Vitamina A, în alimentele de origine animală şi vegetală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vitamina A, în alimentele de origine animală şi vegetală

Sănătate 10 Martie 2010 / 00:00 554 accesări

Medicii spun că aporturile zilnice recomandate de vitamina A sunt de 800 micrograme în cazul femeilor adulte, de 1.000 micrograme pentru bărbaţii adulţi, adolescenţi şi femeile gravide şi de 1.300 micrograme pentru femeile care alăptează. Această vitamină se găseşte în numeroase alimente, unele de origine animală - ficat, ouă, peşte gras, lapte integral şi produse lactate nedegresate (unt, smântână) - altele de origine vegetală: fructe şi legume verzi, galbene (lămâi, grepfruturi) sau portocalii (mango, portocale, morcovi) conţin, de fapt carotenoide, care se transformă parţial în vitamina A în organism. Ea este, de asemenea, sensibilă la prelucrarea termică a alimentelor. Administrarea de vitamina A este indicată în carenţa corespunzătoare şi în caz de acnee, de psoriazis sau de ihtioză (boală cutanată cronică ce este caracterizată printr-o piele groasă, uscată şi aspră la pipăit). Aporturile excesive de vitamina A, în principal de origine medicamentoasă, dar care pot fi şi de origine alimentară (supraconsum de ficat, de exemplu) se manifestă prin dureri de cap, printr-o somnolenţă, prin tulburări cutanate. La femeia gravidă, o hipervitaminoză riscă să provoace malformaţii ale fătului, îndeosebi ale sistemului sau nervos.



Ştiri recomandate

12