Ucraina nu va da Rusiei nicio palmă de pământ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Luptaţi-vă şi veţi triumfa”

Ucraina nu va da Rusiei nicio palmă de pământ

Externe 10 Martie 2014 / 00:00 629 accesări

Ucraina nu va ceda niciun centimetru din teritoriul său Rusiei, ale cărei forţe ocupă, de la sfârşitul lui februarie, peninsula ucraineană Crimeea, a declarat, ieri, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, în cursul unei reuniuni la aniversarea a 200 de ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Şevcenko, simbol al independenţei Ucrainei. Preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov, a subliniat că celebra frază a lui Taras Şevcenko ”Luptaţi-vă şi veţi triumfa” a devenit sloganul noilor autorităţi ucrainene. Câteva mii de persoane s-au reunit în faţa statuii lui Taras Şevcenko, scriitor care a denunţat, în secolul XIX, opresiunea Imperiului rus împotriva poporului ucrainean. Ele au intonat imnul naţional, după care au respectat un minut de reculegere pentru a aduce un omagiu zecilor de manifestanţi ucişi în februarie, în centrul Kievului, în cadrul manifestaţiilor împotriva preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. În acelaşi timp, ucraineni pro-ruşi manifestau la Doneţk, în estul industrial şi rusofon al ţării, şi au respectat un minut de reculegere pentru membrii poliţiei antirevoltă ucişi la Kiev.

Ciocniri au izbucnit ieri, la Sevastopol, între susţinătorii Moscovei şi cei ai Kievului, la încheierea unei reuniuni a ucrainofonilor care au sărbătorit aniversarea poetului Taras Şevcenko. Sâmbătă, consulatul polonez din Sevastopol a fost evacuat din cauza tensiunilor provocate de forţele armate ruse din Crimeea, a anunţat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

RUSIA VREA ANCHETĂ OSCE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut ca OSCE să deschidă o anchetă în legătură cu lunetiştii din Kiev care ar fi ucis zeci de persoane. Ţările occidentale au învinuit poliţia antirevoltă a lui Viktor Ianukovici de majoritatea actelor de violenţă soldate cu zeci de morţi în februarie, la Kiev. Solicitarea lui Lavrov arată că Rusia nu va lăsa ca această problemă să rămână neelucidată. Zeci de manifestanţi şi aproximativ 15 poliţişti au fost ucişi în violenţele de la Kiev.

Observatorii OSCE au încercat sâmbătă, pentru a treia oară în tot atâtea zile, să intre în Crimeea, dar s-au întors din drum. Bărbaţi înarmaţi, în uniformă, în număr de aproximativ 40, au îndreptat armele spre convoi, dar au tras în aer şi nimeni nu a fost rănit, a anunţat o sursă din cadrul misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

AMENINŢAREA MOSCOVEI Rusia vrea să suspende inspecţiile străine la arsenalul său de arme strategice, inclusiv la rachetele nucleare, ca răspuns la ameninţările din partea SUA şi NATO în legătură cu criza din Ucraina, a anunţat, sâmbătă, Ministerul rus al Apărării. Pentagonul a anunţat luni că SUA au suspendat orice legături militare între Washington şi Moscova, din cauza intervenţiei ruse în Crimeea.

Inspecţiile au loc în cadrul Tratatului de Reducere a Armelor Strategice (START) încheiat cu SUA şi în cadrul celui al Documentului de la Viena, între ţările membre OSCE. Încetarea acestor inspecţii riscă să fie considerată de Occident ca o încălcare gravă a acordurilor, văzute drept o piatră de căpătâi pentru menţinerea păcii în lume, de la sfârşitul Războiului Rece. În afară de suspendarea cooperării militare, SUA au impus restricţii privind vizele, iar Obama a semnat un decret care autorizează îngheţarea activelor persoanelor sau entităţilor ale căror activităţi subminează procesul democratic şi instituţiile în Ucraina şi ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea.

NOI SANCŢIUNI Franţa şi SUA vor să adopte, în lipsă de progrese pentru ieşirea din criză a Ucrainei, noi măsuri împotriva Rusiei, care vor afecta sensibil relaţiile între comunitatea internaţională şi Rusia, ceea ce nu este în interesul nimănui, a anunţat, sâmbătă, Preşedinţia franceză, după o convorbire telefonică între François Hollande şi Barack Obama.

Putin i-a spus ieri premierului britanic, David Cameron, că vrea să găsească o soluţie diplomatică la criza din Ucraina. Putin apreciază că autorităţile pro-ruse din peninsula ucraineană Crimeea sunt legitime şi a subliniat că ”măsurile luate de autorităţile legitime din Crimeea se bazează pe normele dreptului internaţional”.

TIMOŞENKO SE TRATEAZĂ Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a sosit la Berlin, unde va primi îngrijiri medicale la spitalul Charite, au anunţat, sâmbătă, responsabili ai instituţiei. Simbolul Revoluţiei Portocalii pro-ocidentale din 2004, care suferă de hernie de disc, a început să efectueze analizele medicale sâmbătă dimineaţă, după ce a sosit vineri la Berlin. Relaţiile dintre Iulia Timoşenko şi echipa medicală de la Charite datează de mai mulţi ani. O echipă medicală a acestei instituţii a obţinut permisiunea de a o examina în aprilie 2012, pe vremea când se afla în arest în Ucraina, dar recomandarea medicilor de la Charite ca fostul premier ucrainean să primească îngrijiri în Germania nu a fost acceptată de Kiev. Eliberată la 23 februarie, opozanta de 53 de ani a apărut într-un fotoliu rulant în faţa manifestanţilor pro-europeni adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev. La sfârşitul săptămânii, Iulia Timoşenko s-a întâlnit cu cancelarul german, Angela Merkel, la un congres al Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta).

RETORICĂ NUCLEARĂ Fosta candidată la vicepreşedinţia SUA, Sarah Palin, l-a sfătuit duminică, în stilul său, pe preşedintele Barack Obama să adopte o strategie mai fermă faţă de omologul său rus, Vladimir Putin, în criza ucraineană. ”Singurul lucru care îl poate opri pe un tip rău cu o armă nucleară este un tip bun cu o armă nucleară”, a declarat ea la încheierea unei conferinţe a mişcării conservatoare americane (CPAC), în apropiere de Washington. Fraza este o reproducere a faimosului slogan al grupului de lobby în favoarea armelor de foc din SUA, National Rifle Association (NRA): ”Singurul lucru care îl poate opri pe un tip rău cu o armă este un tip bun cu o armă”. Declaraţia, rostită în mijlocul unui dicurs plin de jocuri de cuvinte şi glume, a declanşat ovaţii în picioare din partea miilor de participanţi.

Sarah Palin a luat în derâdere administraţia lui Barack Obama pentru că l-a ameninţat pe preşedintele rus cu un... telefon şi un stilou. Fost guvernator al statului Alaska, fără funcţie politică din 2009, ea a fost aleasă, spre surpriza generală, de John McCain drept candidatul republican la vicepreşedinţie în 2008. Ea s-a lansat de atunci într-o carieră de televiziune şi a rostit discursuri în întreaga ţară. În 2010, Sarah Palin a participat cu toată familia la un serial de tip reality show intitulat ”Alaska lui Sarah Palin”, difuzat de TLC. Ea este în prezent comentatoare politică la postul de ştiri conservator Fox News. Palin va lansa, la 3 aprilie, o nouă emisiune, ”Amazing America”, pe un post de televiziune specializat în tir, vânătoare şi pescuit, Sportsman Channel.

VIRUS INFORMATIC Un virus informatic foarte puternic s-a infiltrat în calculatoarele în Ucraina, unde au fost înregistrate 22 de cazuri din 2013 încoace, anul în care a început criza politică din această ţară, potrivit unui raport al organismului BAE Systems, specializat în spionaj cibernetic. Virusul respectiv, denumit Snake, este una dintre ameninţările cele mai sofisticate şi mai persistente pe care le-a analizat BAE Systems. Apărut în 2006, acest virus pare să fi fost răspândit mai agresiv din 2013 încoace: din 56 de cazuri repertorizate din 2010 în lumea întreagă, 44 au fost înregistrate anul trecut. Ucraina este principala ţintă, cu 22 de cazuri de la începutul lui 2013, dintre care 14 constatate de la începutul lui 2014, în timp ce criza politică din Ucraina s-a accelerat după înlăturarea de la putere a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, la sfârşitul lui februarie. Operatorii acestui virus acţionează în cursul săptămânii şi în principal după un fus orar corespunzător Moscovei, constată BAE Systems. Graţie Snake, ei pot avea acces la toate sistemele informatice pe care le-au infiltrat. Virusul s-a infiltrat în special în sisteme informatice ale Guvernului de la Kiev şi în importante organizaţii ucrainene. Potrivit experţilor, Snake este comparabil cu virusul informatic Stuxnet, care a atacat în 2010 programul nuclear iranian şi a fost atribuit de către Teheran unui atac israeliano-american.



12