Tony Blair, din nou în vizorul acuzaţiilor de corupţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tony Blair, din nou în vizorul acuzaţiilor de corupţie

Externe 16 Ianuarie 2007 / 00:00 620 accesări

Cel mai mare furnizor de armament din Marea Britanie a virat în secret un comision de 12 milioane de dolari într-un cont din Elveţia, pentru a încheia un contract de livrare a unui controversat sistem militar radar Tanzaniei. Un intermediar tanzanian, ce întreţine o relaţie de durată cu oficiali guvenamentali şi militari, a recunoscut că suma a fost transferată în secret într-un cont elveţian de către compania BAE Systems, investigată în prezent de către Biroul pentru Fraude Grave.

Comisionul de 12 milioane reprezintă 30% din valoarea contractului încheiat cu Tanzania, unul dintre cele mai sărace state din lume. Tanzania situată în estul Africii a fost nevoită să contracteze un împrumut pentru a finanţa achiziţia de echipament militar, considerat de analişti inutil şi supraevaluat. Tony Blair a sprijinit acest acord încheiat în 2002 cu statul tanzanian, dar fostul ministru Clare Short şi actualul ministru al Finanţelor, Gordon Brown, susţin că s-au opus acestei tranzacţii. Biroul pentru Fraude Grave, care a renunţat recent la ancheta în cazul comisioanelor vehiculate într-un contract de livrare de armament către Arabia Saudită, şi-a extins acum atenţia asupra acestui acord.

Dezvăluirile intermediarului tanzanian, Sailesh Vithlani, au determinat-o pe Clare Short să ceară punerea sub acuzare a companiei britanice în cazul în care există probe în acest sens. Politicianul britanic l-a acuzat pe Tony Blair că poartă responsabilitatea în această afacere deoarece a forţat încheierea acordului în cadrul Cabinetului de la Londra. Un comision de un procent este, în general, considerat unul legitim în tranzacţiile internaţionale de armament, dar unul care depăşeşte 5 sau 10% din valoarea tranzacţiei ridică semne de întrebare.

Reputaţia premierului britanic şi aşa puternic sifonată mai are de trecut şi de noua controversă pe care a iscat-o donaţia de trei milioane de euro pe care magnatul indian al oţelului, Lakshmi Mittal, cel mai bogat dintre supuşii Majestăţii Sale o va face Partidului Laburist. Donaţia pică bine pentru că va ameliora datoriile formaţiunii politice acumulate în urma scandalului vînzării titlurilor onorifice. Atît laburiştii, cît şi Lakshmi Mittal riscă să devină, din nou, ţinta criticilor întrucît magnatul indian urmăreşte să îşi extindă afacerile şi în domeniul gazului natural şi al petrolului, în special în Kazahstan, ţară al cărei preşedinte, Nursultan Nazarbaiev, s-a deplasat recent la Londra pentru o întrevedere cu premierul britanic.



12