Tradiţiile turco-tătare, în festival

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vineri

Tradiţiile turco-tătare, în festival

Cultură 02 Octombrie 2008 / 00:00 1498 accesări

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar, eveniment organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), debutează, mîine, la ora 10.00, cu o paradă a portului formaţiilor participante la eveniment, care va porni din Piaţa Ovidiu (Bulevardul Tomis-Bulevardul Ferdinand) şi va ajunge pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde, la ora 12.00, va avea loc un program artistic. Deschiderea oficială a manifestării va avea loc, însă, la ora 17.00, în sala de spectacole a instituţiei de cultură. Sîmbătă, de la ora 16.00, vor fi susţinute spectacole la Medgidia (Cercul Militar), Mihail Kogălniceanu (Căminul cultural), Techirghiol (Teatrul de vară) şi Tulcea (Palatul Copiilor), iar formaţiile care nu se deplasează în localităţile din judeţ vor susţine reprezentaţii la Casa de Cultură din Constanţa, de la ora 17.00. Duminică, de la ora 10.00, ansambluri din Turcia şi Crimeea, precum şi ansambluri locale vor lua parte la Zilele Cobadinului. Festivalul Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar se va încheia duminică, pe scena Casei de Cultură, de la ora 17.00, cu un spectacol de gală. Dacă, iniţial, festivalul avea un caracter local, reunind ansambluri din cadrul unor instituţii de învăţămînt, alcătuite în cea mai mare parte din tineri de etnie turcă şi tătară, pregătiţi de profesori de limbă turcă, el a căpătat statut de manifestare internaţională în 2001.

Anul acesta, pe scena festivalului sînt aşteptaţi aproximativ 700 de participanţi. Pe scenă vor evolua în faţa publicului ansambluri renumite din Turcia, Crimeea, Bulgaria, Tatarstan, Kazahstan, Kosovo, Macedonia, dar şi ansambluri ale etnicilor turci şi tătari din România. Printre cele mai importante grupuri care vor lua parte la manifestarea internaţională se numără formaţia Mehter din Bursa (Turcia), formaţia de dansuri din Kesan (Turcia), Kok Kusak - Eski Kirim din Crimeea, asociaţia culturală şi de arte frumoase „Bahar“ din Macedonia, asociaţia de cultură şi artă „Filizler“ din Kosovo sau ansamblul Centrului de Cultivare şi Promovare a Folclorului Turcesc de la Yalova (YAFEM). La această ediţie, în paralel cu partea artistică se va organiza, în premieră, şi un turneu de fotbal, care se va desfăşura în zilele de sîmbătă şi duminică, pe stadionul Voinţa (complexul Badea Cîrţan), cu participanţi din Grecia, Italia, Turcia şi România.

La conferinţa de presă organizată la sediul UDTTMR, ieri, cu prilejul deschiderii celei de-a XIV-a ediţii a festivalului, au participat o parte din membrii comisiei de organizare a manifestării: preşedintele UDTTMR, Amet Varol - directorul general al festivalului, preşedintele filialei Constanţa a UDTTMR, Ablez Aidîn - directorul executiv al festivalului, deputatul UDTTMR Amet Aledin, consilierul local Timur Ibraim, responsabilul cu programul artistic al festivalului, Haci Memet Kemaledin, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele comisiei de învăţămînt a UDTTMR, filiala Constanţa, Eden Mamut.

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar este organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Cultelor, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.



12