Universitatea „Ovidius“ din Constanța, în doliu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Universitatea „Ovidius“ din Constanța, în doliu!

Educație 17 Martie 2016 / 15:17 634 accesări

Membrii corpului academic al Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC) anunţă cu tristeţe dispariţia fulgerătoare şi prematură a celui ce a fost prof. univ. dr. Fokion K. Vosniakos, fondatorul Balkan Environmental Association (BENA), Doctor Honoris Causa al UOC (2012), prieten şi colaborator apropiat al universităţii constănțene. Profesorul Fokion K. Vosniakos a înfiinţat o filială a BENA România în Constanţa, filială ce va purta numele său, în cinstea fondatorului BENA. ”Regrete sincere, un gând pios. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, transmit reprezentanții universității constănțene. Și reprezentanții Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină (INCDM) ”Grigore Antipa” sunt întristați de trecerea în neființă a prof. Vosniakos. ”Pentru întreaga sa activitate și, mai ales, pentru calitățile sale de om extraordinar și dedicat, îi vom păstra veșnic o amintire plină de respect și recunoștință. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, spun reprezentanții INCDM „Grigore Antipa“. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 18 martie, la biserica „Agios Eleftherios” din Salonic, Grecia, începând cu ora 17.00.

Prof. dr. Fokion Vosniakos și-a început cariera după absolvirea Facultății de Fizică a Universității „Aristotel“ din Salonic, în 1972. Au urmat apoi specializări în fizica nucleară la universităţile Saskatchewan şi Manitoba din Canada (Master în Științe - 1978). Apoi a devenit profesor invitat la Centrul de Cercetare EUROATOM a Comisiei Europene din Ispra, Italia, și profesor la Institutul Tehnologic „Alexander“ din Salonic, în 1986. I-a fost conferit titlul de doctor de către Departamentul de Chimie al Universității din Ioannina, Grecia, în 2005, iar apoi a devenit coordonator științific pentru programele de doctorat şi masterat în ştiinţe de mediu. Profesorul a deținut prerogative administrative şi ştiinţifice întreaga sa carieră academică în cadrul Institutului Tehnologic „Alexander“ din Salonic (ATEI) - de la profesor asociat, la începuturile carierei, până la preşedinte al Comitetului de Mediu al ATEI (2010 - 2016). El a fost recompensat cu onoruri şi distincţii înalte de către numeroase instituţii academice internaţionale: membru de onoare al Consiliului Profesoral al Facultății de Chimie Industrială din cadrul Universității Politehnice din Bucureşti - 2001; Doctor Honoris Causa al Universității din Belgrad - 2001; Doctor în Filosofie al Universității de Ştiinţe Agricole (Bulgaria) - 2002; Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia - 2007; Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius“ Constanța - 2012.

Una dintre cele mai impresionante realizări ale sale a fost înființarea BENA, în a cărei componență au intrat specialiști și reprezentanți din toate țările balcanice și nu numai, acoperind o sferă geografică și profesională fără precedent. Colaborarea fructuoasă între Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța a început în anul 2002, odată cu înființarea Centrului de Formare și Pregătire Profesională în domeniul protecției mediului, care funcționează în sediul institutului.



12