Muzeul Satului de la Dervent, deschis în primăvară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul Satului de la Dervent, deschis în primăvară

Cultură 09 Ianuarie 2013 / 00:00 1393 accesări

Unul dintre dezideratele Muzeului de Artă Populară din acest an este introducerea în circuitul turistic a primei case tradiţionale care a fost strămutată în spaţiul destinat Muzeului Satului Dobrogean de lângă Mănăstirea Dervent. Locuinţa, strămutată anii trecuţi dintr-o veche aşezare a Dobrogei, Oltina, menţionată pentru prima dată într-un defter (registru turcesc) de la 1573, va putea fi vizitată cel mai probabil în primăvară. „În prezent, se lucrează la reconstituirea interiorului”, a precizat directorul MAP, dr. Maria Magiru. „Este greu să strămuţi o casă. Locuinţele din Dobrogea au temelia de piatră, sunt realizate din chirpici, iar noi trebuie să găsim pe cineva care să ştie să facă chirpici. Toată tâmplăria o preluăm de la casa veche şi reconstruim doar anumite porţiuni care nu sunt bine conservate. În ceea ce priveşte acoperişul, înlocuim olanele dacă este nevoie”, a adăugat dr. Maria Magiru.

Instituţia constănţeană are, în documentarul etnografic, mai multe tipuri de case specifice Dobrogei, care ar trebui strămutate la Dervent pentru definitivarea acestui muzeu. Următoarea gospodărie care va fi mutată va fi din localitatea Râmnicu sau din Ion Corvin. Se doreşte ca Muzeul Satului de la Dervent să adăpostească toate tipurile de case din Dobrogea de Sud şi de Nord, pentru a conserva în acest fel specificul locuinţelor vechi dintre Dunăre şi Mare.

Organizarea Muzeului Satului Dobrogean se face de către Muzeul de Artă Populară, care acordă asistenţa ştiinţifică, şi Mănăstirea Dervent, la care se adaugă şi sprijinul oferit de Consiliul Judeţean Constanţa.



12