Poezia peisajului francez în pictura românească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziţie

Poezia peisajului francez în pictura românească

Cultură 11 Iulie 2014 / 00:00 527 accesări

Rolul pe care cultura franceză l-a avut în constituirea culturii autohtone moderne este de necontestat, mai ales în secolele XIX-XX, când pictorii români, în frunte cu Nicolae Grigorescu, au studiat, s-au format şi au pictat în Franţa. „Modelul culturii şi civilizaţiei româneşti moderne a fost Franţa, care, la acea vreme, era un model nu doar pentru România, ci şi pentru alte ţări din Europa, care se desprindeau de feudalitate şi din sfera lor de cultură, cultura bizantină în cazul nostru”, afirmă directorul Muzeului de Artă, criticul de artă dr. Doina Păuleanu.

ATRACŢIA BARBIZONULUI Totul a început lângă o mică localitate și o pădure din Franța, Barbizon şi Fontainebleau, acolo unde ctitorii şcolii naţionale de artă, Nicolae Grigorescu şi contemporanul său Ioan Alexandrescu, au pictat „en plein air“. „Fără Franţa, pictura românească nu ar fi arătat aşa cum arată acum, ca o şcoală coerentă de originalitate exemplară”, a mai spus dr. Doina Păuleanu.

Pentru a ilustra acest lucru, la Muzeul de Artă a fost vernisată, ieri, expoziţia „Franţa văzută de pictori români din perioada modernă”, organizată în parteneriat cu Alianţa Franceză din Constanţa (AFC). Astfel, în preambulul Zilei Naţionale a Franţei, iubitorii de artă au fost invitaţi să admire cele 30 de lucrări semnate de nume mari ale artei româneşti, care redau oameni, locuri, peisaje din fascinanta Franţă. Aceste lucrări din patrimoniul muzeului constănțean poartă semnătura artiştilor: Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Jean Alexandru Steriadi, Micaela Eleutheriade, Nicolae Vermont, Ştefan Popescu, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Henri Catargi, Kimon Loghi, Ștefan Constantinescu, Eustațiu Stoenescu și dobrogeanul Lucian Grigorescu.

PE MALUL SENEI CU ISER, LA PLAJĂ CU GRIGORESCU ŞI VERMONT În această companie selectă, constănţenii iubitori de artă au adăstat pe malul Senei „ghidați” de Iser, au văzut prăvăliile de pe malul ei prin ochii Micaelei Eleutheriade, au făcut plajă la Granville, cu Grigorescu, şi la Dieppe, cu Nicolae Vermont, s-au întâlnit cu tăietorul de lemne al lui Andreescu în pădurea de la Fontainebleu, au admirat peisajul Cassis-ului alături de Steriadi şi de Lucian Grigorescu.

A parcurs expoziţia, cu încântarea de a recunoaşte locuri, ataşatul cultural Françoise Rousseau, de la Ambasada Franţei în România. „Sunt foarte onorată să fiu prezentă aici. E o plăcere să descopăr sensibilitatea pictorilor români şi ataşamentul lor pentru această cultură (...), să redescopăr o poezie remarcabilă a peisajelor”, a spus Francoise Rousseau.

„Suntem foarte fericiţi că putem să întâmpinăm ziua de 14 iulie, sărbătoarea naţională a Franţei, cu această expoziţie, care dovedeşte încă o dată legăturile dintre Franţa şi România, această permanentă legătură şi prietenie care ne uneşte”, a spus preşedintele AFC, Ileana Meheleanu

DIPLOME „PLUME D’OR” În acest cadru festiv, directorul de Cursuri al AFC, Marinela Mitrenga, a acordat diplomele celor trei constănţence care s-au remarcat la competiţia internaţională „Plume d’or”, reușind performanța de a fi toate laureate ale acestui prestigios concurs, fiind menționate în clasamentul general al celor mai buni 100 de concurenți la nivel mondial. Onorantele diplome au ajuns la elevele Emilia Georgiana Enache - prof. Olivia Frențiu şi Ioana Popescu - prof. Florentina Gheorghe, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, şi la Loredana Schirliu - prof. Marinela Mitrenga, de la Liceul Teoretic „George Călinescu”.



12