Turcia, cu armele scoase împotriva terorismului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La graniţa cu Siria

Turcia, cu armele scoase împotriva terorismului

25 Iulie 2015 / 00:00 872 accesări

Turcia a trimis avioane de vânătoare şi tancuri la graniţa cu Siria, după un atac comis joi de combatanţi ai grupării Stat Islamic asupra unui post de frontieră din provincia Kilis, incident soldat cu moartea unui militar turc şi rănirea altor doi, relatează Deutsche Welle. Ulterior, autorităţile turce au trimis în zonă avioane de vânătoare F-16, tancuri şi vehicule blindate. Ofensiva a avut loc după o intensificare a violenţelor la graniţa turco-siriană, săptămâna aceasta, care a început după un atac sinucigaş comis luni în oraşul Suruc din sudul Turciei, soldat cu 32 de morţi şi peste 100 de răniţi. Autorităţile au identificat un cetăţean turc de 20 de ani care avea legături cu SI, pe care îl suspectează de comiterea atentatului, după ce cartea sa de identitate a fost găsită la locul atacului. Autorităţile turce au arestat în ultimele şase luni peste 500 de persoane suspectate de cooperare cu gruparea SI, în condiţiile în care Turcia a fost acuzată că nu depune suficiente eforturi pentru a controla graniţa cu Siria.

Un comunicat emis vineri de biroul premierului Ahmet Davutoglu a anunțat că avioane de vânătoare F-16 au bombardat de asemenea trei obiective ale grupării Stat Islamic în Siria. Decizia privind lansarea raidurilor aeriene a fost luată în cadrul unei reuniuni de securitate, în urma unor confruntări înregistrate joi la frontiera turco-siriană. ”Turcia va lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea naţională”, a precizat biroul premierului. Televiziunea oficială turcă a menţionat că avioanele de vânătoare ale Turciei au atacat oraşul de frontieră Havar, dar nu au pătruns în spaţiul aerian sirian. În plus, Turcia va permite SUA să efectueze raiduri aeriene împotriva SI, de la baza aeriană Incirlik, situată la frontiera cu Siria. Astfel, SUA vor intensifica operaţiunile aeriene împotriva SI, după un acord încheiat în urma unei convorbiri telefonice între preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Folosită cândva pentru raiduri împotriva fostului dictator irakian Saddam Hussein, baza se află lângă graniţa Turciei cu Siria, în apropiere de Raqqa, un fief al grupării Stat Islamic. Aceste decizii intervin în condiţiile în care Turcia a fost criticată că nu depune suficiente eforturi împotriva organizaţiei extremiste, deşi face parte din coaliţia internaţională care luptă contra SI.

ARESTĂRI O femeie, membră a mişcării radicale Partidul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C), a fost ucisă vineri, în cartierul Bagcilar din Istanbul, într-un schimb de focuri cu poliţia. Forţele de ordine au descins la peste 100 de adrese din 13 oraşe, inclusiv Istanbul, Ankara, Izmir şi Sanliurfa, reţinând 251 de persoane. Poliţia din Sanliurfa a precizat că 35 de persoane cu legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost arestate. La Istanbul, mii de ofiţeri antiterorism au lansat raiduri simultane în 26 de cartiere, împotriva diferitelor organizaţii ilegale.12
Pagina a fost generata in 0.1193 secunde