Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Februarie 2014 / 00:00 584 accesări

JAPONIA

Român judecat

Românul în vârstă de 18 ani acuzat de uciderea unei japoneze la Tokyo, la 28 februarie 2013, a declarat miercuri, în faţa tribunalului, că nu intenţiona să o omoare. Tânărul a fost arestat împreună cu un prieten japonez în vârstă de 19 ani şi a fost acuzat de uciderea tinerei Arisa Yamada. Acuzatul a declarat în faţa tribunalului că avea nevoie de bani pentru a-şi plăti chiria. El a afirmat că prietenul său a ucis-o pe femeia de 22 de ani şi i-a furat 10.000 de yeni (71 de euro). Prietenul acuzatului a depus mărturie, la proces, că românul a venit cu ideea de a ucide femeia. Procurorii au declarat că cei doi au cumpărat un cuţit, cu o zi înainte, pentru a comite un jaf armat. Victima se mutase la Tokyo din prefectura Aomori, cu puţin timp înainte de a fi ucisă, pentru a deveni stilistă. Ea lucra în ture de noapte la un restaurant, pentru a-şi putea plăti studiile. Tânăra a fost atacată la 500 de metri de staţia JR Kichijoji, pe 28 februarie, în jurul orei locale 2.00, când se întorcea acasă de la serviciu. Yamada a fost înjunghiată de două ori în spate şi tăiată la încheietura mâinii. Tânăra a fost transportată la spital, dar a murit deoarece pierduse mult sânge. Geanta ei a fost găsită goală, la 200 de metri de locul crimei.

PAKISTAN

Raid aerian mortal

Cel puţin 15 persoane au fost ucise, ieri, în lovituri ale aviaţiei pakistaneze asupra fiefurilor talibane din nord-vestul ţării, au anunţat autorităţile. Raidurile au avut loc în Waziristanul de Nord, un sanctuar jihadist situat la frontiera cu Afganistanul, în timp ce talibanii pakistanezi au propus, miercuri, Guvernului un acord de încetare a focului, pentru a relansa negocierile de pace suspendate în cursul acestei săptămâni.

COREEA DE NORD

Misionar australian arestat

Un misionar australian în vârstă de 75 de ani a fost arestat în Coreea de Nord, sub acuzaţia că a distribuit literatură religioasă. John Short a fost reţinut, duminică, de serviciile de securitate din Phenian, unde a ajuns sâmbătă, împreună cu un grup de persoane, a anunţat soţia sa. În momentul arestării, misionarul a fost interogat în legătură cu obiectele religioase care ar fi fost găsite în posesia sa. Australia, la fel ca majoritatea ţărilor occidentale, nu dispune de reprezentanţă diplomatică în Coreea de Nord. Interesele sale sunt reprezentate de Suedia. Arestarea misionarului australian intervine la câteva zile după publicarea unui raport de către comisia ONU de anchetă asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord. Regimul nord-coreean este acuzat de crime împotriva umanităţii, iar autorii raportului cer comunităţii internaţionale să acţioneze pentru ca responsabilii de aceste acte să dea socoteală.

SUA

Avertisment aerian

Executivul american a alertat companiile aeriene în legătură cu eventuale riscuri privind încercarea unor pasageri de a ascunde explozivi în încălţăminte. Această avertizare aminteşte de cazul Richard Reid, britanicul care a încercat, în decembrie 2001, să arunce în aer o cursă aeriană între Paris şi Miami, cu un dispozitiv ascuns în pantofi. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În baza unor elemente credibile ale serviciilor de informaţii americane, Departamentul pentru Securitate Internă a făcut apel la companii, miercuri, să fie mult mai vigilente la zborurile cu plecare spre SUA.

LITUANIA

Anchetă

Parchetul lituanian a anunţat ieri că a deschis o anchetă asupra cazului unui saudit suspectat de terorism care ar fi fost deţinut într-o închisoare secretă CIA în Lituania. Această decizie marchează un punct de cotitură pentru această ţară baltică, Vilniusul refuzând anterior să ancheteze în baza unei plângeri depuse de către Redress, o organizaţie în domeniul apărării drepturilor omului, în numele lui Mustafa al-Hawsawi, deţinut la Guantanamo şi care riscă pedeapsa cu moartea pentru o presupusă participare la atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Potrivit ONG-ului, sauditul ar fi putut să fie deţinut în Lituania în perioada 2004-2006. Un tribunal de la Vlinius a cerut Parchetului, în ianuarie, să obţină de la SUA declaraţii date de către Mustafa al-Hawsawi, înainte să ia o decizie privind deschiderea unei anchete. Activişti în domeniul drepturilor omului au salutat decizia Parchetului lituanian. În opinia lui Sara Fulton, o juristă de la Redress, decizia Parchetului este doar începutul unui proces lung. ONG-ul a depus plângerea pe 13 septembrie, după ce a analizat date cu privire la zboruri, transferarea altor suspecţi şi alte informaţii despre presupuse închisori secrete aparţinând Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA). Al-Hawsawi este cel de-al doilea presupus terorist care ar fi fost deţinut în mod ilegal pe teritoriul Lituaniei, în închisori secrete CIA, după Abu Zubaydah, considerat numărul 3 în ierarhia reţelei teroriste al-Qaida. În decembrie 2009, o anchetă parlamentară lituaniană a identificat două instalaţii susceptibile să fi fost utilizate în perioada 2003-2006, apreciind că este imposibil să se spună dacă în acestea au fost deţinute persoane. Justiţia lituaniană a clasat cazul, din lipsă de probe.

JAPONIA

Probleme la Fukushima

O nouă scurgere de apă contaminată a fost constatată în partea superioară a unuia dintre numeroasele rezervoare enorme instalate la centrala avariată de la Fukushima, a anunţat, ieri, operatorul Tokyo Electric Power (Tepco). Circa 100 de metri cubi au ieşit din cisterna respectivă. Apa, deşi epurată de cesiu radioactiv, rămâne contaminată cu radionucleide care emit raze beta. Tepco susţine că a măsurat o radioactivitate de 230.000 becquereli de stronţiu şi alţi emiţători de raze beta pe litru. Nu trece o zi fără să se descopere probleme mai mult sau mai puţin grave la centrala Fukushima Daiichi, devastată de un tsunami la 11 martie 2011. Accidentul a generat o situaţie inedită, cu patru reactoare foarte avariate şi emisia unor cantităţi mari de elemente radioactive în aer, sol şi apă în regiune. Printre problemele imediate cu care se confruntă autorităţile, gestionarea apei contaminate care s-a acumulat în subsolul instalaţiei şi într-o mie de rezervoare gigantice este una dintre cele mai dificile, pentru care nu s-a găsit o soluţie până în prezent. În plus, termometrul din partea inferioară a cuvei sub presiune a reactorului 2 s-ar fi defectat miercuri, din cauza unui scurtcircuit în cadrul unei operaţiuni de mentenanţă, ceea ce lasă unul singur funcţional din cele nouă iniţiale.



12