Triplă lansare editorială la Biblioteca Documentară „Petre Ţuţea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Triplă lansare editorială la Biblioteca Documentară „Petre Ţuţea”

Cultură 22 Septembrie 2006 / 00:00 901 accesări

Asociaţa cultural-creştină „Petre Ţuţea” din Constanţa a organizat, ieri, în premieră, la sediul bibliotecii documentare cu acelaşi nume, lansarea volumelor „La pas prin Frăţia de Cruce”, de Ion Gavrilă Ogoranu, „Evocări din detenţie”, de Elena Nedelcu Stan şi „Cazul Biblioteca Documentară ”, de Bucur Braşoveanu. Prima lucrare lansată la instituţia culturală constănţeană încheie ciclul „Brazii se frîng, dar nu se îndoiesc” şi a fost lansată postum, la aprox. două luni după trecerea în nefiinţă a autorului. Ion Gavrilă Ogoranu a condus lupta de rezistenţă anticomunistă a luptelor din munţii Făgăraş, din perioada 1950 - 1953. „Un lucru extraordinar este faptul că scriitorul a fost urmărit de jandarmerie, armată, dar, în 20 de ani nu a fost prins, pentru că nu l-a turnat nimeni. Acest lucru demonstrează cît de iubit a fost”, a explicat Bucur Braşoveanu, preşedintele Asociaţiei cultural-creştine „Petre Ţuţea”. În paginile lucrării „La pas prin Frăţia de Cruce”, pasionaţii de istorie vor descoperi copilăria, anii de liceu şi anii de tinereţe ai autorului, informaţiile fiind completate de fotografii.

Cea de a doua carte, „Evocări din detenţie”, scrisă de Liana Nedelcu Stan, prezintă viaţa autoarei trăită în lagărele şi închisorile comuniste. Cititorii vor descoperi că Liana Nedelcu Stan a petrecut o bună parte din viaţă în lagărul din Govora, în colonia de muncă Pipera, în Bărăgan, în lagărele din Siberia. De asemenea, cei care vor lectura această carte vor observa că există o prezentare a vieţii de după perioada de detenţie, în care autoarea rememorează momentele neplăcute, dar şi persoanele care i-au influenţat existenţa, în bine sau în rău. „Am lăudat pe cei care au meritat şi am încercat să pun în lumina lor adevărată pe ceilalţi”, explică autoarea în cuvîntul înainte al lucrării.

Ultima lucrare lansată ieri încearcă să facă lumină în procesul de eliberare şi recuperare a Bibliotecii Documetare „Petre Ţuţea”. În cuprinsul cărţii, autorul prezintă procese verbale, articole din diferite cotidiane locale şi mărturii ale celor implicaţi, încercînd să prezinte adevărul în acest caz.



Ştiri recomandate

12