„Trei surori” se pregătesc de spectacol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră în weekend. La Teatrul de Stat Constanța

„Trei surori” se pregătesc de spectacol

Cultură 16 Octombrie 2014 / 00:00 1045 accesări

Mașa, Olga și Irina, cele „Trei surori” ale inegalabilului dramaturg rus Anton Pavlovici Cehov, vor urca pe scena Teatrului de Stat Constanța (TSC), în weekend, pentru a-și disputa atenția publicului. Spectacolul a cărui premieră este programată sâmbătă, dar și duminică, de la ora 19.00, reprezintă (re)întâlnirea regizorului Dominic Dembinski cu colectivul teatrului constănțean unde, pe 30 iunie 1982, a debutat cu „Beţia sfântă”, de Paul Everac. „Continuăm îmbogățirea repertoriului nostru cu spectacole importante, după texte valoroase ale dramaturgiei universale. Am început această stagiune cu „Trei surori”, la care repetăm din stagiunea trecută, din martie. Sper să fie un spectacol care să ducă numele teatrului cât mai departe”, a spus directorul general al TSC, Dana Dumitrescu, ieri, în deschiderea conferinței de presă dedicate premierei, organizată la sediul TSC.

„Eu sunt un „exilat” la Constanța, nu pentru prima dată. Am „planat” aici în anii '80, când am terminat Facultatea de Teatru, împreună cu Liviu Manolache, și am început să desțelenim terenul pentru publicul din Constanța cu niște spectacole care au dus publicul într-o zodie bună, având la activ, când am plecat de aici, două spectacole premiate și interzise de regimul comunist. S-a vorbit prima dată atunci despre teatrul din Constanța de către Monica Lovinescu, la Europa Liberă, care apăra spectacolul „Conu Leonida față cu reacțiunea”, făcut cu regretatul Vasile Cojocaru”, a evocat perioada începuturilor tomitane regizorul Dominic Dembinski.

UN SPECTACOL CU IZ DE TELENOVELĂ Regizorul care, de mai bine de două decenii, s-a dedicat teatrului de televiziune a mărturisit că se bucură că montează o piesă de Cehov, „un autor cu perspectivă de a face hituri”, comparând spectacolul cu o telenovelă sud-americană. „Eu am înnobilat termenul de telenovelă, despre care Garcia Marquez spunea că nu este un termen minor. (...) Cred că vă întrebați cum am sărit de la Cehov la telenovelă? Eu cred că au un numitor comun: modul de a ataca publicul, care se recunoaște în ceea ce vede pe scenă sau la televizor, transpiră, râde sau plânge cu cei pe care-i vede. Cei mai mari telenoveliști ai lumii sunt, până la urmă, William Shakespeare, Henrik Ibsen și mulți alții, printre care și Cehov, dar într-un mod mai subtil”, a explicat Dominic Dembinski viziunea sa.

Rolurile principale sunt interpretate de Dana Dumitrescu (Mașa), Mirela Pană (Olga) și Alina Manțu, actriță a Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, aleasă prin casting pentru rolul surorii mici, Irina.

„E o provocare pentru mine acest rol, deoarece în repertoriul meu nu a mai existat o astfel de partitură. (...) Este un moment de maturitate actoricească și sunt foarte fericită că-l trăiesc. Nu mă simt depășită, mă simt puternică, mă simt optimistă și cred că o să vă placă și vouă, chiar și așa dramatică și tragică cum voi fi”, a spus actrița Mirela Pană.

PUNTE DE LEGĂTURĂ ÎNTRE GENERAȚII În distribuție se regăsesc și seniorii scenei tomitane, Alexandru Mereuță și Ileana Ploscaru, în rolul doicăi, căreia regizorul i-a dat un rol special, împrumutându-i chipul lui Cehov. „Mă bucur din inimă că lucrez cu Dominic Dembinski. De fiecare dată m-a distribuit în niște roluri foarte ciudate. M-a provocat la niște lucruri foarte surprinzătoare pentru mine”, a spus Ileana Ploscaru. Despre această actriță, cu care a lucrat în anii '80, Dembinski a spus: „Ileana Ploscaru face parte din familia mea teatrală, a fost una dintre marile actrițe cu care am avut bucuria să lucrez la Constanța și care m-a antrenat pentru luptele cu George Constantin, cu Alexandru Repan și alții”.

La conferința de presă a fost prezentă și scenografa Eugenia Tărășescu-Jianu, care a creat, în stilul său inconfundabil, decorurile și costumele pentru cele patru acte ale spectacolului.

Pe lângă cele 14 personaje, regizorul a introdus în piesa „Trei surori” și doi copii, „o invenție regizorală”, deoarece „regizorul este un de coautor, un cineva care se ia la luptă cu îngerul”. Spectacolul „Trei surori”, de Cehov, în regia lui Dominic Dembinski, este propus spre a fi preluat și difuzat de Televiziunea Română.



12