„In memoriam“ general adjutant Paul Teodorescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O carte-mărturie despre „vocaţia creativităţii“

„In memoriam“ general adjutant Paul Teodorescu

Cultură 06 Iulie 2013 / 00:00 3574 accesări

La 125 de ani de la naştere, peste memoria generalului adjutant Paul (Pavel) Teodorescu nu s-a aşternut colbul uitării. Acest lucru se datorează în mare măsură strădaniilor cunoscutului istoric constănţean dr. Valentin Ciorbea, care a dorit să redea posterităţii imaginea acestei personalităţi plurivalente, prin editarea unui volum omagial. Cartea „Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981). Vocaţia creativităţii” este coordonată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea de la Universitatea „Ovidius”, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfinţitul dr. Emilian Lovişteanu, şi de comandor dr. Marian Moşneagu, de la Serviciul Istoric al Armatei. Volumul, publicat la editura „Ex Ponto”, a apărut sub egida instituţiilor mai sus menţionate, dar şi a Ligii Navele Române.

LANSARE LA CONSTANŢA După ce a fost lansat la Mănăstirea Dintr-un Lemn, al cărei ctitor este considerat generalul adjutant Paul Teodorescu (între 1938-1949 a iniţiat şi realizat proiectul de renovare şi modernizare a lăcaşului de cult, pentru cinstirea aviatorilor şi marinarilor; tot acolo, şi-a dat obştescul sfârşit în braţele maicii stareţe de acum, Emanuela Oprea, aflată în perioada de noviciat), tomul va fi lansat şi la Constanţa. Evenimentul va avea loc pe 9 iulie, de la ora 13.00, la Muzeul Marinei Române. Locul ales nu este câtuşi de puţin întâmplător.

„Generalul adjutant Paul Teodorescu este o personalitate de elită a Armatei Române, care, prin funcţiile pe care le-a ocupat, a avut contribuţii deosebite în dezvoltarea şi modernizarea învăţământului militar, fiind iniţiatorul construcţiei campusului Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”. În calitate de ministru al Aerului şi Marinei, între 1938-1940, a avut un rol decisiv în dezvoltarea Marinei şi Aviaţiei României. Este o perioadă în care, cel puţin pentru Marină, au fost lansate la apă importante nave precum puitorul de mine „Amiral Murgescu”. Tot în timpul mandatului său, a intrat în dotare nava-şcoală „Mircea cel Bătrân”. S-a ocupat de dezvoltarea unui nou port militar la Taşaul, iar tot lui i se datorează uscătoria de porumb din Portul Constanţa”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

CASETĂ

Coleg cu Charles de Gaulle, la Şcoala de Război

Membru corespondent al Academiei Române şi membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu a considerat Armata, Şcoala şi Biserica Ortodoxă Română drept „pilonii pe care s-a fundamentat România”. De aceea, de-a lungul vieţii, generalul care îşi doarme somnul de veci la Mănăstirea Dintr-un Lemn nu a precupeţit niciun efort pentru a le susţine. Arestat la domiciliu după 6 septembrie 1940, din ordinul mareşalului Ion Antonescu, ca umare a relaţiei deosebite cu prinţul / regele Carol al II-lea, generalul Teodorescu a fost condamnat în timpul regimului comunist, averea fiindu-i confiscată. La ieşirea din detenţie, lipsit de mijloace de trai, a reuşit să reprimească pensia, în contextul vizitei pe care preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, a făcut-o, în 1968, în România, generalul fiindu-i coleg la Şcoala de Război de la Paris.



12