Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 02 Iunie 2009 / 00:00 922 accesări

Cristina Toma, nou record personal la triplusalt

Aflată în plină pregătire pentru Campionatul European de tineret, atleta constănţeană Cristina Toma a participat, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Concursul Internaţional de la Kalamai (Grecia). Deşi nu a reuşit să urce pe podiumul întrecerii, sportiva antrenată de Lenuţa Dragomir a realizat un nou record personal în proba de triplusalt. Cristina a avut o reuşită ce a întins ruleta la 14,01 m, performanţă cu care a ocupat poziţia a cincea. „Ne bucurăm că a reuşit un astfel de rezultat pentru că noi ne aflăm în plină pregătire pentru Campionatele Europene. Astăzi (n.r - ieri) vom pleca la Bucureşti unde ne vom pregăti pentru trei săptămîni, după care urmează să mergem în Poiana Braşov pentru o pregătire fizică mai bună. Să sperăm că vom reuşi o clasare cît mai bună”, a declarat Lenuţa Dragomir, cea care îi pregăteşte şi pe Cristina Bujin şi Adrian Dăianu, alţi doi atleţi constănţeni incluşi în delegaţia României care va face deplasarea la Kaunas (Lituania), unde în perioada 16-19 iulie este programat Campionatul European de tineret, la care va participa şi Anamaria Greceanu, campioana balcanică la marş.

Patru medalii pentru atleţii constănţeni la CN

Aflaţi în plin sezon competiţional, atleţii constănţeni cîştigă medalii după medalii. Complexul “Lia Manoliu” din Bucureşti a găzduit la sfîrşitul săptămînii trecute Campionatele Naţionale Grand Prix - prima etapă pentru juniori, competiţie în cadrul căreia sportivii de la CS Farul au cîştigat patru medalii. Adriana Turnea (LPS “Nicolae Rotaru” - CS Farul, antrenor: Stana Mihăilescu) a obţinut medalia de aur la marş, în proba de 10 km, stabilind un nou record naţional pentru junioare, cu timpul de 45 minute, 44 de secunde şi 29 de sutimi. Celelalte trei medalii au fost obţinute de Dorian Barbu (CS Farul - LPS “Nicolae Rotaru”, antrenor: Daniel Cojocaru), care s-a clasat pe cea de-a doua poziţie la triplusalt (14,20 m) şi de Cosmin Amzuleanu (CSS Hunedoara - CS Farul, antrenor: Florin Bucur), care a obţinut două medalii în probele de viteză. Amzuleanu a ocupat locul 2 în proba de 100 m (11,15 sec.) şi locul 3 la 200 m (22,81 sec.). Foarte aproape de podium a fost şi Beatrice Morar (CS Farul, antrenori Cecilia Gevat şi Alin Larion), care a ocupat poziţia a patra la triplusalt, după ce săritura ei a măsurat 11,75 m.

Costin Bucura, locul 8 la CE de fitness şi bodyfitness

După ce la ediţia precedentă reuşise să urce pe a treia treaptă a podiumului, Costin Bucura nu a mai reuşit să repete succesul şi la ediţia din acest an a Campionatelor Europene de culturism, fitness şi bodyfitness. Sportivul de la CS Farul s-a clasat doar pe poziţia a opta în cadrul întrecerii desfăşurate la sfîrşitul săptămînii trecute la Bratislava (Slovacia). Tot la sfîrşitul săptămînii trecute, la Tg. Neamţ a avut loc Campionatul Naţional pentru juniori, sportivii secţiei de culturism de la CS Farul obţinînd două medalii.Andrei Gogoaşă s-a clasat pe prima poziţie, la categoria 80 kg, în timp ce Octavian Filip a urcat pe cea de-a treia poziţie a podiumului. Sportivii sînt antrenaţi de Cristian Mihăilescu.

Laura Precop, două recorduri naţionale la CN de haltere

Sîmbătă, la Bistriţa s-au încheiat Campionatele Naţionale pentru juniori II, faza tur - calificări, şi Cupa României, competiţii în cadrul cărora au participat şi cinci sportivi de la CS Farul. Cele mai bune performanţe ale delegaţiei constănţene au fost reuşite de Laura Precop, care a stabilit două recorduri naţionale la junioare II, la categoria 36 kg. Sportiva de la LPS “Nicolae Rotaru” - CS Farul a obţinut medalia de aur în toate cele trei probe, smuls, aruncat şi total. Tot la 36 de kg, dar la masculin, Florin Mihai a obţinut medalia de argint. Sportivii sînt antrenaţi de Angheluş Beşleagă şi Mircea Roşu.

CN de box pentru tineret, la Mangalia

Astăzi vor debuta la Mangalia, în sala de box a Clubului Sportiv “Alutus”, Campionatele Naţionale de box pentru tineret, sportivi cu vîrsta de 17-18 ani. La competiţie şi-au anunţat prezenţa circa 170 de participanţi, care vor lupta pentru medalii. La festivitatea de deschidere, programată de la ora 14.00, vor participa primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, şi preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja. Gala finală va avea loc sîmbătă, de la ora 11.00.

Luptătorii constănţeni au cucerit trei medalii la CN şcolare

La sfîrşitul săptămînii trecute, la Botoşani, a avut loc faza finală a Campionatelor Naţionale Şcolare de lupte libere, rezervate sportivilor născuţi între 1992 şi 1994. La competiţie au participat şi şapte sportivi legitimaţi la cluburile din judeţul Constanţa, trei dintre ei reuşind să urce pe podium şi cucerind medalii de bronz: Ionuţ Ion (42 kg), Sebastian Agrigoroşoaei (54 kg) - ambii de la LPS “Nicolae Rotaru” Constanţa (antrenori Valentin Dobrin şi Ioan Giuglea), şi Bogdan Cornea (76 kg) - de la CSS Medgidia (antrenor Daniel Toader). Cornea, favorit la medalia de aur, s-a accidentat în semifinală şi a pierdut, apoi a luptat şi a cîştigat meciul pentru bronz cu o entorsă la gleznă! Ionuţ Grăjdan (LPS, 42 kg) şi Alexandru Lionte (CSS, 58 kg) au ocupat locul 5, iar Dorin Pîrvan (LPS, 76 kg) s-a clasat al 7-lea.

Trei rugbyşti constănţeni prezenţi în partida Tunisia - România

Sîmbătă, Naţionala de rugby a României, formată din jucători sub 23 de ani, a fost învinsă în Tunisia de reprezentativa ţării gazdă cu scorul de 15-7. Pentru selecţionata pregătită de Alexandru Achim şi Ioan Viorel au jucat şi trei rugbyşti constănţeni: Ionel Munteanu (RC Cleopatra), Alexandru Mitu şi Ionuţ Florea (ambii de la RCJ Farul). În altă ordine de idei, la Naţionala României care se pregăteşte pentru partidele din cadrul IRB Nations Cup (12-21 iunie, la Bucureşti) au fost convocaţi şi doi rugbyşti de la RCJ Farul: Daniel Carpo şi Cătălin Nicolae.

Petroşani şi Arad au promovat în DN de rugby

În urma partidelor de baraj pentru promovarea în Divizia Naţională de rugby care s-au desfăşurat la finele săptămînii trecute pe Stadionul “Arcul de Triumf“ din Bucureşti, formaţiile CS Ştiinţa Petroşani şi CS Univ. “Aurel Vlaicu” Arad au promovat în primul eşalon rugbystic al ţării. În partidele de baraj s-au înregistrat rezultatele: CS Arad - RC Griviţa Bucureşti 12-3 şi CS Ştiinţa Petroşani - Sportul Studenţeasc 17-13. De remarcat că ambele formaţii nou-promovate provin din Seria Vest a Diviziei A.

Elena Bogdan, în turul 3 al turneului de junioare de la Roland Garros

Jucătoarea de tenis Elena Bogdan, cap de serie nr. 8, s-a calificat, ieri, în turul 3 al turneului de junioare de la Roland Garros, după ce a învins-o, cu 6-2, 6-3, pe Anna Orlik (Belarus). În turul 3, Elena Bogdan o va întîlni pe învingătoarea partidei dintre Silvia Njirici (Croaţia), a 11-a favorită a competiţiei, şi Daria Salnikova (Rusia). În schimb, Ana Bogdan, cap de serie nr. 2 în turneul junioarelor, a ratat calificarea în turul secund. Ana Bogdan a fost învinsă, în runda inaugurală, cu 7-5, 6-7 (3/7), 6-1, de Lesley Kerkhove (Olanda). Elena Bogdan s-a calificat în turul secund şi în proba de dublu junioare. În primul tur, Elena Bogdan şi Noppawan Lertcheewakarn (Thailanda), cap de serie nr. 2, au trecut, cu 6-3, 6-3, de perechea Sina Haas / Magda Linette (Germania / Polonia).

Hănescu, pe podiumul topului celor mai mari cîştiguri din tenisul românesc masculin

Prezenţa în optimile de finală ale turneului de la Roland Garros i-a adus lui Victor Hănescu un premiu de 68.400 de euro (aproximativ 95.000 de dolari), cu care l-a depăşit pe Adrian Voinea în topul celor mai mari cîştiguri obţinute de jucătorii români din tenis. Voinea, pînă de curînd ocupantul locului 3 în clasamentul românilor cu cele mai mari câştiguri din tenis, a acumulat în carieră 1,836 milioane de dolari. Hănescu avea, înainte de Roland Garros, 1,833 milioane de dolari cîştigaţi şi cu cei circa 95.000 de dolari obţinuţi la turneul francez a ajuns la aproape 1,93 de milioane de dolari. Liderul incontestabil al tenismenilor români, din punct de vedere al banilor obţinuţi în carieră, rămîne Andrei Pavel, cu 5,13 milioane de dolari. Pe locul 2 se află Ilie Năstase, primul nr. 1 mondial din istoria ATP, cu 2,076 milioane de dolari cîştigaţi în carieră, însă este posibil ca fostul mare jucător să piardă această poziţie în favoarea lui Hănescu. Locul 5 în acest top este ocupat de Răzvan Sabău, însă el este la mare distanţă de Voinea, cu cei 688.000 de dolari încasaţi în carieră. Coechipierul lui Hănescu din echipa de Cupa Davis a României, Victor Crivoi, nr. 99 ATP, a cîştigat peste 250.000 de dolari pînă în prezent. Performanţa de săptămîna trecută de la Paris ar putea să-l propulseze pe Hănescu în Top 30 ATP, el fiind al treilea român cel mai bine clasat din istorie, tot după Năstase şi Pavel (fost nr. 13 ATP, în 2004). În ierarhia feminină a cîştigurilor din tenis, primul loc îl ocupă Irina Spîrlea, care a adunat 2,6 milioane de dolari în carieră, în timp ce Ruxandra Dragomir, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, este clasată pe poziţia a doua, cu 1,8 milioane de dolari, iar Virginia Ruzici a treia, cu 1,2 milioane de dolari.



12