Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 26 Iunie 2013 / 00:00 646 accesări

GONTARIU, DE LA CVM TOMIS LA AZS POLITECHNIKA VARŞOVIA

Aflat la final de contract cu CVM Tomis Constanţa, universalul Adrian Gontariu va evolua din sezonul viitor la echipa AZS Politechnika Varşovia, clasată pe locul 6 în ultima ediţie a campionatului polonez de volei, atât după sezonul regulat, cât şi după play-off. Internaţionalul român revine în Polonia după un an, el fiind component al echipei Asseco Resovia Rzeszow în sezonul 2011-2012 (locul 1 în campionat, locul 2 în Cupa CEV). Gontariu, 29 de ani şi 2,02 m înălţime, a mai jucat la Elcond Zalău (echipă cu care a cucerit titlul naţional), Deltacons Tulcea (trei titluri naţionale), CVM Tomis Constanţa (un titlu naţional), Banyas Abu Dhabi, Remat Zalău, VfB Friedrichshafen (două titluri naţionale), Asseco Resovia Rzeszow (un titlu naţional), Rennes Volley şi din nou CVM Tomis Constanţa (eventul în sezonul trecut). Politechnika Varşovia este formaţia care acum două sezoane o elimina în semifinalele Cupei Challenge pe CVM Tomis Constanţa şi apoi pierdea „finala poloneză” cu Tytan AZS Czestochowa.

„U“ CLUJ, A 11-A ECHIPĂ DIN DA1 LA VOLEI MASCULIN

Aşa cum am mai anunţat, Federaţia Română de Volei (FRV) nu a reuşit să găsească 12 echipe dispuse să joace în Divizia A1 masculină pentru ediţia 2013-2014. Steaua Bucureşti şi „U“ Timişoara au preferat să evolueze în Divizia A2, din motive financiare, iar celelalte două formaţii care au jucat în turneul de promovare în Divizia A1, CSM Suceava şi Chimszed Cluj, au refuzat invitaţiile FRV. Conform regulamentului, va fi invitată să se înscrie în campionat Universitatea Cluj, echipă care a terminat campionatul trecut pe ultimul loc şi a retrogradat, iar conducerea grupării de sub Feleac a anunţat deja că va răspunde afirmativ. Astfel, DA1 la volei masculin va avea 11 echipe în ediţia 2013-2014, dacă nu cumva FRV va mai găsi pe ultima sută de metri o formaţie care doreşte să evolueze în prima ligă. „U“ Cluj va prelua numărul 11 în tabela Berger, după care se va alcătui programul viitorului campionat, iar în optimile Cupei României va întâlni pe Unirea Dej.

OLTCHIM DEVINE HC OLTENIA ŞI CONTINUĂ ÎN LN DE HANDBAL FEMININ

Echipa feminină de handbal Oltchim Rm. Vâlcea va deveni HC Oltenia, club care va prelua palmaresul campioanei României şi va continua să evolueze în Liga Naţională, fiind finanţat de autorităţile locale. Cu doar patru zile înainte de termenul-limită de înscriere în Liga Naţională (30 iunie), Consiliul Local a votat în unanimitate participarea municipiului Rm. Vâlcea în calitate de asociat la Handbal Club Oltenia, grupare care va prelua locul în prima divizie şi palmaresul campioanei României en titre. Primăria va deţine 98 la sută din noua structură, cu câte un procent urmând să intre două societăţi comerciale, Anabella şi Boromir. Potrivit unor surse apropiate noii structuri, prima şansă pentru a ocupa funcţia de antrenor principal are fosta mare handbalistă a Chimistului, Maria Torok. Echipa Oltchim Rm. Vâlcea nu s-a înscris în următoarea ediţie a Ligii Campionilor, din cauza problemelor financiare.

ŞTEFANIA DOBRE, AUR LA CE DE JUDO PENTRU CADEŢI

Sportiva română Ştefania Adelina Dobre a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de judo pentru cadeţi de la Tallinn (Estonia), în limitele categoriei 57 kg, după ce a învins-o în finală pe Iulia Hramova (Ucraina), prin yuko. Românii au mai cucerit trei medalii de bronz, prin Luca Kunszabo şi Mircea Croitoru, ambii la +90 kg, şi prin Teodora Bălăşoiu (52 kg). La competiţie au mai participat alţi zece judoka din ţara noastră.

POLOIŞTII TRICOLORI SE PREGĂTESC LA ORADEA PENTRU CM

Naţionala de polo pe apă a României se pregăteşte de luni la Oradea pentru participarea la Campionatul Mondial de la Barcelona, care va avea loc în perioada 19 iulie - 4 august. Poloiştii lui Vlad Hagiu au programate antrenamente până mâine, când vor pleca la Bratislava, pentru a participa la turneul internaţional Cupa Dunării (28-30 iunie), alături de echipele Slovaciei, Australiei, Germaniei şi Olandei. Lotul va reveni apoi la Oradea, unde se va desfăşura un nou turneu, în perioada 5-7 iulie. După ce se vor antrena câteva zile la Bucureşti, tricolorii vor pleca la Zagreb pentru a se pregăti în compania campioanei olimpice en titre, Croaţia. Lotul României cuprinde 18 jucători: Andrei Buşilă, Alexandru Ghiban, Nicolae Diaconu, Mihnea Chioveanu, Alexandru Matei, Andrei Creţu, Alex Popoviciu, Dragoş Stoenescu, Dimitri Goanţă, Petru Ianc, Daniel Teohari, Mihai Drăguşin, Pavel Popescu, Cătălin Alexa, Ramiro Georgescu, Tiberiu Negrean, Dorin Creţu şi Alexandru Sfîrle, ultimul fiind convocat în premieră la lotul de seniori. La Mondialul de la Barcelona, România face parte din Grupa D, alături de Italia, Germania şi Kazahstan.

ROMÂNIA VA ORGANIZA CE DE SCRIMĂ DIN 2016

Preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Scrimă (FRS), Ana Pascu, a declarat că România va găzdui aproape sigur Campionatele Europene de scrimă din 2016, la Bucureşti, înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Pascu, vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi preşedinte al Comisiei Internaţionale de Arbitraj, a mai afirmat că ar fi putut obţine organizarea în România a Campionatelor Mondiale din 2014, „dar era nevoie de o garanţie guvernamentală de 3,5 milioane de euro. În două săptămâni ar trebui să am această garanţie, iar Carmen Tocală, secretar de Stat în MTS, mi-a spus că e tentată să încerce”.

MERGEA ŞI MARX AU PIERDUT ÎN PRIMUL TUR, LA WIMBLEDON

Perechea Florin Mergea / Philipp Marx (România / Germania) a fost învinsă, luni seară, cu 6-3, 1-6, 7-6 (7/5), 6-4, de cuplul australian Paul Hanley / John-Patrick Smith, în primul tur al turneului de la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului. În proba de dublu masculin, România mai este reprezentată de tenismanul constănţean Horia Tecău, care face echipă cu Max Mirnîi, din Belarus, cei doi fiind cap de serie nr. 7. Tecău şi Mirnîi vor juca împotriva cuplului Dominik Meffert / Philipp Oswald (Germania / Austria). Învinşii din primul tur primesc un cec în valoare totală de 7.750 de lire sterline (aproximativ 9.000 de euro).

BLACKHAWKS A CÂŞTIGAT A DOUA CUPĂ STANLEY ÎN PATRU ANI

Chicago Blackhawks este noua campioană a NHL, după ce a câştigat meciul al şaselea al finalei în ultimele 76 de secunde: Boston Bruins - Chicago Blackhawks 2-3 (2-4 la general). Ultimul meci al finalei NHL a avut o desfăşurare uluitoare. Bruins a dominat cu autoritate, conducând cu 1-0 şi 2-1. Pe final de meci, oaspeţii au atacat cu disperare, sperând la un gol egalizator care să-i ducă în prelungiri. Bryan Bickell a reuşit golul izbăvitor cu 76 de secunde înainte de final, meciul părînd să se îndrepte spre prelungiri. Dar, la următorul atac al oaspeţilor, Dave Boland a reuşit un gol neaşteptat, aducând victoria şi o nouă Cupă Stanley pentru echipa din Chicago, a cincea din istorie. Patrick Kane, extrema lui Blackhawks a fost declarat MVP-ul finalei NHL, primind trofeul „Conn Smythe”.

NADAL, ELIMINAT LA WIMBLEDON DE NR. 135 MONDIAL

Tenismanul spaniol Rafael Nadal a fost eliminat, luni seară, în primul tur al turneului de la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, de belgianul Steve Darcis, locul 135 mondial, care s-a impus în trei seturi, 7-6 (7/4), 7-6 (10/8), 6-4. Nadal a fost eliminat pentru prima oară în carieră în runda inaugurală a unui turneu de Grand Slam. Spaniolul nu a fost niciodată eliminat la un Grand Slam de un jucător atât de slab clasat precum Darcis. Nadal a câştigat turneul londonez în 2008 şi 2010. Anul trecut, Nadal a fost eliminat în turul secund la Wimbledon de cehul Lukas Rosol. Steve Darcis, în vârstă de 29 de ani, este jucător profesionist din 2003, reuşind să câştige în carieră 1,7 milioane de dolari. Cea mai bună clasare în ATP a fost locul 44, în 2008. Darcis a câştigat două titluri, iar la turneele de Grand Slam nu a trecut niciodată de turul al treilea. „Ştiam că va fi foarte, foarte dificil, dar a fost un meci mare de la început până la final. Nadal este doar al doilea tenisman din Top 10 pe care l-am învins. Este una dintre cele mai mari victorii din cariera mea, aşa că sunt foarte, foarte fericit. Cred că am servit foarte bine şi am putut folosi foarte mult slice-ul”, a adăugat Darcis.

TORŢA OLIMPICĂ VA FI DUSĂ ÎN SPAŢIU

Cosmonauţii ruşi vor duce torţa olimpică până la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în luna noiembrie şi vor efectua o ieşirea în spaţiu, pentru a celebra Jocurile Olimpice de a Soci, din 2014, a anunţat Agenţia Spaţială Rusă (Roskosmos). Va fi pentru prima oară în istorie când torţa va părăsi Terra în timpul parcursului spre oraşul gazdă a JO. „Nimeni nu a făcut aşa ceva înaintea noastră”, a declarat preşedintele comitetului de organizare pentru Soci 2014, Dmitri Tchernychenko, după ce a semnat un acord în acest sens cu directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin. „Ieşirea în spaţiu a unui cosmonaut rus cu torţa Soci 2014 va intra în istoria Jocurilor Olimpice şi va arăta lumii aspiraţia ţării noastre către noi victorii”, a subliniat Tchernychenko. Luni, legendarul cosmonaut rus Alexei Leonov (79 de ani), primul om care a ieşit în spaţiu, a remis torţa comandantului navei spaţiale care o va duce spre ISS, Mihail Tiurin. Cosmonauţii echipajului său, Oleg Kotov şi Serghei Riazanski, vor efectua apoi o ieşire cu torţa în spaţiu. „Din motive de securitate, torţa nu va fi aprinsă în spaţiu”, a precizat Roskosmos. Torţa olimpică va reveni apoi pe Terra cu Fiodor Iurtşikin, care în prezent se află la bordul ISS. Flacăra olimpică va parcurge 65.000 de km pe teritoriul Rusiei, cu maşina, avionul şi va fi trasă chiar şi de reni.

JALABERT A RENUNŢAT LA ACTIVITĂŢILE DE CONSULTANT PENTRU TURUL FRANŢEI

Fostul ciclist Laurent Jalabert, acuzat că a recurs la EPO la Turul Franţei din 1998, a anunţat că va renunţa la activităţile sale de consultant radio-TV pentru „Marea Buclă”, care începe sâmbătă. Jalabert trebuia să fie consultant la radio RTL şi la France Televisions. La France 2, el asigura de mai mulţi ani comentariul fiecărei etape alături de jurnalistul Thierry Adam. „Pentru a-mi putea pregăti apărarea, am decis să suspend colaborările mele cu diverse instituţii de presă. Sunt obiectul unei revelaţii care mi-a fost adusă la cunoştinţă doar prin intermediul presei. Nu doresc ca aceste evenimente să afecteze ediţia centenară a Turului Franţei şi nici să aducă vreun prejudiciu imaginii partenerilor mei”, a declarat Laurent Jalabert. Retras din activitate în 2002, el a fost acuzat că a recurs la EPO la Turul Franţei din 1998, cel al scandalului Festina, conform unei informaţii din „L’Equipe“, care citează teste retroactive datând din 2004. În 1998, Jalabert nu a câştigat nicio etapă şi nici tricoul galben. El a abandonat cursa în Alpi, în acelaşi timp cu întreaga echipă Once, condusă de controversarul Manolo Saiz. EPO nu putea fi detectat, în acea vreme, în analize. Testul de detectare pus la punct de laboratorul din Châtenay-Malabry a fost validat în 2001.



12