Noi prevederi din Codul de Procedură Penală declarate neconstituționale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Curtea Constituțională ciopârțește codurile

Noi prevederi din Codul de Procedură Penală declarate neconstituționale

Justiție 30 Octombrie 2015 / 18:47 1132 accesări

Curtea Constituțională (CC) îi face de râs, din nou, pe "maeștrii dreptului" care au lucrat la codurile penale. Judecătorii constituționali au ajuns la concluzia că alte două prevederi din noul Cod de Procedură Penală au intrat în conflict cu legea fundamentală. Potrivit magistraților de la CC, prevederile art. 341 alin. (6) lit. c și art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d sunt neconstituționale deoarece împiedică accesul la justiție în cazul soluțiilor de renunțare la urmărirea penală.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, ceea ce ne arată că ne raportăm la coduri care au fost încropite pe genunchi de legiuitori, doar din dorința de a fi pe placul guvernanților și de a trece cât mai repede cu ele prin Parlament pentru a nu fi "urecheați" de reprezentanții de la Uniunea Europeană.

Referitor la prevederile invocate în sesizarea privind excepția de neconstituționalitate, Ministerul Public a emis un punct de vedere atunci când ICCJ a fost sesizată să pronunțe o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.

În opinia Ministerului Public, omisiunea legiuitorului de a include în cuprinsul art. 341 alin. 6 din noul Cod de Procedură Penală soluția de renunțare la urmărirea penală, și nu doar pe cea de clasare, lezează principiul accesului liber la justiție în cazul unui suspect sau inculpat pentru care urmărirea penală s-a finalizat prin adoptarea unei soluții de renunțare la urmărirea penală, deoarece acesta nu ar avea posibilitatea să obțină o soluție de clasare chiar dacă solicitarea sa ar fi justificată prin datele concrete ale cauzei.

Putem observa că cei care aplică legea penală nu o fac doar în defavoarea suspectului sau inculpatului, așa cum se înțelegea până acum, ci și în apărarea acestuia. Inițiativa Ministerului Public este lăudabilă și așteptăm pe viitor astfel de inițiative de corectare a legilor penale.

Citește și:

Curtea Constituțională ciopârțește legea penală

Noul Cod Penal are la bază studii eronate!



Ştiri recomandate

12