Vaticanul, loc de mediere a crizei israeliano-palestiniene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moment istoric

Vaticanul, loc de mediere a crizei israeliano-palestiniene

Monden 26 Mai 2014 / 00:00 550 accesări

LIBERTATE RELIGIOASĂ Alături de un rabin şi de un lider musulman, Papa Francisc şi-a început misiunea delicată de a propovădui viziunea sa interreligioasă de promovare a dialogului ca soluţie pentru criza din Orientul Mijlociu. Pelerinajul său la locurile sfinte din Iordania, Israel şi Autoritatea Palestiniană atinge probleme sensibile, cu semnificaţie politică, într-o perioadă în care procesul de pace israeliano-palestinian este blocat, Siria este însângerată de război, cu milioane de refugiaţi în ţările vecine, fragilizând echilibrul social şi politic şi conferind o ascensiune fără precedent a extremismului islamic, care îi determină pe creştini să plece. Nu sunt de ajutor nici tensiunile şi violenţele din Irak şi Egipt. Contextul nu putea fi mai problematic, dar Papa Francisc, alături de rabinul Abraham Skorka şi Omar Abboud, directorul Institutului pentru Dialog Religios din Buenos Aires, nu a stat pe gânduri în a conferi o dimensiune ecumenică a posibilei soluţionări a problemelor.

În prima zi a vizitei, Papa Francisc a evidenţiat, la Amman, necesitatea găsirii de urgenţă a unei soluţii politice la criza din Siria şi a unei soluţii corecte la conflictul israeliano-palestinian. ”Încurajez autorităţile regatului iordanian să persevereze în eforturile de găsire a unei soluţii pentru o pace durabilă în întreaga regiune. Acest obiectiv măreţ necesită găsirea de urgenţă a unei soluţii paşnice la criza din Siria şi a unei soluţii corecte în conflictul israeliano-palestinian”, a subliniat Suveranul Pontif. ”Creştinii se consideră şi sunt cetăţeni cu drepturi depline în Orientul Mijlociu”, a adăugat Papa Francisc, în uralele celor prezenţi. ”Libertatea religioasă este un drept fundamental şi sperăm să îi fie acordat un mare respect în Orientul Mijlociu. Este vorba de libertatea individuală şi colectivă de urmărire a propriei conştiinţe în privinţa religiei: altfel spus, libertatea de cult, libertatea alegerii religiei şi exprimării în public a propriei credinţe”, a insistat Papa Francisc.

INVITAŢIE LA PACE Papa Francisc a sosit ieri la Betleem, în Cisiordania, locul de naştere al lui Iisus Hristos, după care s-a deplasat în Israel. Suveranul Pontif a cerut găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian, pentru ”a se pune capăt unei situaţii inacceptabile”. Papa a făcut o oprire neprevăzută la zidul de separare ridicat între Israel şi Cisiordania şi s-a recules în faţa unor graffiti cu mesajul ”Eliberaţi Palestina” sau ”Betleem arată precum ghetoul din Varşovia”. Israelul a ridicat un zid, considerat ilegal de către ONU şi comunitatea internaţională, pentru a-şi separa teritoriul de Palestina, invocând restabilirea securităţii sale în urma unei serii de atentate sinucigaşe.

Papa Francisc i-a invitat pe preşedinţii israelian şi palestinian să vină la Vatican să se roage pentru pace, la o lună după ce negocierile purtate sub egida SUA pentru a pune capăt conflictului din Orientul Mijlociu au intrat în impas. ”În acest loc al naşterii Prinţului Păcii, doresc să vă invit pe dumneavoastră, preşedinte Mahmoud Abbas, împreună cu preşedintele Shimon Peres să vă alăturaţi mie în rugăciunea sinceră la Dumnezeu pentru darul păcii”, a spus Papa în timpul liturghiei din Bazilica Naşterii din Betleem. ”Vă ofer casa mea din Vatican drept loc pentru această întâlnire de rugăciune”, a afirmat Papa. În scurt timp a venit şi reacţia preşedintelui israelian, Shimon Peres, care a salutat iniţiativa Papei şi i-a acceptat invitaţia. În timp ce Mahmud Abbas conduce Guvernul palestinian, funcţia de preşedinte a lui Shimon Peres este, în mare parte, doar ceremonială. Suveranul Pontif a făcut apel pentru soluţia cu două state şi a cerut ambelor părţi ”să facă anumite sacrificii”. A salutat totodată relaţiile bune dintre Sfântul Scaun şi ”statul Palestina”. În Israel, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de preşedintele Peres şi de premierul Benjamin Netanyahu. Papa a menţionat ieri şi o posibilă viitoare călătorie la Nazaret, locul copilăriei lui Iisus în Galileea, în nordul Israelului, în condiţiile în care creştinii arabi din regiune şi-au exprimat regretul că Suveranul Pontif nu-i poate vizita din motive de securitate.

Pelerinajul Papei Francisc la locurile sfinte a vrut să marcheze şi 50 de ani de la vizita Papei Paul al VI-lea din 1964 şi întâlnirea sa istorică cu patriarhul Athenagoras, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi, moment ce a marcat începutul reapropierii dintre cele două biserici dezbinate din anul 1054. La rândul său, Suveranul Pontif a avut o întrevedere cu patriarhul Bartolomeu, actual lider ecumenic ortodox, de la care se aşteaptă noi semne de reconciliere dogmatică.

Chiar cu puţin timp înainte de vizita Papei, pe un zid din Ierusalim a apărut un grafitti cu mesajul ”Moarte arabilor şi creştinilor şi celor care urăsc Israelul”, atribuit extremiştilor evrei ultraortodocşi. Cel mai înalt lider catolic de la Ierusalim, arhiepiscopul Fouad Twal, a comentat că inscripţia ”a otrăvit atmosfera” înainte de vizita Papei. Imediat autorităţile israeliene au luat măsuri dure şi au emis ordine de restricţie împotriva mai multor activişti de extremă dreapta evrei, bănuiţi că ar putea provoca probleme pe parcursul vizitei. Şi circa 3.000 de membri ai forţelor de securitate palestiniene au fost mobilizaţi pentru vizita Papei Francisc la Betleem, în Cisiordania. Papa Francisc a vrut să traverseze Betleemul în maşină decapotabilă pentru ”a arăta că Palestina este sigură” şi-i încurajează pe pelerinii creştini să meargă în acel loc. În scurtul său pelerinaj, Papa Francisc a dorit să facă două băi de mulţime, sâmbătă la Amman, în Iordania, şi duminică la Betleem.



12