"Vrem să folosim metode performante de valorificare a patrimoniului Muzeului de Istorie"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dr. Constantin Chera, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie:

"Vrem să folosim metode performante de valorificare a patrimoniului Muzeului de Istorie"

Cultură 31 Octombrie 2006 / 00:00 670 accesări

Reporter: Care este patrimoniul de care dispune, în momentul de faţă, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi filialele aferente instituţiei?

Constantin Chera: Dobrogea este una dintre provinciile cele mai bogate în vestigii ale civilizaţiilor antice. Aici a fost întemeiată, în secolul al VII-lea î.H., prima aşezare urbană de pe teritoriul României: Histria. Bogatul patrimoniu rezultat în urma cercetărilor arheologice se află, în prezent, în Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, întemeiat încă din 1879, precum şi în muzeele de pe cuprinsul judeţului Constanţa, Histria, Adamclisi, Hîrşova şi Cernavodă.

Rep.: Cum credeţi că poate fi valorificat acest patrimoniu?

C.C.: Menţionăm că instituţia noastră are, în prezent, contracte încheiate cu principalele agenţii de turism, în urma cărora, în anul 2006, s-a consemnat un număr de circa 60.000 de vizitatori străini.

Rep.: Ce acţiuni de promovare doriţi să întreprindeţi în perioada următoare, avînd în vedere aderarea României la Uniunea Europeană?

C.C.: Înscriindu-se pe linia europeană şi mondială de încheiere a unor parteneriate între instituţiile de cultură aflate în slujba publicului şi sectorului privat, cu disponibilităţi de a sprijini activităţile culturale, demersul nostru este menit să ridice la standarde corespunzătoare actul cultural pentru care dispunem de premise favorabile: siturile arheologice, muzeele cu un bogat patrimoniu şi personalul calificat.

Rep.: Care sînt ofertele pe care le puneţi la dispoziţia celor care v-ar putea sprijini în acest demers?

C.C.: Ghidaje gratuite, inclusiv în limbi străine, pentru delegaţii oficiale, precum şi conferinţe în power point, cu subiecte istorice la alegere. De asemenea, compania care ne va sprijini va beneficia de promovarea imaginii în cadrul manifestărilor publice ale instituţiei noastre, precum şi de spoturi publicitare, timp de un an. Dorim să prezentăm publicului, prin mijloace tehnice adecvate, imagini de la siturile noastre arheologice, filme documentare, programe culturale ale municipiului şi judeţului Constanţa pentru săptămîna respectivă, precum şi starea zilnică a mediului.

Rep.: Cu ce credeţi că vă poate sprijini sectorul privat al economiei, în acest moment?

C.C.: Cu o sponsorizare pe bază de contract, pentru achiziţionarea unui ecran cu leduri care urmează să fie montat pe faţada muzeului, dinspre Piaţa Ovidiu.

Rep.: Care sînt avantajele îmbunătăţirii actului cultural şi a instituţiei muzeale constănţene?

C.C.: Atragerea unui număr cît mai mare de vizitatori, mai ales străini, prin metode şi mijloace tehnice uzuale pentru instituţiile europene de profil. Vrem să folosim noi metode performante de valorificare a patrimoniului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie.

Taguri articol


12