Boala care omoară la fiecare 9 m şi 30 s

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără simptome, fără probleme? Ce spun medicii, trebuie să facem asta!

Boala care omoară la fiecare 9 m şi 30 s

Sănătate 19 Septembrie 2015 / 12:27 2576 accesări

Nu ai niciun simptom, nu ai ce căuta la doctor? Nimic mai neadevărat, spun doctorii. Sunt boli incurabile, care nu iartă și care își fac simțită prezența în stadii extrem de avansate, atunci când medicii nu prea mai au ce să facă, doar să acorde îngrijiri paliative. Vorbim despre cancer, o boală tot mai abordată în ultima perioadă de specialiști, în contextul în care mortalitatea este în creștere, în funcție de tipul de neoplasm depistat. ”În ultimii 3 ani ne-am ocupat de ceea ce înseamnă în principal cancer, e un real flagel. Din cauza subfinanțării sistemului, problema în România este mai pregnantă decât ceea ce înseamnă în alte țări europene. Ne-am asumat rolul de a pune față în față specialiști în acest domeniu împreună cu specialiștii noștri din laborator, să își comunice între ei ce știu mai bine, astfel încât totul să fie în favoarea pacientului. O diagnosticare cât mai rapidă înseamnă și costuri mai mici pentru tratament și speranță de viață mai crescută”, a declarat, pentru ”Telegraf”, managerul Laboratorului ”Synevo” Constanța, dr. Ovidiu Marta, în deschiderea unui simpozion organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate la laboratoarele ”Synevo”. De data aceasta, tema dezbătută a fost cancerul colorectal.

CREȘTERE ALARMANTĂ Conf. univ. dr. Andra Suceveanu, medic în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, cadru didactic al Facultății de Medicină a Universității ”Ovidius”, a precizat la rândul său, în deschiderea manifestării, că incidența cancerului colorectal este diferită de la o zonă geografică la alta. ”Noi ne aflăm undeva într-o zonă cu incidență medie. Ultimele date raportate în literatura de specialitate în România sunt din 2007, incidența cancerului crescând în ultimii 15 ani de la 8 la 28%, deci în creștere”, a declarat conferențiarul, care a adăugat că principalul factor de risc este vârsta. ”Vârsta peste 50 de ani este cel mai important factor de risc. Când am trecut acest prag trebuie să ne adresăm medicului și să facem testările necesare diagnosticării precoce. Cancerul colorectal este cel care poate fi prevenit, prin metode de screening, să-l depistăm înaintea simptomelor și a semnelor. La apariția acestora, cancerul colorectal este deja avansat”, spune conf. dr. Suceveanu. Dacă avem factori de risc, cum ar fi antecedente familiale de cancer sau de polipi, sau dacă suntem consumatori de alcool, de tutun, nu avem o dietă bogată în fibre, ci avem una bogată în carne, trebuie să ne adresăm medicului. ”Testele care se fac sunt simple. Se începe cu unul al detectării sângerărilor oculte în scaun, este un test care se poate face acasă, fără dificultăți. Dacă acesta se pozitivează, se merge mai departe, cu o colonoscopie, irigografie etc., în funcție de caz. Diminuarea factorilor de risc este principalul lucru pe care trebuie să-l facem în evitarea acestui tip de cancer care poate să se vindece dacă îl depistăm la timp”, a explicat conferențiarul. În America, boala omoară o persoană la fiecare 9 minute și jumătate.

Semne ale bolii...

Semnele și simptomele apar tipic în stadii avansate ale bolii. Acestea pot include, printre altele: emisii spontane rectale de sânge, sânge amestecat cu materii fecale, crampe, balonare sau disconfort abdominal, oboseală și slăbiciune, paloare, icter - în boala metastatică etc.

Taguri articol


12