Vladimir Voronin a anunţat oficial că îşi dă demisia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vladimir Voronin a anunţat oficial că îşi dă demisia

Externe 03 Septembrie 2009 / 00:00 402 accesări

Noul Parlament moldovean s-a reunit, miercuri, în cea de-a doua şedinţă, anunţată anterior de către cei 53 deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), şi care s-a desfăşurat în absenţa deputaţilor comunişti. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a anunţat, la prima şedinţă legislativă, că îşi ia o pauză pînă la 4 septembrie, pentru a stabili componenţa grupului său parlamentar. La începutul şedinţei de ieri, deputaţii din AIE au aprobat mai multe propuneri, printre care audierea premierului Zinaida Greceanîi în legătură cu situaţia social-economică din R.Moldova, audierea lui Valentin Todercan, preşedintele IPNA Compania Teleradio-Moldova, în privinţa refuzului de a transmite în direct şedinţele Parlamentului şi audierea lui Gheorghe Gorincioi, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în contextul deciziei Teleradio-Moldova. După 20 de minute, deputaţii au decis să ia o pauză de două ore, pentru ca funcţionarii solicitaţi să pregătească rapoartele. La revenirea din pauză, niciunul dintre cei trei invitaţi nu s-a prezentat la şedinţă, aceasta continuînd cu declaraţii ale deputaţilor.

Ieri, preşedintele Voronin a anunţat oficial că îşi dă demisia, la o şedinţă a PCRM, partid pe care îl conduce, s-a anunţat într-un comunicat difuzat de formaţiune, după ce timp de câteva ore serviciul de presă şi membri ai formaţiunii au respins informaţiile care au apărut în presă. Vladimir Voronin a declarat că va renunţa la mandatul de preşedinte şi va rămîne deputat în Parlament. În cadrul şedinţei sale, PCRM a criticat acţiunile coaliţiei majoritare din noul Legislativ şi alegerea lui Mihai Ghimpu în calitate de şef al Parlamentului, calificînd drept “un atac grosolan al unei reacţii politice extremiste, o tentativă de restaurare a puterilor unioniste din trecut şi a unui capitalism primitiv sălbatic”. Partidul Comuniştilor anunţă că îşi va continua eforturile de creare a unei coaliţii parlamentare anticriză de centru-stînga.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a R.Moldova va examina la 8 septembrie, sesizarea comuniştilor privind constituţionalitatea hotărîrilor Parlamentului de la Chişinău aprobate în prima şedinta a noului Legislativ. PCRM a depus o contestaţie prin care i-a solicitat să-şi exercite, în regim de urgenţă, controlul de constituţionalitate asupra hotărîrilor adoptate de Parlament în şedinţa din 28 august, inclusiv asupra alegerii preşedintelui Legislativului, Mihai Ghimpu. În contestaţie, PCRM susţine că alegerea preşedintelui acestui for a avut loc cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare, inclusiv a Constituţiei. PCRM continuă să nu recunoască Alianţa pentru Integrare Europeană şi nu exclude organizarea unor alegeri legislative anticipate, potrivit unei decizii adoptate ieri la o şedinţă a conducerii partidului cu primarii. Cert este că următoarea şedinţă a Parlamentului de la Chişinău va fi anunţată de preşedintele Legislativului după consultările din cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană, unele voci afirmînd că reuniunea ar putea avea loc la 4 septembrie.



12