Venit dublu pentru zilieri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lege nouă. Nu trebuie să accepte mai puţin de 5,3 lei/oră

Venit dublu pentru zilieri

Social 08 Mai 2014 / 00:00 866 accesări

AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE Imediat ce primăvara şi-a intrat în drepturi, au început şi lucrările agricole specifice acestui anotimp. Şi cum ele se desfăşoară doar pe o anumită perioadă de timp, patronii constănţeni au apelat la zilieri. Pentru cei care scot banii din buzunar, a folosi zilieri la munca agricolă reprezintă un mare beneficiu. „Pentru angajator este un avantaj pentru că lucrul cu zilierii nu aduce costuri suplimentare în sensul asigurărilor sociale. Astfel, angajatorul are la îndemână o formă de angajare extrem de rapidă, eficientă şi fără prea multă birocraţie. În schimb, zilierii sunt dezavantajaţi, întrucât nu beneficiază de nicio măsură de protecţie socială. Muncitorului zilier i se asigură plata zilnică, i se reţine doar impozitul pe venit, în rest nu i se plăteşte nicio contribuţie socială pentru pensie, sănătate sau şomaj”, a explicat directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, Eugen Bola. În aceste condiţii, bucuria zilierului de a primi câţiva bănuţi pentru munca prestată pentru o zi sau mai multe se poate transforma într-o adevărată tragedie dacă el are nevoie de servicii medicale, de exemplu. În altă ordine de idei, potrivit lui Bola, până să existe o lege în acest domeniu, mulţi dintre zilieri lucrau fără forme legale, pentru că angajatorul avea de plătit toate contribuţiile. „Acum este uşor şi benefic atât pentru angajator, cât şi pentru bugetul de stat, pentru că este colectat impozitul pe venitul realizat de fiecare lucrător”, a spus Bola.

LEGEA ZILIERILOR, MODIFICATĂ Din vara acestui an, mai precis din 17 iunie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a zilierilor, lucrători cu ziua pot lua doar patronii, persoanele fizice autorizate şi cele care au întreprinderi individuale sau familiale. O altă modificare a legii se referă la faptul că doar în anumite domenii se pot derula activităţi ocazionale. Este vorba de agricultură, silvicultură, pescuit şi acvacultură, pomicultură, viticultură şi activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini. În ceea ce priveşte remuneraţia zilierilor, începând cu iunie, au fost aduse modificări în favoarea lor. Dacă acum primesc între doi şi zece lei/oră, noua lege stabileşte un prag minimal de 5,3 lei/oră, echivalentul salariului minim brut orar. Plata se va acorda la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii. Potrivit actului normativ, o persoană nu poate lucra pentru un beneficiar mai mult de 90 de zile cumulate într-un an calendaristic. Angajatorii trebuie să ştie că, odată cu intrarea în vigoare a noii legislaţii, se vor schimba şi registrele de evidenţă. În acest sens, reprezentanţii ITM Constanţa le recomandă patronilor care intenţionează să angajeze zilieri să solicite instituţiei comenzi ferme de registre, întrucât acestea sunt realizate de către Imprimeria Naţională.

4.300 de persoane muncesc cu ziua

Datele statistice ale ITM Constanţa arată că 53 de angajatori constănţeni au folosit, de la începutul anului şi până în prezent, zilieri, în registrele de evidenţă fiind înscrise 4.300 de persoane. Cei mai mulţi zilieri au fost folosiţi în agricultură, pomicultură şi viticultură. „În perioadele de vârf, mă refer la lunile aprilie şi mai, dar şi septembrie şi octombrie, numărul zilierilor înregistraţi este mult mai mare”, a arătat Bola. Potrivit şefului ITM, zilierii nu s-au plâns inspectorilor că au fost nedreptăţiţi de patroni, asta şi pentru că, „fiind plătiţi la zi, nu puteau fi păcăliţi decât o dată”.



12