"Tîrgul organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa este de elită"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Violeta Roman, meşter popular:

"Tîrgul organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa este de elită"

Cultură 19 August 2006 / 00:00 3014 accesări

O prezenţă constantă în cadrul Tîrgului Meşterilor Populari din România, Violeta Roman din Feldioara, judeţul Braşov, participă la ediţia din acest an a manifestării cu mileuri şi feţe de masă croşetate. Chiar dacă preţurile li se par destul de ridicate, vizitatorii tîrgului preferă să achiziţioneze o faţă de masă brodată, în locul obişnuitelor muşamale. Într-un interviu acordat cotidianului "Telegraf", Violeta Roman a vorbit despre meşteşugul său, precum şi despre importanţa promovării artei tradiţionale.

Reporter: Cum vi se pare ediţia din acest an a "Tîrgului Meşterilor Populari din România"?

Violeta Roman: Tîrgul organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa este de elită, pentru că sînt primiţi doar meşterii de calitate, de valoare. Nu este acceptat kitsch-ul, iar pe noi, meşterii de artă populară, acest lucru ne bucură. Participările la tîrg sînt binevenite, pentru că îţi promovezi munca pe care tu o faci.

Rep: Cum aţi învăţat să croşetaţi mileuri?

V. R.: Tehnica dantelei o cunosc de 50 de ani. Am învăţat să croşetez de la o bătrînă săsoaică. Dantela este de origine flamandă şi a fost adusă în România de către saşi, care o foloseau pentru înfrumuseţarea costumelor populare şi pentru interiorul casei. Pe timpuri, o lucrau cu o suveică din os, care, astăzi, este înlocuită cu una din plastic. Mileurile fac parte din tehnica numită frivolite, pentru că sînt lucrate cu aţă subţire şi dau senzaţia de suav.

Rep.: Care este tehnica lucrării acestor mileuri?

V.R.: Se lucrează punct de feston pe fir-suport, cu ajutorul suveicii şi doar pe degete. Se formează un feston, cu ajutorul căruia se creează motivele florale sau geometrice.

Rep.: Cît timp lucraţi la un mileu?

V.R.: Depinde de mărime şi model, de la trei-patru ore, pînă la trei-patru sute de ore pentru o faţă de masă, o capă de mireasă sau o bluză.

Rep.: Mai este publicul interesat să achiziţioneze un astfel de obiect de artă?

V.R.: Da, însă nu sînt foarte mulţi, pentru că li se par preţurile destul de ridicate. Un mileu mic costă între 150.000 şi 600.000 lei, iar o capă de mireasă, o bluză sau o faţă de masă costă între 7.000.000 şi 15.000.000 lei.

Rep.: Dar tinerii îşi doresc să înveţe să croşeteze mileuri?

V.R.: La diferite tîrguri, au fost tineri care m-au rugat să-i învăţ să croşeteze sau au fost curioşi să vadă cum lucrez eu. Foarte mulţi şi mă refer la cei cu vîrste cuprinse între 17 şi 20 de ani, achiziţionează mileuri, atît pentru ei, cît şi pentru a le oferi cadou părinţilor, bunicilor.

Taguri articol


12