Acorduri pe hârtie, soldați morți pe front în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pierderi

Acorduri pe hârtie, soldați morți pe front în Ucraina

Externe 15 Aprilie 2015 / 00:00 761 accesări

Șase soldați ucraineni au fost uciși și încă 12 răniți în ultimele 24 de ore, în estul separatist al Ucrainei, unde se înregistrează o recrudescență a tensiunilor, în pofida armistițiului în vigoare, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, Andrii Lîsenko. Aceste noi pierderi suferite de armata ucraineană, cele mai mari într-o zi, după bătălia de la Debalțevo, survin după ce un soldat a fost ucis și un altul rănit în lupte, la sfârșitul săptămânii trecute. De cealaltă parte, rebelii au raportat patru civili răniți. Mai devreme, comandamentul forțelor guvernamentale în zona de conflict a indicat că luni, între ora 18.00 și miezul nopții, insurgenții au lansat 26 de atacuri de-a lungul liniei de separare a forțelor. La rândul lor, liderii milițiilor pro-ruse din Donețk au acuzat armata Kievului de încălcarea armistițiului de 60 de ori în ultimele 24 de ore. Un jurnalist al postului de televiziune al armatei ruse Zvezda, Andrei Lunev, a fost grav rănit în urma exploziei unei mine-capcană în apropierea localității Șirokino, în sudul regiunii Donețk, teatrul unor violențe permanente. Șirokino este situat pe malul Mării Azov, între orașele Novoazovsk, controlat de milițiile separatiste, și Mariupol, cu aproape jumătate de milion de locuitori, aflat sub controlul Guvernului de la Kiev. Potrivit ultimului raport al ONU, mai mult de 6.000 de persoane, deopotrivă civili și combatanți, au fost ucise în estul Ucrainei în anul care s-a scurs de la începerea conflictului armat.

ACORD NOU În noaptea de luni spre marți, la Berlin, miniştrii de Externe rus şi ucrainean au ajuns la un acord în vederea continuării retragerii armamentului din estul Ucrainei, pe fundalul intensificării ostilităţilor pe teren, relatează Deutsche Welle. Şefii diplomaţiilor din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania au îndemnat, totodată, la o consolidare a rolului misiunii observatorilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, în regiunea ucraineană Donbas (est). Cele peste patru ore de negocieri găzduite de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-au desfăşurat pe fondul unei intensificări a violenţelor într-un sat de la Marea Azov. Forţele ucrainene şi insurgenţii pro-ruşi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului încheiat în februarie, în capitala belarusă, Minsk.

Şeful diplomaţiei germane a subliniat că nu există alternativă la înţelegerile de la Minsk. Moscova şi Kievul au căzut de acord să retragă armamentul de calibru mai mic de pe linia frontului, într-o încercare de a pune capăt conflictului. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, au fost, de asemenea, de acord să sporească susţinerea acordată observatorilor internaţionali şi să creeze grupuri de lucru care să abordeze cele mai urgente probleme cu care se confruntă locuitorii civili din zona de conflict, în care separatiştii luptă împotriva trupelor guvernamentale din aprilie anul trecut. Steinmeier a anunţat că noul acord implică retragerea mortierelor şi armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri, dar şi a tuturor tipurilor de tancuri. Acordul îndeamnă, de asemenea, la organizarea unor alegeri locale în zonele ocupate de către rebeli, la continuarea schimbului de prizonieri de război şi la o îmbunătăţire a situaţiei economice disperate din zona de conflict.



12