Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 August 2012 / 00:00 449 accesări

BULGARIA

German înjunghiat mortal

Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe o plajă din oraşul bulgar Burgas, prezentând numeroase plăgi înjunghiate. Poliţia susţine că bărbatul a fost înjunghiat mortal, având pe corp 15 plăgi. Victima, în vârstă de 48 de ani, este un cetăţean german care locuia în Burgas. Potrivit unor informaţii neconfirmate, jaful a fost eliminat de pe lista posibilelor motive ale crimei. Pentru moment nu sunt disponibile alte informaţii.

OLANDA

Alarmă falsă

O pretinsă luare de ostatici într-un avion de pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, anunţată ieri, a fost o alarmă falsă, provocată de probleme de comunicare între avionul respectiv şi turnul de control, a dat asigurări poliţia olandeză. Jandarmeria de pe aeroport anunţase la începutul după-amiezii că bănuieşte că a avut loc o luare de ostatici într-un avion care se îndrepta spre aeroportul Schiphol, venind de pe cel din Malaga, Spania. Avionul, aparţinând companiei spaniole low-cost Vueling şi având 180 de pasageri la bord, a aterizat pe aeroportul olandez, însoţit de două aparate F-16 ale armatei olandeze. Pasageri ai avionului spaniol au declarat că nu a avut loc nicio luare de ostatici. Vueling este a patra companie de profil din Spania ca număr de pasageri transportaţi şi nr. 1 pe aeroportul din Barcelona. Tot ieri şi tot pe aeroportul respectiv, autorităţile au închis un terminal, după ce au descoperit o posibilă bombă din Al Doilea Război Mondial. Terminalul este destinat zborurilor Schengen. Schiphol este al cincilea cel mai aglomerat aeroport din Europa. În 2010 a avut circa 45 de milioane de pasageri.

CHINA

Ameninţări la bord

Un zbor al companiei Air China cu destinaţia New York a fost nevoit să se întoarcă la Beijing, ieri, după ce a primit un mesaj ameninţător, a anunţat compania aeriană. Zborul Air China cu numărul 981 urma să aterizeze la New York, pe Aeroportul Internaţional John F. Kennedy, ieri, la ora 18.20 GMT. Site-ul aeroportului JFK anunţa că nu deţine nicio informaţie recentă despre zbor, efectuat cu un Boieing 747-400. În iunie, şase etnici minoritari uiguri chinezi au încercat să deturneze o cursă internă chineză, care a decolat de pe aeroportul unui oraş rebel, în regiunea Xinjiang, însă membrii echipajului şi pasagerii au reuşit să îi împiedice. Avionul, aparţinând companiei Tianjin Airlines, cu destinaţia Urumqi, capitala Xinjiang, a revenit în siguranţă pe aeroportul de la Hotan, în urma unei confruntări între piraţi, echipaj şi pasageri.

SUA

Virus mortal

Conducerea Parcului Naţional Yosemite a avertizat cei circa 1.700 de vizitatori care au stat într-una dintre cabanele sale, în această vară, că riscă să se fi infectat cu Hantavirus, un virus extrem de periculos. Sindromul pulmonar Hantavirus a provocat moartea a doi turişti care au stat în parcul californian. Alţi doi oameni infectaţi vor supravieţui, spun medicii. Virusul se transmite prin urină, salivă sau fecale ale şoarecilor, iar simptomele pot apărea la şase săptămâni după expunere. Nu există un tratament specific pentru Hantavirus, care provoacă decesul în 30% din cazuri. Printre simptome se numără febră, dureri ale muşchilor, ameţeli şi frisoane. Autorităţile au anunţat că au contractat companii de curăţenie, pentru a verifica şi igieniza cabanele.

BOLIVIA

Două tone de uraniu în centrul capitalei

Două tone de uraniu au fost descoperite într-un imobil din centrul oraşului La Paz, în vecinătatea ambasadelor SUA şi Braziliei, a informat, marţi, Guvernul bolivian, care a ordonat imediat efectuarea unei anchete. Descoperirea se referă la două tone de material folosit pentru fabricarea armamentului nuclear, a anunţat, într-o conferinţă de presă, adjunctul ministrului de Interne, Jorge Pérez, care a coordonat operaţiunile de evacuare a materialului radioactiv. O persoană a fost reţinută, a făcut cunoscut Pérez, cel mai probabil, proprietarul minereului. El nu a precizat în ce circumstanţe a fost făcută descoperirea, nici natura materialului sau locul unde a fost evacuat. Autorităţile nu au indicat dacă locuitorii din vecinătatea imobilului în cauză vor fi supuşi examinării medicale. Uraniul a fost descoperit în saci de plastic expuşi intemperiilor, la parterul unei clădiri din centrul capitalei Boliviei.

GERMANIA

Bombă detonată

O echipă de genişti a detonat, marţi, o bombă americană din cel de al Doilea Război Mondial, descoperită în oraşul german Munchen. Explozia a avut loc în jurul orei locale 22.00, în districtul Schwabing şi a fost auzită în tot oraşul. Există informaţii că scântei sărite de la deflagraţie au provocat incendii pe câteva acoperişuri din apropiere. Bomba a fost descoperită luni seară, de muncitori în construcţii care demolau un bar vechi. În cursul nopţii de luni spre marţi, 2.500 de locuitori din zonă au fost evacuaţi, în timp ce altora li s-a spus să rămână în case. Experţii au decis că dispozitivul nu poate fi securizat, pentru că fitilul era neobişnuit, era activat prin reacţie chimică, nu mecanică, asemeni bombelor folosite de aliaţi. Se pare că bomba, de 250 de kilograme, a fost lansată de americani. Nu este neobişnuit ca bombe mari, neexplodate, să fie descoperite în Germania. Circa 600 de tone de dispozitive explozibile sunt descoperite anual. De obicei, acestea sunt dezamorsate în siguranţă, deşi în 2010, trei genişti au murit în cursul unei astfel de operaţiuni. În decembrie 2011 a avut loc cea mai amplă operaţiune de dezamorsare din ultimele decenii din Germania. Experţi au neutralizat două bombe din cel de Al Doilea Război Mondial, descoperite în albia fluviului Rin.

GEORGIA

Confruntări sângeroase

Trei poliţişti georgieni şi 11 membri ai unui grup înarmat venit din Rusia au murit ieri, în cadrul unor confruntări armate în Georgia, în apropiere de frontiera dintre această fostă republică sovietică şi Rusia, a anunţat Ministerul georgian de Interne. Grupul înarmat a venit din Daghestan, o republică instabilă din Caucazul rusesc, care se confruntă cu o rebeliune armată islamistă. Autorităţile georgiene nu au acuzat Rusia că s-ar afla în spatele acestei operaţiuni. Relaţiile dintre cele două ţări sunt în continuare tensionate, în urma unui război din august 2008, între Rusia şi Georgia, pentru preluarea controlului asupra Osetiei de Sud, un teritoriu rebel georgian. Moscova a recunoscut ulterior independenţa acestuia, dar şi pe cea a Abhaziei, un alt teritoriu separatist georgian. Operaţiunea a început ieri dimineaţă, când grupul armat provenind din Daghestan a fost reperat într-o zonă montană aproape de frontieră, unde a luat mai mulţi ostatici.

FINLANDA

Ameninţări

Serviciile de securitate finlandeze au anunţat ieri că iau în serios ameninţări cu un atentat împotriva Parlamentului formulate în cadrul unei conversaţii pe Internet, în iulie. Potrivit cotidianului ”Helsingin Sanomat”, care afirmă că deţine fragmente dintr-o conversaţie pe un forum online criptat despre modul de a ucide parlamentari şi membri ai Guvernului într-un atac armat, discuţia conţine zeci de mesaje cu privire la cel mai bun mijloc de a introduce arme în incinta Parlamentului, de a o părăsi nearestat şi despre potenţiale victime. Această conversaţie a început la 20 iulie, ziua în care 12 persoane au fost ucise într-un atac armat comis într-un cinematograf din Aurora (SUA) şi cu două zile înainte de marcarea atacurilor comise de către Anders Behring Breivik în Norvegia, care s-au soldat cu 77 de morţi.

ITALIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 a afectat, în noaptea de marţi spre miercuri, sudul Italiei, regiunea dintre Calabria şi Sicilia, fără a provoca victime sau pagube materiale dar generând panică în rândul populaţiei, au anunţat autorităţile locale. Seismul s-a produs la scurt timp după ora 23.00 GMT iar hipocentrul a fost localizat la o adâncime de 45,4 kilometri sub strâmtoarea Messina, care separă Sicilia de restul peninsulei. Adâncimea mare la care s-a produs cutremurul explică absenţa victimelor şi pagubelor materiale, dar acesta a fost resimţit atât în Calabria, cât şi în Sicilia, iar numeroase persoane au ieşit pe străzi sau au chemat pompierii şi forţele de ordine. Oraşul sicilian Messina, dar şi localităţi din Calabria situate de cealaltă parte a strâmtorii au fost devastate, în 1908, de un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2, urmat de un tsunami, ce au provocat moartea a 120.000 de persoane. Italia se află la intersecţia mai multor plăci tectonice şi a avut dintotdeauna o activitate seismică puternică. În mai, două cutremure, de 6 şi 5,8 pe Scara Richter, au provocat moartea a 25 de persoane şi au devastat regiunea Emilia-Romagna din nord-estul ţării.

JAPONIA

Moţiune de cenzură

Camera Superioară a Dietei nipone, dominată de opoziţia conservatoare, a votat, ieri, o moţiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Yoshihiko Noda, punând sub semnul întrebării aprobarea unor proiecte privind domeniul financiar. Moţiunea nu are caracter obligatoriu însă conform majorităţii analiştilor politici, aprobarea ei înseamnă, de fapt, ruperea colaborării putere - opoziţie în probleme economice. Deputaţii Partidului Liberal Democrat (PLD) şi ai altor formaţiuni politice de opoziţie au anunţat tot ieri că vor refuza să participe la viitoarele dezbateri parlamentare, în speranţa că premierul Noda va dizolva Camera Inferioară a Parlamentului, optând pentru alegeri legislative anticipate. Lider al Partidului Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga), care controlează Camera Inferioară, Yoshihiko Noda a fost învestit oficial în septembrie anul trecut şi ulterior şi-a exprimat disponibilitatea privind organizarea de alegeri legislative anticipate la începutul lunii noiembrie. Sesiunea Legislativului nipon se încheie la 8 septembrie, însă deputaţii ar putea ajunge la un compromis vizând organizarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea bugetului. Opoziţia intenţionează să boicoteze dezbaterile în probleme-cheie referitoare în principal la reducerea deficitului bugetar. În urma unor intense negocieri putere - opoziţie, parlamentul nipon a aprobat, recent, dublarea TVA-ului până în 2015, în perspectiva reducerii deficitului bugetar imens cu care se confruntă Japonia şi a garantării sistemului de protecţie socială.

EGIPT

Terorişti ucişi

Armata egipteană a anunţat ieri că a ucis 11 terorişti în Sinai, de la începutul unei campanii în domeniul securităţii pe care a organizat-o în urma unui atac, la 5 august, în care au fost ucişi 16 grăniceri. Într-un comunicat, armata a anunţat, totodată, o reorganizare a forţelor sale angajate în campania din Sinai. Operaţiunea în domeniul securităţii, susţinută cu tancuri şi elicoptere, este cea mai importantă organizată în Sinai, după retragerea Israelului, în urma acordurilor de pace din 1979, care au limitat prezenţa militară egipteană în peninsulă.

AFGANISTAN

Demiterea şeful serviciilor secrete

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, l-a demis pe şeful serviciilor secrete, Rahtamullah Nabil. Această decizie intervine în contextul informaţiilor privind numirea unor noi miniştri la Apărare şi la Interne. Majoritatea analiştilor politici apreciază acest moment drept unul crucial, în situaţia intensificării cooperării între forţa internaţională a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan ISAF şi aparatul securităţii afgane, cu scopul neutralizării mişcării talibane, înlăturată de la putere de coaliţia condusă de SUA în 2001. ISAF urmează să se retragă din Afganistan în 2014.

INDIA

Condamnare la moarte

Curtea Supremă de Justiţie din India a confirmat, ieri, la încheierea examinării în apel, condamnarea la moarte a singurului supravieţuitor al comando-ului responsabil de atentatele de la Mumbai din 2008, soldate cu 166 de morţi şi peste 300 de răniţi. Mohammed Kasab, un pakistanez în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat la pedeapsa capitală în mai 2010, pentru crime, acte de război împotriva Indiei, complot şi terorism.



12