Vieţile a mii de bolnavi, în pericol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. În lipsa fondurilor

Vieţile a mii de bolnavi, în pericol

Eveniment 21 Iunie 2010 / 00:00 1003 accesări

Peste 5.000 de bolnavi din Constanţa cu diferite afecţiuni cardiovasculare aşteaptă să fie operaţi, potrivit şefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), prof. univ. dr. Mircea Pătruţ. El spune că, în ciuda faptului că există o dotare corespunzătoare, dar şi specialişti pe măsură, nu se poate desfăşura activitatea la capacitatea maximă, şi nici nu pot fi onorate toate necesităţile. „Nu avem bani. În multe dintre cazuri bolnavii vin cu cele necesare de acasă. I-am pus să-şi cumpere unele medicamente şi materiale sanitare, dar şi materiale necesare intervenţiilor”, a declarat profesorul. El susţine că, în vreme ce alte clinici similare de ţară au primit pentru intervenţiile chirurgicale specifice bani pentru o mie de operaţii, Clinica din Constanţa a primit bani doar pentru o sută de asemenea intervenţii. „Banii sunt insuficienţi, mai ales că până acum am efectuat deja 30 de operaţii, iar listele de aşteptare cu bolnavii care necesită diferite tipuri de intervenţii sunt imense”, a mai adăugat şeful Clinicii, care susţine că au fost făcute demersuri pentru o suplimentare de fonduri.

SUTE DE BOLNAVI, OPERAŢI PE VASE. La Constanţa, numai anul trecut au trecut pragul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară 6.141 de pacienţi, dintre care 1.005 bolnavi au necesitat diferite intervenţii chirurgicale. Dintre aceştia, 930 de bolnavi au fost cu afecţiuni cronice, din care 60 au fost supuşi intervenţiilor pe cord, 842 pe vase şi 28 au suferit alte operaţii. Restul până la 1.005, respectiv 75, au fost operaţi de urgenţă. Printre factorii de risc în ceea ce priveşte afecţiunile vaselor se numără, în principal, fumatul. Prof. univ. dr. Pătruţ a explicat că fumatul „strică” vasele, face spasm pe vase, de unde poate apărea riscul de necroză, infarct, în funcţie de sensibilitate. De asemenea, „oxidul de carbon blochează hemoglobina, de unde apar o serie de probleme”. Tot la factori de risc, medicul a trecut în revistă stilul de viaţă, dar şi alimentaţia, care trebuie să fie în funcţie de activităţile fizice depuse. „Printre patologiile asociate menţionez diabetul, dislipidemiile (boala care “ne pune la regim” - n.r.), stresul fizic, dar şi cel psihic. Toate acestea pot determina bolile de vase”, a mai spus profesorul.

MORTALITATE DE DOAR 2,6%. Spre deosebire de statisticile clinicilor similare din ţară, unde mortalitatea depăşeşte 15%, în Clinica de la Constanţa mortalitatea este de doar 2,6%, spune prof. univ. dr. Pătruţ. „Reuşitele intervenţiilor chirurgicale au fost numeroase, chiar dacă am întâmpinat probleme în ceea ce priveşte unele materiale necesare operaţiilor şi în ciuda faptului că oamenii au fost nevoiţi să-şi cumpere multe dintre produse”, a mai spus medicul şef.



12