Un nou „pariu câştigat” cu „Spiritul Dunării”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Schimburi culturale între comunităţile portuare

Un nou „pariu câştigat” cu „Spiritul Dunării”

Cultură 30 Mai 2013 / 00:00 476 accesări

Succesul pe care l-a înregistrat proiectul european „Spiritul Dunării”, implementat în perioada 2008-2009, i-a determinat pe partenerii români şi bulgari să continue aventura culturală. De această dată, instituţiile partenere, Muzeul de Artă din Constanţa, Galeria de Arte Ruse din Bulgaria şi Muzeul „Dunării de Jos” din Călăraşi şi-au propus să urmărească „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”. Conferinţa de lansare a proiectului a avut loc, ieri, la muzeul de artă constănţean.

EXPOZIŢIE PE PONTON După modelul primului proiect, care s-a concretizat printr-o expoziţie de fotografie, „Spiritul Dunării în comunităţile portuare” va consta într-o tabără internaţională de creaţie, care se va desfăşura în sudul Dobrogei, la Ostrov, la sfârşitul lunii august. Lucrările de pictură şi de sculptură mică, rezultate în urma taberei, vor alcătui o expoziţie care va fi itinerată mai întâi la Constanţa, la Muzeul de Artă, apoi pe un ponton care va staţiona la Călăraşi şi la Ruse, plimbând expoziţia, între cele două porturi, cu ajutorul unui remorcher. O serie de broşuri şi de cărţi poştale vor reda, apoi, această aventură dunăreană. Mai mult, în cadrul proiectului „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”, se va realiza o cercetare interdisciplinară din care va rezulta un model de abordare a relaţiilor dintre port şi comunităţi, care va fi valorificat în promovarea intereselor culturale, artistice sau economice. „Din păcate, potrivit unor observaţii antropologice şi sociologice, există o barieră între port şi comunitatea umană care s-a dezvoltat în strânsă legătură cu apariţia porturilor. Prin acest proiect ne propunem să încurajăm contacte, ne propunem ca informaţiile să circule, să facem ca oraşele de o parte şi de alta a Dunării să comunice şi printr-o legătură spirituală. Noi am ales să facem această legătură prin artă”, a spus directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

ARTIŞTII, LIANT ÎNTRE COMUNITĂŢILE PORTUARE „Acest proiect reprezintă un fel de pariu pe care l-am făcut cu noi înşine şi cu comunităţile portuare, prin care încercăm să demonstrăm că oamenii cei mai avansaţi şi mai potriviţi, care pot să facă legătura între aceste comunităţi, sunt artiştii. Primul pariu a fost câştigat, cu „Spiritul Dunării”, iar acum urmează acest proiect ambiţios. Avem emoţii mari, dar sunt sigur că vom reuşi, deoarece avem o istorie comună, un fond de cuvinte foarte vechi şi comun, pe talvegul Dunării, între România şi Bulgaria şi avem deja nişte antecedente favorabile în domeniul colaborării etnografilor, arheologilor şi artiştilor”, a spus directorul Muzeului „Dunării de Jos” din Călăraşi, dr. Marian Neagu.

„Spiritul Dunării în comunităţile portuare” este implementat în Constanţa, Călăraşi şi Ruse, în perioada 12 februarie 2013 - 11 februarie 2014.

Proiectul valorifică rezultatele proiectului anterior, „Spiritul Dunării CBC”, derulat în perioada 2008-2009 şi are ca scop vizibilitatea asupra patrimoniului cultural şi geografic comun, stabilit de Dunăre, realizarea unor legături economice şi sociale în zona de frontieră româno-bulgară. Proiectul este finanţat de Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 235.371,05 euro. O dovadă incontestabilă a succesului de care s-a bucurat „Spiritul Dunării” îl reprezintă cei peste 33.000 de vizitatori ai site-ului proiectului.



12