Un martor-cheie în dosarul morţii prinţesei Diana, supus presiunilor de către Scotland Yard

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un martor-cheie în dosarul morţii prinţesei Diana, supus presiunilor de către Scotland Yard

Monden 09 Octombrie 2007 / 00:00 936 accesări

Un bijutier care a spus, în decembrie 2006, că Dodi al-Fayed şi prinţesa Diana au cumpărat un inel de logodnă cu puţin timp înainte de accidentul rutier în care aceştia au murit, a declarat că Scotland Yard a făcut presiuni asupra lui pentru a nu dezvălui acest lucru, potrivit “The Times”. Celebrul bijutier Alberto Repossi a declarat, în decembrie 2006, că Dodi al-Fayed şi prinţesa Diana au ales împreună un inel de logodnă pe care miliardarul l-a plătit şi ridicat pe 30 august 1997, cu cîteva ore înainte ca celebrul cuplu să-şi găsească sfîrşitul în accidentul de maşină de la Paris. Miliardarul urma să-i ofere Dianei inelul, în valoare de 130.000 de lire sterline, chiar în noaptea accidentului.

Bijutierul, un martor-cheie în ancheta judiciară asupra morţii prinţesei Diana şi a iubitului acesteia, acuză Scotland Yard că a făcut presiuni asupra sa pentru a-şi schimba declaraţia. Repossi a declarat pentru publicaţia italiană “La Stampa” că a oferit poliţiei britanice dovezi scrise în sprijinul afirmaţiilor sale. Totuşi, ofiţerii însărcinaţi cu ancheta condusă de fostul şef al Scotland Yard, John Stevens, au făcut presiuni asupra sa, sugerîndu-i să declare că nu a fost vorba despre un inel de logodnă. Chestiunea logodnei este unul dintre cele 20 de puncte-cheie ce vor fi examinate în ancheta judiciară coordonată de judecătorul regal Scott Baker. Miliardarul Mohamed al-Fayed, tatăl lui Dodi, susţine de mult timp că Diana era însărcinată în momentul decesului, că aceasta urma să anunţe logodna ei cu Dodi şi că serviciile secrete britanice au organizat asasinarea lor. O fotografie a Dianei, îmbrăcată într-un costum de baie cu imprimeu leopard, realizată în iulie 1997, o arată pe aceasta cu abdomenul umflat. Judecătorul a respins însă ideea unei sarcini. De asemenea, Diana a tachinat jurnaliştii în acea epocă, spunîndu-le că vor avea o mare surpriză din partea ei. Multă lume s-a gîndit la anunţul logodnei cu al-Fayed, dar judecătorul a indicat că la acel moment, prinţesa nu avea nicio relaţie cu fiul miliardarului egiptean. Repossi spune că prinţesa a ales personal inelul din colecţia “Dis Moi Oui”, în timpul unei vizite la Monte Carlo, la începutul lunii august 1997. “Am dat ofiţerilor de la Scotland Yard o copie a chitanţei eliberate pentru secretarul lui Dodi pe care scria clar «inel de logodnă»”, a spus Repossi. “Sînt, probabil, singurul martor care poate să susţină că Dodi şi prinţesa Diana urmau să se logodească”, a adăugat bijutierul. Acesta a mai precizat că o parte din declaraţiile sale au fost şterse de poliţie. La finalul celei de-a treia audieri, detectivii i-au cerut să-şi schimbe declaraţiile astfel încît să nu pară că prinţesa şi al-Fayed urmau să anunţe că se căsătoresc. “Mi-au spus «Ar fi bine pentru reputaţia ta dacă ai schimba versiunea acestor fapte»”, a adăugat Repossi.

Declaraţiile lui Repossi, de-a lungul timpului, sînt contradictorii. În septembrie 1997, el a spus că nu cunoştea intenţiile lui al-Fayed, în timp ce în aprilie 1998, acesta a declarat că este convins că nu a fost vorba despre un inel de logodnă. Declaraţiile bijutierului au fost contestate de un bodyguard al prinţesei, care a spus că celebrul cuplu nu a vizitat niciun bijutier la Monte Carlo şi susţinute de majordomul lui al-Fayed, care a spus că cei doi au vizitat un magazin din Monte Carlo care ar putea fi cel în chestiune. Între timp, juraţii selectaţi pentru ancheta judiciară asupra morţii prinţesei Diana au plecat în Franţa, la Paris, pentru a vizita locul tragicului accident. Juraţii vor vizita hotelul Ritz, unde au locuit Diana şi Dodi înainte de a muri, tunelul de sub podul Alma, unde a avut loc accidentul de maşină şi spitalul unde a fost dusă prinţesa după accident. Săptămîna trecută, juraţii au putut vedea fotografii necunoscute publicului, realizate la locul accidentului. Suspendată în ianuarie 2004, în aşteptarea rezultatelor anchetei efectuate de poliţia britanică, ancheta judiciară trebuie să răspundă la patru întrebări importante: identitatea persoanelor decedate, locul decesului, momentul producerii decesului şi modul în care au murit persoanele decedate. Ancheta judiciară, care ar putea dura şase luni, nu este un proces, nu are scopul de a acuza pe cineva şi nici de a condamna pe cineva. Ancheta desfăşurată de Scotland Yard a stabilit, în decembrie 2006, că moartea prinţesei Diana şi a lui Dodi al-Fayed a urmat unui tragic accident, provocat de viteza excesivă cu care şoferul, aflat în stare de ebrietate, conducea maşina în care se aflau cei doi, în încercarea de a scăpa de paparazzi.

Taguri articol


12