Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Februarie 2014 / 00:00 543 accesări

AFGANISTAN

Militari NATO ucişi

Doi indivizi îmbrăcaţi în uniforme ale armatei afgane au deschis focul, ieri, spre militari din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), omorând doi, în estul Afganistanului. Potrivit unor surse din cadrul Forţei NATO în Afganistan, citate de Reuters, atacul armat a avut loc în provincia Kapisa, la nord de capitala Kabul. ISAF a confirmat moartea a doi militari, fără însă a dezvălui naţionalităţile acestora. Este primul atac de acest fel comis în Afganistan anul acesta.

SUA

Încă un viscol

Peste 93.000 de locuinţe au rămas fără electricitate în sud-estul SUA, în special în statele Alabama, Georgia şi North Carolina, din cauza viscolului, informează CNN. În plus, 2.820 de curse aeriene au fost anulate, majoritatea la aeroportul din oraşul Atlanta, în statul Georgia. Regiunile din sud-estul SUA sunt afectate de viscol puternic. Numeroase linii de înaltă tensiune au suferit daune din cauza gheţii acumulate.

CHINA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade s-a produs ieri în provincia Xinjiang din vestul Chinei, transmite institutul american de geofizică USGS. Seismul s-a produs la ora locală 17.19, la 269 kilometri de oraşul Hotan, situat în sud-vestul provinciei Xinjiang. Potrivit informaţiilor preliminare, hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 12,47 kilometri. Experţii se aşteaptă la pagube limitate în urma cutremurului, în condiţiile în care zona este puţin locuită, iar autorităţile locale nu au anunţat nici victime, nici pagube, deocamdată.

ITALIA

Protest violent

Forţele de ordine au imobilizat, marţi, doi bărbaţi din cadrul mişcării sociale Forconi, care ameninţau să se autoincendieze în Piaţa Sfântul Petru, în timp ce alţi activişti care au ocupat o bazilică romană au transmis o petiţie Papei Francisc. Mişcarea Forconi, din care fac parte, între alţii, şomeri, mici întreprinzători sau tineri aflaţi într-o situaţie precară, a ţinut prima pagină, în decembrie, prin manifestaţii şi acţiuni de blocare a drumurilor, în semn de protest faţă de fiscalitatea prea împovărătoare, excesul de birocraţie şi lipsa iniţiativelor din partea Guvernului Enrico Letta, în contextul crizei. Poliţia italiană şi Jandarmeria Vaticanului au intervenit marţi după-amiază în Piaţa Sfântul Petru, pentru a opri două persoane care aveau asupra lor o sticlă cu benzină şi un chibrit. Cei doi au spus că vor să ceară azil politic în micul stat pontifical.

RUSIA

Nevinovaţi la închisoare

Mii de ruşi petrec ani întregi în detenţie fără niciun motiv legal, a recunoscut, ieri, procurorul general rus, Iuri Ceaika. ”Există oameni care stau ani întregi în detenţie fără niciun motiv legal. În ultimii trei ani, 14.261 de persoane au fost vizate de proceduri judiciare în mod ilegal”, a precizat procurorul general. Peste 4.600 de persoane au fost reţinute sau arestate în mod ilegal în aceeaşi perioadă, a adăugat Ceaika, audiat în Duma de Stat. ”Acesta este stilul de lucru al Poliţiei ruse: dacă cineva pare suspect, nu se obosesc să caute dovezi, pur şi simplu îl arestează”, a declarat Valeri Borciceov, un activist pentru drepturile omului.

BELGIA

Mesaj antisemit

O persoană rămasă neidentificată a transmis un mesaj cu caracter antisemit prin sistemul audio de informare al unui tren din Belgia, anunţând că ”destinaţia este Auschwitz, unde toţi evreii sunt rugaţi să coboare pentru a face un duş”. Incidentul a avut loc pe 31 ianuarie, dar a fost făcut public ieri. Călătorii unui tren care circula pe ruta Namur - Bruxelles au auzit prin sistemul audio macabrul anunţ. Autorităţile belgiene au declanşat o anchetă în acest caz, suspectând că la originea anunţului ar fi un grup de adolescenţi care au pătruns în sistemul audio al trenului. În perioada 1942 - 1944, 28 de trenuri au deportat în lagărul nazist de la Auschwitz, localitate situată în prezent pe teritoriul Poloniei, 24.916 evrei din Belgia.

CEHIA

Fost premier, inculpat

Fostul premier ceh Petr Necas a fost inculpat pentru corupţie în cazul scandalului care a condus la căderea Guvernului său, în iunie 2013, şi a provocat o criză politică. Petr Necas a fost informat marţi că împotriva sa a fost iniţiată o procedură de inculpare, a afirmat avocatul Josef Lzicar, adăugând că încă nu cunoaşte toate detaliile. Petr Necas a fost inculpat pentru că le-ar fi propus unor deputaţi din cadrul partidului ODS, care se opuneau măsurilor fiscale, să demisioneze în schimbul unor funcţii în cadrul administraţiei publice. Dacă va fi găsit vinovat, Petr Necas riscă o pedeapsă de până la şase ani de închisoare. Premier în perioada iulie 2010 - iunie 2013, Necas a fost nevoit să demisioneze în iunie, după un scandal privind acte de corupţie şi abuz de putere în care era implicată fosta sa şefă de cabinet şi amantă, Jana Nagoya, cu care s-a căsătorit între timp.

SUEDIA

Audierea lui Assange

Avocaţii suedezi ai fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, au cerut ieri ca australianul să fie interogat la sediul ambasadei Ecuadorului de la Londra, cu privire la acuzaţiile de viol formulate împotriva sa de două suedeze. Assange s-a refugiat în sediul ambasadei din iunie 2012, temându-se că punerea în aplicare de către Marea Britanie a unui mandat de arest emis de Suedia ar putea antrena extrădarea sa către SUA şi o condamnare aspră în această ţară, pentru spionaj. Avocaţii australianului, Thomas Olsson şi Per Samuelsson, au criticat ”încăpăţânarea” magistraţilor suedezi de a-l audia pe Assange în Suedia.

SUA

Moratoriu privind execuţiile

Guvernatorul statului american Washington a dispus un moratoriu privind execuţiile, invocând deficienţe în sistemul judiciar. ”Există prea multe deficienţe în sistem iar când decizia definitivă este moartea, miza este prea mare pentru a accepta un sistem imperfect”, a declarat guvernatorul democrat Jay Inslee, care conduce statul Washington de un an. ”Egalitatea în faţa legii este prima responsabilitate a unui stat. În cazul pedepsei capitale, eu nu sunt convins că se face dreptate; pedeapsa cu moartea este utilizată disproporţionat în acest stat, depinde de comitatul unde a fost comisă crima”, a argumentat guvernatorul. Nouă persoane condamnate la moarte sunt încarcerate în prezent în Penitenciarul Walla Walla, unde ultima execuţie a avut loc în septembrie 2010.



12