Violenţe şi speranţe în Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Violenţe şi speranţe în Orientul Mijlociu

Externe 10 Februarie 2007 / 00:00 562 accesări

Poliţia israeliană a fost mobilizată în Ierusalim, pentru a preveni eventuale manifestaţii violente ale palestinienlor la Esplanada Moscheilor, în timpul rugăciunii musulmane de vineri, proclamată "zi a mîniei", în semn de protest faţă de săpăturile arheologice efectuate în zonă. Doar musulmanii cu vîrste peste 45 de ani şi posesori ai cărţilor de identitate furnizate de autorităţile israeliene, alături de femei, au putut să facă pelerinajul pe Esplanada Moscheilor, în Oraşul Vechi din Ierusalim, ocupat de Israel.

Zeci de palestinieni au protestat, joi, la Ierusalim, pentru a trei zi consecutiv, faţă de săpăturile arheologice israeliene care au suscitat reacţia virulentă a lumii arabe şi musulmane. Pe Esplanadă se află moscheile al-Aqsa şi Domul Stîncii, al treilea lăcaş sfînt al Islamului, după Mecca şi Medina din Arabia Saudită. În ciuda măsurilor de securitate adoptate de israelieni, în cursul zilei de ieri, pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim au izbucnit violenţe între poliţiştii israelieni şi protestatarii musulmani. Forţele de ordine ale Israelului au început să tragă spre manifestanţii palestinieni care protestau faţă de lucrările din apropierea Moscheei al-Aqsa. Confruntările au izbucnit în timpul rugăciunii de vineri, cînd în moscheea al-Aqsa se aflau peste 300 de oameni, iar musulmanii din afară au început să arunce cu pietre în forţele de ordine israeliene. Un purtător de cuvînt al poliţiei a declarat că forţele de ordine au pătruns în zona din jurul moscheii, pentru a-i dispersa pe protestatari. Joi, ministrul israelian al Apărării i-a cerut premierului Ehud Olmert să renunţe la săpăturile arheologice pentru a preveni astfel de confruntări. Autorităţile israeliene susţin că vor să ridice o pasarelă în zona moscheei iar înainte de a se apuca de construcţie trebuie să se asigure că în zonă nu sînt vestigii arheologice.

Surse din cadrul poliţiei israeliene au declarat că 15 ofiţeri au fost răniţi în timpul confruntărilor de la Esplanada Moscheilor. Se pare că 35 de protestatari au fost răniţi, iar poliţia israeliană a arestat alţi 17.

Guvern palestinian de uniune naţională, în mai puţin de o săptămînă

Un consilier al preşedintelui palestinian, Mahmud Abbas, a afirmat, ieri, că guvernul de uniune naţională va fi format în mai puţin de o săptămînă. După două zile de discuţii intense la Mecca, Mahmud Abbas, liderul Fatah şi omologul său din Hamas, Khaled Meshaal, au semnat un acord asupra unui guvern de uniune naţională, care vizează evitarea reizbucnirii violenţelor interne şi depăşirea crizei din teritoriile palestiniene. Abbas l-a mandatat pe actualul premier, Ismail Haniyeh, membru Hamas, să formeze guvernul. Acordul a fost sărbătorit cu focuri de articificii la Gaza, în cursul nopţii de joi spre vineri. Mii de persoane au ieşit pe străzi, iar persoane înarmate au tras focuri în aer pentru a-şi manifesta bucuria după încheierea acordului politic care ar putea convinge Occidentul să renunţe la sancţiuni. Celebrări de amploare mai mică au avut loc în Cisiordania.

Uniunea Europeană, dar şi Rusia sau Statele Unite au salutat cu un optimism rezervat acordul semnat joi la Mecca.

În ciuda speranţelor de mai bine, gruparea Hamas a transmis vineri că nu va recunoaşte niciodată statul Israel şi nu va respecta acordurile de pace încheiate între statul evreu şi Autoritatea Palestiniană, după cum a recomandat preşedintele Mahmud Abbas. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, format din Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi Naţiunile Unite, a cerut grupării Hamas să renunţe la violenţe, să recunoască statul Israel şi să respecte acordurile de pace anterioare. Acordul încheiat la Mecca cere noului guvern să respecte tratatele anterioare, iar potrivit declaraţiilor liderului Hamas din Gaza, "acest lucru înseamnă că noul Cabinet va respecta acordurile într-un mod care să servească intereselor poporului palestinian".



12