Udrea exclude litoralul din turismul românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şantaj ministerial

Udrea exclude litoralul din turismul românesc

Eveniment 31 Ianuarie 2011 / 00:00 2450 accesări

Pentru autorităţile de la Bucureşti, litoralul românesc a fost privit, întotdeauna, ca un cobai pentru diferitele strategii aiuristice elaborate la nivel central. Aşa se face că, de fiecare dată când miniştii au intervenit asupra turismului de la malul mării, rezultatele au fost dezastruoase, ducând chiar la ocolirea staţiunilor româneşti de către marii operatori de turism din străinătate. Din păcate, după aproximativ doi ani de mandat, timp în care a susţinut sus şi tare că litoralul nu reprezintă o prioritate pentru turismul din România şi, prin urmare, nu a fost alocat nici măcar un leu pentru promovarea acestuia, şeful Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), ministrul Elena Udrea, şi-a reamintit, brusc, de importanţa plajelor româneşti şi de potenţialul acestora în atragerea de turişti. Sâmbătă însă, la Forumul Naţional de Turism de la Mamaia, Elena Udrea a prezentat o cu totul altă faţă a problemei: brusc, turismul de litoral este un produs turistic de interes naţional, nu local. „Litoralul nu este al autorităţilor locale şi nici al constănţenilor, el este un produs turistic de interes naţional. Turismul de litoral nu este doar de competenţa autorităţilor locale. Nu putem lăsa la bunul plac al unui primar modul cum se dezvoltă o staţiune”, a declarat ea.

UDREA A GĂSIT SOLUŢIA: STAŢIUNI TRASE LA INDIGO. Demnitarul a continuat să critice autorităţile locale pentru modul în care au administrat „Perla litoralului românesc”, susţinând că modul în care a fost dezvoltată staţiunea Mamaia o face atractivă doar pentru turismul de weekend, ceea ce, pe termen lung, va duce la distrugerea acesteia. Potrivit Elenei Udrea, „litoralul se va sufoca şi va muri dacă nu se intervine urgent”. Care anume este salvarea litoralului (care, în an de criză, a înregistrat un număr mare de turişti) în viziunea ministrului Turismului? Simplu, aplicarea unui plan de urbanism pentru staţiuni conceput de specialiştii din Bucureşti, un plan care să asigure o dezvoltare unitară a litoralului. Cu alte cuvinte, staţiuni care să semene între ele ca două picături de apă, care să fie dezvoltate în acelaşi mod, fără a se ţine cont de specificul zonei (de exemplu, staţiunea Vama Veche nu poate fi dezvoltată în acelaşi mod precum Jupiterul sau Costineştiul, pentru că se adresează unui alt tip de turişti). Viziunea ministrului Turismului este contrazisă, însă, chiar de către... ministrul Turismului, care susţine că, deşi planul urbanistic va fi unitar, este nevoie de o diferenţiere a staţiunilor de pe litoral: „Dacă vrem să mulţumim turiştii care vor să stea pe litoral şi să se odihnească, îi nemulţumim pe cei care vor să stea în cluburi. Trebuie să delimităm zonele unde stau cele două categorii de turişti, care staţiuni de pe litoral sunt pentru cei care vor să stea în locuri zgomotoase şi care pentru turişti vin la odihnă”.

MINISTRUL CONTRAZICERILOR. Aceasta nu este singura dată când ministrul s-a încurcat în declaraţii, ajungând să se contrazică singură. Ea a declarat, în cadrul lucrărilor Forumului de Turism, că dacă situaţia de pe litoral nu se poate îmbunătăţi (adică planul elaborat de MDRT nu va fi aplicat iar autorităţile locale nu vor renunţa la administrarea staţiunilor - n.r.), atunci „alternativa este să uităm că avem litoral, să nu îl mai promovăm”. La doar câteva ore după această declaraţie, în cadrul conferinţei de presă, Elena Udrea a afirmat că nu a vrut să spună că litoralul va fi ignorat: „Litoralul este prea important pentru a renunţa la el”. De asemenea, oficialul s-a mai declarat nemulţumit de construcţiile ilegale de pe plaje, „în condiţiile în care noi venim să demolăm construcţiile ilegale, iar iarna se construieşte la loc, cu acceptul primăriilor”. Din păcate, ministrul nu pare să fie informat corespunzător. Este adevărat că, în fiecare vară, sunt amplasate, pe plaje, beach-baruri, însă acestea au caracter temporar şi sunt demolate la finalul sezonului. „Ceea ce se construieşte în acest moment pe plaje se construieşte pe proprietăţi private, nu pe domeniul public al statului sau pe domeniul public aflat în administrarea autorităţilor locale. Majoritatea construcţiilor existente, pe care le-am moştenit şi noi de la administraţiile precedente, au fost construite cu avizul Ministerului Turismului. Ce nu a avut aviz a fost amendat de primărie sau de alte instituţii abilitate de control”, a declarat viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău.

PROHOD EXPIRAT. În ceea ce priveşte declinul staţiunii Mamaia, viceprimarul a declarat: „Au mai cântat şi alţii prohodul staţiunii şi iată că, totuşi, Mamaia rămâne în top, nu la parametrii pe care ni i-am dori noi, constănţenii, dar funcţionează”. Referitor la afirmaţiile privind modul în care autorităţile locale gestionează turismul litoral, o simplă privire în trecut o contrazice pe Elena Udrea, în condiţiile în care, înainte de a fi preluată de administraţia locală, staţiunea Mamaia era ocolită de turişti, putând uşor concura la titlul de cel mai mare bazar din ţară (sufocată de tarabe şi construcţii ridicate fără nicio logică). După preluare, faţa staţiunii s-a schimbat drastic, în bine, Mamaia redevenind cu adevărat perla litoralului românesc, şi nu doar o staţiune oarecare, stadiu la care a fost adusă după 1989.

ÎN CIUDA AFIRMAŢIILOR MINISTRULUI TURISMULUI, LITORALUL A AVUT DE SUFERIT NUMAI DUPĂ IMPLICAREA AUTORITĂŢILOR CENTRALE. CEL MAI CONCLUDENT EXEMPLU ÎN ACEST SENS ÎL CONSTITUIE RETRAGEREA DE PE LITORALUL ROMÂNESC A CELUI MAI MARE OPERATOR DIN TURISMUL INTERNAŢIONAL, TUI, ÎN URMĂ CU APROXIMATIV DOI ANI, CÂND MINISTRUL MEDIULUI DE LA ACEA VREME, SULFINA BARBU, A DECIS CA PLAJELE SĂ NU MAI FIE CONCESIONATE HOTELIERILOR, ACESTEA AJUNGÂND PE MÂNA UNOR OPERATORI CARE NU AVEAU NICIO LEGĂTURĂ CU ACTIVITATEA TURISTICĂ.

TUI a revenit doar după ce autorităţile publice s-au luptat pentru a obţine, din nou, concesionarea plajelor către hotelieri. Răspunzând acuzaţiilor Elenei Udrea, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că: „Elena lui Ceauşescu era prim-vice-prim-ministru. Elena lui Băsescu este dublu ministru. Asta este bafta noastră, a românilor, să ne conducă Elenele celor de la Cotroceni”.

TARIFE MAI MICI. În cadrul celei de-a treia ediţii a Forumului Naţional de Turism, organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), în colaborare cu asociaţiile şi patronatele din turism, a fost lansată cea de-a treia ediţie a programului „Înscrieri timpurii”, pentru sezonul estival 2011. Numărul unităţilor de cazare înscrise pentru acest sezon a înregistrat o creştere de 20% faţă de anul precedent, reducerile anunţate urmând să fie de până la 30%. Potrivit preşedintelui ANAT, Corina Martin, tarifele hotelurilor de pe litoral vor scădea în acest an cu 5-10%. Campania promoţională presupune acordarea unor reduceri de preţ pentru turiştii care aleg să achiziţioneze de la agenţiile de turism membre ANAT un pachet de servicii turistice cu plata integrală în perioada 1 februarie - 31 martie 2011. La ediţia din 2010 au aderat peste 200 de unităţi de cazare şi au fost cumpărate aproximativ 50.000 de pachete turistice, cu încasări de 50 de milioane de lei. Referitor la evaziunea fiscală, condamnată de Elena Udrea, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a declarat că evaziunea pe litoral ar trebui căutată „în zona de terase şi plaje”, nu la unităţile de cazare. „99% dintre hotelierii de pe litoral nu fac cazări la negru. Să căutăm evaziunea în zona de terase şi plaje. De aceea insist ca plajele să treacă în administrarea hotelierilor”, a declarat Nicolae Bucovală. El crede, de asemenea, că staţiunile de pe litoral ar trebui deschise etapizat şi dă exemplu Costineştiul, o staţiune pentru tineri care nu ar trebui deschisă la 1 mai, pentru că elevii şi studenţii intră în vacanţă abia în iunie. „Nu funcţionarii publici din Ministerul Turismului trebuie să facă promovarea, dezvoltarea turismului în România, ci Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Regională, aşa cum este Asociaţia Litoral, cum sunt celelalte, Bucovina, Prahova, Olt, Maramureşul, Sibiul, Braşovul şi Sighişoara. Aceste asociaţii înseamnă, după cum bine ştiţi, autorităţile locale la aceeaşi masă cu hotelierii, agenţiile de turism, aeroport şi alţi operatori din turism. De la aceste asociaţii trebuie să pornească strategia către minister”, a declarat preşedintele ANAT, Corina Martin.



12