Tîrgul firmelor de consultanţă şi certificare, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În premieră

Tîrgul firmelor de consultanţă şi certificare, la Constanţa

Economie 01 Septembrie 2007 / 00:00 3674 accesări

Pentru a îmbunătăţi performanţele manageriale ale agenţilor economici, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a inaugurat, ieri, prima ediţie a Tîrgului firmelor de consultanţă şi certificare. Desfăşurat la Muzeul de Artă din Constanţa, în perioada 31 august-1 septembrie, evenimentul reuneşte 30 de firme expozante din diverse domenii de consultanţă şi certificare: management şi afaceri, managementul calităţii, mediului, siguranţei produsului alimentar, siguranţa şi securitate în muncă, standardizare, financiar-fiscal, juridic, obţinerea de finanţări, asigurări de viaţă - pensii private, maritim şi portuar; publicitate şi relaţii publice.

Odată cu aderarea la UE, firmele româneşti pot accesa diverse fonduri europene pentru dezvoltarea activităţii, dar şi pentru obţinerea unei recunoaşteri pe plan european. “Pentru a putea accesa diferite scheme de finanţare, firmele au nevoie de consultanţă, iar pentru a-şi putea continua activitatea în viitor, trebuie să deţină un certificat de calitate”, a declarat inspectorul de concurenţă, coordonator al Inspectoratului Teritorial de Concurenţă Constanţa, Ioan Bădică. În cadrul evenimentului, s-a desfăşurat şi o Bursa de Contacte între furnizorii de servicii de consultanţă şi certificare şi reprezentanţii firmelor constănţene. Programul oficial de vizitare a tîrgului este cuprins între orele 10:00 şi 16:00.

Atenţie la firmele de certificare!

“Firmele au nevoie de consultanţă pentru optimizarea activităţii, fiind ajutaţi de companiile specializate în certificare să cîştige timp şi bani. Există falsa impresie că neplătind un consultant se economisesc nişte bani, însă, în realitate, costurile cu instruirea personalului sînt mai ridicate, iar timpul necesar implementării unui management de calitate de unul singur durează mai mult”, a declarat managerul firmei de consultanţă “Atlas Consulting”, Costel Stanca, participant la tîrg. Costurile certificării variază în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi mărimea firmei şi obiectul de activitate, dar şi de alegerea organismului de certificare. “În cazul unui IMM cu 15 angajaţi, care nu desfăşoară o activitate complexă, costurile de consultanţă se ridică la 1.200-1.500 de euro, la care se adaugă cheltuielile de certificare de aprox. 1.200 de euro, dacă este vorba despre un certificator român sau de 2.000 de euro, dacă este vorba despre un certificator extern”, a subliniat Stanca.

Potrivit specialiştilor, un certificat de management de calitate, emis de un certificator cu recunoaştere internaţională are “o mai mare greutate” pe pieţele externe, asigurînd “un limbaj comun în potenţialele colaborări cu firme străine”. Potenţialul pieţei este foarte mare, întrucît există şi o motivaţie puternică: “Implementarea unui sistem certificat îmbunătăţeşte substanţial imaginea firmei, atît pe plan intern, dar mai ales pe plan extern. Astfel de firme transmit partenerilor de afaceri un mesaj de credibilitate, de seriozitate, deşi, deocamdată, majoritatea firmelor româneşti se certifică pentru a putea participa la licitaţii”, a explicat directorul general al firmei “Tornado Systems” din Galaţi, Octavian Gheorghiu. În ceea ce priveşte durata emiterii unui astfel de certificat, specialiştii spun că perioada de implementare este de cel puţin trei luni, ulterior trecîndu-se în etapa a doua, şi anume cea de certificare, care poate dura cîteva zile (după realizarea aplicaţiei şi analiza documentelor). În concluzie, procesul certificării durează între 4 şi 6 luni. Tot specialiştii atrag atenţia agenţilor economici interesaţi că există pe piaţă şi firme care promit certificarea în doar cîteva zile: “Ei folosesc aceste promisiuni ca o strategie de marketing sau este vorba despre firme care nu ştiu ce înseamnă o certificare”, a arătat Stanca. De aceeaşi părere este şi Octavian Gheorghiu, care a adăugat că este vorba despre firme care “vînd astfel de certificate, fiind împotriva procedurilor proprii”. La nivel naţional există aprox. 10.000 de companii certificate, din care 10% sînt din Constanţa, iar 30% din Bucureşti.



12