Vinul roşu poate preveni cancerul pulmonar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vinul roşu poate preveni cancerul pulmonar

Monden 11 Octombrie 2008 / 00:00 560 accesări

Consumul moderat de vin roşu poate reduce riscul apariţiei cancerului pulmonar, în special în cazul fumătorilor şi al persoanelor care au avut acest viciu. Fumătorii care consumă un pahar de vin roşu zilnic sînt cu 60% mai puţin expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar, indică acest studiu, realizat de o echipă de cercetători a Institutului Kaiser Permanente Southern California din Pasadena.

Vinul alb nu are, însă, acelaşi efect, fapt care sugerează că protecţia este oferită mai degrabă de anumite ingrediente specifice vinului roşu, precum rezveratrolul şi flavonoizii şi nu de stilul de viaţă sănătos asociat consumului regulat de vin. La studiu au participat 84.170 de bărbaţi, cu vîrstele cuprinse între 45 şi 69 de ani. Pe perioada studiului, efectuat între anii 2000 şi 2006, 210 dintre aceste persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar. După ce au luat în calcul influenţa vîrstei, a nivelului de educaţie, a veniturilor, a expunerii la fumatul pasiv, a greutăţii corporale şi a altor factori relevanţi, cercetătorii americani au descoperit că riscul apariţiei cancerului pulmonar a scăzut simţitor în urma consumului regulat de vin roşu, cu un procent de 2% pentru fiecare pahar din această băutură consumat în plus într-o lună. Niciun alt tip de băutură alcoolică, inclusiv vinul alb, nu a putut fi asociat cu scăderea riscului de apariţie a cancerului pulmonar.

Pentru fumătorii înveteraţi, scăderea este şi mai spectaculoasă, cu un procent de 4% pentru fiecare pahar de vin suplimentar băut într-o lună. Studiul a relevat şi faptul că persoanele care consumă vin au un stil de viaţă mai sănătos, un nivel de educaţie mai înalt şi venituri mai mari decît oamenii care nu consumă vin.



12