împotriva acestuia şi a altor doi inculpaţi în acelaşi caz. Ramush Haradinaj are 38 de ani şi este unul dintre foştii comandanţi ai Armatei de Eliberare din Kosovo, considerat un erou de mulţi kosovari. Acesta este oficialul albanez din Kosovo cu rangul cel mai înalt care compare în faţa instanţei de la Haga, fiind inculpat pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, pentru persecuţii, ucideri, tortură şi violuri împotriva sîrbilor şi a civililor albanezi consideraţi colaboratori ai sîrbilor în perioada 1998-1999.

Coreea de Nord - Activitate suspendată

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, acuzat de Washington că finanţează liderii din Coreea de Nord, şi-a suspendat operaţiunile din această ţară. Programul şi-a schimbat, în ianuarie, operaţiunile pentru a se asigura că regimul de la Phenian nu va angaja personal pentru activităţile sale. Programul şi-a suspendat şi plăţile cu bani lichizi acordate Guvernului nord-corean şi furnizorilor locali. Organizaţia a iniţiat în Coreea de Nord circa 20 de proiecte pentru dezvoltare economică şi socială, pentru mediu şi administrarea alimentelor.

Cehia - Disponibilitate pentru un acord

Adesea percepută ca unul dintre cele mai eurosceptice state ale Uniunii, Cehia nu are intenţia de a bloca un acord asupra unui nou tratat constituţional, într-o variantă redusă, care să asigure ieşirea din criza privind Constituţia. Cehia face parte dintre cele şapte state care au amînat sine die sau au suspendat procedurile de ratificare a tratatului constituţional, alături de Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Danemarca, Irlanda şi Suedia, în urma referendumurilor din Franţa şi Olanda din 2005, prin care Constituţia europeană a fost respinsă.

Albania - Scandal diplomatic

Albania a protestat faţă de o înregistrare video pe care o consideră scandaloasă, care înfăţişează mai mulţi militari greci intonînd, în timpul antrenamentului, cîntece antialbaneze şi a cerut Ministerului elen al Apărării să suspende astfel de practici în cadrul armatei. Înregistrarea, a cărei provenienţă şi autenticitate nu au fost deocamdată stabilite, a fost descoperită pe Internet de un cetăţean albanez şi trimisă presei din Albania şi Grecia.



12