Vaticanul a angajat un lord britanic şi un fost manager de fonduri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vaticanul a angajat un lord britanic şi un fost manager de fonduri

Cultură 09 Iulie 2014 / 21:07 228 accesări

"Vaticanul a angajat un lord britanic şi un fost manager de fonduri, în cadrul reorganizării structurii financiare şi de media a Sfântului Scaun", relatează Financial Times. Restructurarea structurii financiare este o încercare a Papei Francisc de a pune capăt corupţiei din ultimele decenii de la Banca Vaticanului. Jean-Baptiste de Franssu, care a condus operaţiunile europene ale fondului Invesco, a fost numit şef al Băncii Vaticanului, iar lordul Patten, fost preşedinte al BBC Trust, va conduce noul birou de consultanţă media al Papei. De Franssu îl înlocuieşte pe Ernst von Freyberg, numit anul trecut de Papa Benedict ca şef al Băncii Vaticanului. Crearea unei noi structuri financiare a Băncii Vaticanului implică înfiinţarea unui fond de administrare de active şi restrângerea activităţilor trezoreriei. De Franssu va conduce un nou consiliu de administraţie şi o nouă echipă de manageri. "Ambiţia noastră este să devenim un model de management financiar şi nu un motiv de scandaluri ocazionale", a declarat cardinalul George Pell, însărcinat recent de Papa Francisc cu problemele economice ale Vaticanului. Lordul Patten, care nu va fi remunerat pentru activitatea sa, va coordona dezvoltarea reţelei media a Bisericii Romano-Catolice, inclusiv cea digitală.

Profitul net al Institutului pentru Lucrări Religioase, numele formal al băncii înfiinţate în 1887, a scăzut de la 86,6 milioane de euro în 2012 la 2,9 milioane de euro anul trecut.

Papa Francis, 77 de ani, a încercat să îmbunătăţească transparenţa şi respectarea regulilor la Banca Vaticanului. În cel mai recent scandal care a afectat imaginea băncii, un prelat a fost arestat în Italia sub acuzaţii de fraudă. Papa s-a bazat pe preşedintele băncii, Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta, organizaţie cu originile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri, pentru a verifica situaţia conturilor şi activelor băncii. Declinul puternic al profitului este datorat în parte unei pierderi de 16,5 milioane de euro din activităţi de trading, legată de variaţiile în valoarea rezervelor de aur ale băncii. Câştigul din trading s-a situat la 51,1 milioane de euro anul trecut. Banca a blocat conturile a 1.329 de persoane şi 762 de clienţi instituţionali anul trecut. Banca Vaticanului a fost acuzată că a facilitat spălarea de bani, precum şi de lipsa unor controle interne, pentru că a permis unor persoane fără legătură cu Bicserica Catolică să deţină conturi la instituţia financiară.

Taguri articol


12